utorak, 22 oktobar 2013 11:11

Bruce and Walker Hexagraph

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
hexagraph presekŠtap za ribolov je obično okruglog poprečnog preseka - šuplja okrugla cev. Kada zamahnete, teško je uvek podjednako iskontrolisati daljinu i pravac (a to nas ovde zanima - pravac!), jer se okrugli blank savija u svim pravcima (skoro) podjednako. E, zato je Englezima (a kome bi drugome?) palo na pamet da konstruišu štap koji nije okruglog preseka. I naravno, koji se ne savija u svim pravcima, već samo u 6, jer je presek šestougao. Pa da onda vidimo šta je to Englezima bilo na umu kad su napravili ovo čudo.

HEXAGRAPH (kovanica od šest i grafit) je rezultat napora da se sagrade štapovi koji bi po preciznosti i ponovljivosti preciznih zabačaja bili podjednako dobri kao i štapovi od splisanog bambusa, kakvi su sve do pre petnaestak godina još uvek bili popularni u Engleskoj, upravo zbog savršenosti u pomenutim osobinama. Sa druge strane, bili su teški i zahtevali dvoručno bacanje. Da naglasim, radi se o mušičarcima gde su takve osobine vrhunskim ribolovcima izuzetno važne (da li su zaista?).

Štapovi od splisaniog bambusa se proizvode tako što se probrani komadi bambusa izuzetno pažljivo oblikuju, što manje remeteći raspored prirodnih vlakana u sastavne delove preseka jednakostraničnog trougla, pri čemu su stranice u korenu dužine nekoliko milimetara (recimo 5-6) sve se završava vrhom. Ako imamo u vidu da su pravljeni i, za to vreme, dugački štapovi, od preko tri metra, možete pretpostaviti kako su prefinjeni bili ovi sastavni delovi. Onda se ti sastavni delovi lepe, njih šest u jedan štap šestougaonog preseka. Ovakav postupak je omogućavao pre svega eliminaciju uticaja neravnomernosti mehaničkih osobina koje se u svakom materijalu prirodnog porekla neizbežno javljaju jer su se u 6 sastavnih delova eventualne nepravilnosti dovoljno međusobno potirale.

Nastupilo je doba staklenih a zatim grafitnih, i kakvih sve ne, vlakana, što je dovelo do sasvim prirodnog napuštanja splisanih štapova od bambusa (kako moj ribolovački idol, dugogodišnji kolega i pretpostavljeni kaže: “odmorio sam se kad sam dobio prvi mušičarski štap od fiberglasa!”). Štapovi su postajali sve lakši i lakši, i sve idealnije su raspoređivali naprezanja, bilo prilikom izbačaja ili mahanja, bilo prilikom zamaranja ulova, ali taj savršeni raposred opterećenja bio je samo po dužini. Izvesni nedostaci kao posledica načina izrade, samim tim i neizbežni, bili su zanemarivani jer je njihov uticaj na uspesnost u ribolovu i upotrebljivost bio zanemarljiv i u početku, a da ne govorimo kasnije...

Ipak, uvek se nađe neko da tera mak na konac pa su gospoda Bruce i Walker rešili da smisle kako da sve pomire i naprave štapove koji u sebi spajaju sve dobre osobine savremenih štapova, ali i reafirmišu onu preciznost i relativnu izdržljivost (izuzetnu - imajući u vidu polazne mehaničke osobine drveta odnosno bambusa kao osnovne sirovine). I tako su napravili - Hexagraph!

BW
 
Traku grafitne tkanine zalepe na malo deblju traku polimerne pene (ne znam šta je po sastavu) a onda sve to oblikuju kao da rade sa bambusom. Onda 6 takvih sastavnih delova slepe u jedan štap. Šta se time dobija, koje se negativne osobine kompozitnih štapova eliminišu?

Sama činjenica da se štapovi proizvode od grafitne tkanine koje se motaju na mandrelu dovodi do preklapanja strukture tkanine na mestima određenim debljinom tkanine, razmakom između vlakana u tkanini, gustinom tkanja, usmerenošću vlakana itd. Svako mesto preklapanja je i mesto superpozicije ili, najbliže prevedeno: sprezanja mehaničkih osobina koje na navedenom mestu bivaju izraženije, a samo koji deo milimetra pored manje izražene - rezultat je da mehaničke osobine štapa, tj. blanka, nisu uniformne, odnosno ujednačene po preseku.

BandW

Ako se sećate Daiwe Amorphous, amorfna odnosno neusmerena struktura kod koje vlakna imaju nasumičan raspored imala je za cilj da upravo ovo eliminiše. Viskeri su dodavani da bi se postigli još malo bolji rezultati.  Prepreg pri pečenju ostavlja nasumično usmerenu strukturu oko osnovne taknine sa istim ciljem. Koliko god se trudili da ovaj nedostatak eliminišu to je nemoguće učiniti u potpunosti, jer mesta sprezanja uvek postoje. Čak i kada se ovo dovede na zanemarljivu meru ostaje problem “kičme”. Svaki štap, znao to neko ili ne, ima “kičmu” - to je ono mesto na kome se završava motanje grafitne tkanine oko mandrele i predstavlja mesto preseka na kome je zid blanka najdeblji. Zbog toga se pri postavljanu sprovodnika strogo vodi računa da se postave niz kičmu (ili nasuprot nje - ako se želi oštriji štap). Na mestu najveće debljine dolazi... do čega? Do superpozicije, odnosno - sprezanja. Takođe, Hexahraph metod omogućuje variranje prečnika štapa po dužini bez ograničenja koje nameće namotavanje tkanine na mandrele, samim tim i veći izbor performansi koje graditelj štapa može da postigne - praktično sve što poželi. Unutrašnjost ispunjena penom zanemarljive težine daje dodatnu krutost - prebacuje viškove opterećenja na susedne i suprotne stranice i dalje poboljšava performanse štapa.

Ovo su sve teorijska razmatranja, koja su neminovno tačna, pitanje je samo u kojoj meri će ih određeni ribolovac uočiti i osetiti. Ja na mojim rečicama sigurno neću. Suština HEXAGRAPH-a je u tome da omogućava dalje prilagođavanje osobina štapa određenim namenama prema sve delikatnijim zahtevima koje ribolovci, tj. tržište, svakoga dana postavljaju. Ja sam prešao četrdesetu i sve sam konzervativniji. Možda će me neko uskoro sresti s leskovim štapom, pampurom i udicom od zihernadle...
Nikola Biga

Lajkuj nas na Facebook-u