utorak, 22 oktobar 2013 10:49

Shimano Twin Power posle 10 godina

Ocenite ovaj članak
(13 glasova)
Trofej Twin Power 1Moja mala nema mane,
niko nema tako lepe dragane...

Sad, baš da je tako lepa i nije, svi noviji Twin Poweri su lepši - ali ne i bolji! Malo je neverovatno da je ovaj T.P. od pre 10 godina bolji, ali tako je. A nije tačno da “moja mala nema mane”, ima - ali se ne računa, to su sitne mane, nebitne.
Šta je bitno? Pa to da mehanizam posle 10 godina izgleda ovako - nigde “lufta”, zazora, i dalje radi nečujno, a lako, ko po puteru. Rotor se ne ljulja - iako je kompozitni! Telo i poklopac su metalni, ručica metalna, špulna isto.

Mane su nedostatak rezervne špulne, drveni rukohvat koji se čuje, veza ručice (zglob) koji ima “lufta”. Mana je i to što je rotor “prebalansiran” tako da se (pre)lako obrće, pa se (ponekad) preklopnik sam zatvori usled inercije zamaha. Ali se zato vrti bukvalno bez ikakvog otpora, toliko lako da joj čak i Stelle mogu (na tome) pozavideti.

Trofej Twin Power 3

Ispod rotora nema one gume (koja ume da se “smrzne” pa se tare o šolju) koja služi kao zaptivka za superstoper ležaj. I bez toga valjkasti ležaj radi ko sat precizno, koči ko Ferrari, bez obzira na broj pređenih kilometara.
A ovaj T.P. je baš “prešao”! Vozi on i dalje, i još dugo će...
Trofej Twin Power 2Velika vođica strune nije više cela žuta, ali ni urezana! A pletenica je na špulni godinama, jer ko još varaličari monofilom (sem dr. Pantelića)?

Twin Power XT se komplikovano otvara - morate odvrnuti (ukupno) čak sedam zavrtnjeva, i podići rotor, da bi je podmazali! Naravno, podmazuje se mašću! Nema rupu na telu gde se (kod FA i FB) ulije ulje. Zato je mast koja je fabrički ubačena vrhunska - traje...

Tvrdim da je i to jedan od razloga zašto je XT toliko nečujan i trajan, pa se posle toliko “kilometara” ne čuje, a ne melje ni malo. (Istina, Mikos bi je, sa zadovoljstom, natakao na bušilicu - ali ja je ne dam, moja je!)
Kada odete na neki e-bay videćete da skoro niko ne prodaje XT, istina ni T.P. serije F. A serije FB (najnovije) ima ko pleve, po bagatelnim cenama! To je još jedan dokaz da su i mašinice, a ne samo štapovi, nekad pravljeni da traju mnogo duže, neuporedivo duže. Zato, ako negde naletite na Shimanov Twin Power XT (ili F) kupite ga!

Istina, ja sam T.P. XT koristio više za lov štuke (leptiri, kašike, veći vobleri) a manje za džigovanje smuđa, pa vam ako samo džigujete svakodnevno neće trajati 10 već “samo” 7-8 godina.

Šalim se, naravno. Dobra mašinica je ona koja bez roptanja vuče velike leptire, a ovo je veličina 3000. (Ja uvek radije kupim za broj manju mašinicu jer ima manji prečnik rotora, a tako i manji krak poluge!) E, pa ako je mogla desetak godina da leptiriše i vobleriše što ne bi mogla, bar toliko, da džigeriše?
 
Dragan Jovanov

 

Lajkuj nas na Facebook-u