utorak, 22 oktobar 2013 12:15

Zupčanici - zlatnici

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Trofej Daiwa-50 malaNajviše volim da o mašinicama (i štapovima) pišem tek kroz godinu-dve dana. Tada mi nije potrebna “naknadna” pamet da bih u tančine ocenio rolu. Zato skoro uvek prvo samo predstavim rolu, a potom, kad je neko od poznanika kupi (peca!) skupljam podatke, utiske… i tek je kroz godinu stavim “pod lupu”...

Tako sam započeo tekst u prošlom broju. Nažalost, mašinice koje vidite na ovih 10 strana toliko su skupe i retke (čak i u Srbiji!) da sam ih samo na suvo testirao. Samo jedan dan sam ih vrteo a ceo život ću pamtiti prvi dodir s njima - sa dve rasne Daiwe i jednim starim vanserijskim Shimanom! Vrteo sam ja (čak i pecao malo!) Daiwu Exist, ali ove dve su mi za srce prirasle. Još od povlačenja iz proizvodnje Tournament Force i Tournament Airity nije izbacila Daiwa bolje mašinice! Saltige su ipak prvenstveno za more ali ove dve su na neki način zamena za dve pomenute - Airity za lakši ribolov i Force za teži - tj. Morethan Branzino za smuđa, basa… a Certate Hyper Custom za štuku, soma (naravno ne za tikveškog!), pa čak i za mladice (naše, ne slovenačke).

Bilo je priče da je, kao, Infinity Q bolja od Twin Powera, a Exist od Stelle. Tu tezu su, uglavnom, lansirali razni (pre)prodavci, jer su sa neta kupovali Daiwe i prodavali ih lakovernim kolegama. Njima su se hvalospevima priključili i neki koji imaju - ali ne umeju... da upecaju! Jer, silne slike svojih Daiwa su pookačinjali gde god su stigli, ali retko kad, ili nikad, i neku fotografiju ulova ostvarenih tim Daiwama?! Potom su ime se priključili “stručnjaci” koji su Daiwe samo na slikama videli, svojim savetima tipa: “kada rasklopite, obeležite na zupčaniku koji je zubac bio uparen sa kojim” da bi, kao, zupčanici legli kako treba! Ajde?! Ko da role imaju 1:1 prenos pa je jednak prečnik i broj zuba pogonskog i gonjenog zupčanika - ko da se razlikuju zubi i međuzublja na pogonskom zupčniku, kao da nisu ista međuzublja i zubi na pinionu... kao da uvek samo jedan te isti zub pogonskog ulazi uvek u jedno te isto međuzublje gonjenog zupčanika?! A ti “biseri” su samo delić čega sve ima po sajtovima.

Interesantno je da se svuda u svetu pojavila Daiwa Certate (tipičan predstavnik “Real Four” koncepta), sve od USA do Japana, ali samo u Nemačkoj je postojao i Infinity Q. No, o tome je već bilo pisano u “Trofeju”...

I tako su oni koji imaju IQ pričali da je “ista ko Certate”, a malobrojniji koji su imali Certate pričali da je Infinity Q model koji je “znatno osiromašeni Certate”, ali se retko ko usuđivao da otvori bilo IQ bilo Certate i proveri “jednakost”, iako je “nejednakost” u ceni bila poprilična. (O tome na kraju teksta...)

Ceo tekst na 10 strana, posvećen Daiwinom 50. rođendanu, ilustrovan brojnim fotografijama, crtežima i šemama, pročitajte u "Trofeju" broj 97.

Trofej Daiwa 2 asa

Lajkuj nas na Facebook-u