utorak, 22 oktobar 2013 12:52

Daiwa i Shimano - Vatrena krv i zlatni exist

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Trofej Shimano BBX malaNije ovaj Exist jedini limitirani artikal povodom jubileja - 50 godina je napunila Daiwa, ali je za nas najinteresantniji. Ima tu još i dva štapa, jedan košta samo 47500, ali drugi “skromnih” 400.000 jena! Ima i dva multića, tj. jedan, ali dva tipa - za levu i desnu ruku. Zovu se Millionaire i tog “normalnog” bih voleo da imam. Čak pre nego ove dve stacionarne role - Exist 2506 i Tournament ISO Z 2500 LBD, oba 50th ED (edition), limitirana serija povodom 50. rođendana.

Ali kako je u Novi Sad stiglo (samo!) šest ovih Exista, moram vam njega prikazati, iako su svi odmah prodati - tako da ne vredi da pišete Božić Bati, jer su se ovi artikli prodavali u “pretplati” - naručiš, platiš, pa čekaš mesecima...

Da odmah bude jasno - ja bih više voleo da mi Deda Mraz ili Božić Bata (zavisi ko pre stigne) pokloni skromni crni, elegantni Morethan Branzino, ali ako mi neko pokloni ovog Exista neću se naljutiti. Jer ovoj roli će vremenom rasti cena, sem ako naknadno ne “doštancaju” jedno ‘iljadu-dve komada, ko onomad Shimano Stelle Millennium (istina, bez ugraviranog broja). I sad, umesto da “Milenijumka” vredi preko 2.000 evra, nove se po e-bay-evima “valjaju” za debelo ispod hiljadu.

Ovaj Exist je u suštini stari Exist, samo drugačije ofarban, malo ulickan i luksuznije upakovan. Glavna razlika je što u “koferčetu” dobijete dve špulne različitog kapaciteta i dve ručice - za veću špulnu (2508) “T” ručica koja je duža (55mm), za manju (2506) špulnu “I” ručica (50mm). Kapacitet veće je oko 0,23mm 150m, manje 0,20mm 100m. Podrazumeva se da veća ima i “jače” frikcione diskove, pa je stoga maksimalna sila kočenja 7kg, a manja špulna ima “max drag” 3 kg. Manjom pecajte meč štapom, ili bolonjezom, a većom lakim varaličarcem ili fiderom, osim ako vam nije žao da jubilarnu lepoticu uopšte iznesete na vodu. Jer je ona, uglavnom, namenjena za poklon, a poklonu se u zube ne gleda. Stoga je ni mi nećemo otvarati i brojati ležaje - ima ih 11/1, ko i normalan Exist. Idealna rol(ic)a za plovkaroše - zamislite kako možete filingranski da podesite dril, a ova Daiwa koči savršeno! Ali može i za smuđa, basa...

Naravno da je i ovaj Exist (pre)lak, jedva 190 grama. Ali znate kako se u narodu kaže: “otrov se drži u maloj flaši”. A ovo i jeste otrov!
Kaže se i: “skupo ko otrov”. Jeste i ovaj “otrov” skup (115.000 jena koštala je u Japanu!), ali nije najskuplji - još je skuplji Tornament ISO Z LBD!

O jubilarnom Existu, Daiwi Z LBD, Shimanu BB-X, multiplikatoru Shimano Tekota... i još koječemu, čitajte mnogo opširnije u Ribolovačkom Trofeju No1 web edition na 100 strana!

Dragan Jovanov Glod
Trofej Daiwa 50th veca

 

Lajkuj nas na Facebook-u