utorak, 22 oktobar 2013 12:58

Štap i šargarepa

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Carrot fiber rod 1Priča koja sledi podseća na šalu (a naslov podseća na neku našu političku temu), mada takozvana “bio vlakna” nisu novost. Svima su vam poznati neki modeli štapova Shimano čiji su blankovi delom izrađeni i od bio vlakana. O čemu se radi? O štapovima pravljenim od šargarepe! Sve počinje konstatacijom da će, izgleda, glavobolje koje tržištu ribolovačke opreme pričinjava poskupljenje karbonskih vlakana uskoro postati prošlost. Otkriven je novi matrijal za izradu pecaroških štapova koji će izgleda više nego uspešno zameniti upravo karbon, a taj materijal je ni manje ni više nego - šargarepa!

Materijal se zapravo zove “kuran” (Curran) i izrađen je od izuzetno jakih biovlakana. Takva vlakna obezbeđuju izuzetnu snagu, krutost i izdržljivost uz veoma glatku završnu obradu. Štap kojim sam "mlatio" jeste izuzetno krut (brz), ali iako je od šargarepe nije batina!

Takav materijal izrađuje Britanska kompanija CelluComp. Navodno, prema pisanju TTW, director te kompanije dr David Hepworth objašnjava da se materijal dobija iz umuljaneš{argarepe - ali isto tako i iz mnogih drugih vrsta povrća. Najjednostavnije rečeno, iz sirupa šargarepe se izdvajaju nanovlakna i mešaju se sa sintetičkim smolama-lepkovima te se od takvog materijala izrađuju i štapovi za pecanje.

“Sada su naši štapovi izra|eni od mešavine vlakana od šargarepe i karbonskih vlakana u odnosu pola-pola, ali još smo u fazi učenja” - kaže gospodin Hepworth. “Glavna prednost kurana je to što je bolji od arbonskih vlakana, jači je, i bolje se veže. Uz to trpi jače istezanje nego karbon.”

CelluComp razvija gamu vlastitih štapova koje će na tržište plasirati pod nazivom “JustCast”. Za sada je kompanija izbacila dva mušičarca a još dva su u fazi razvoja.

“Štapovi su šuplji sa osnovom od karbona preko koje su naneseni slojevi kurana. Verujemo da su štapovi izuzetno kvalitetni, ako ne i bolji od bilo čega što se danas može naći na tržištu. Obavili smo mnogo testova i prilagođavamo se radu sa novim materijalom. Ključno pri radu sa kuranom je brzina namotavanja na karbonsku osnovu, jer se materijal vrlo brzo suši tj. lepi pa ne sme dolaziti do zastoja tokom proizvodnog procesa” objašnjava Hepworth.

Carrot fiber rod 5

Tako smo pisali u “Trofeju” pre izvesnog vremena, ali sada smo i testirali jednu “šargarepu”! Štap jeste neobičan, ali je neobična i rola sa kojom smo ga uparili. Očigledno da proizvođači ribolovačke opreme stalnim inovacijama pokušavaju da prigrabe deo kolača sa globalnog tržišta dok se još može, jer se kriza i u ribolovu i te kako oseća. No, posledica će biti sve jeftinija oprema – nadamo se ne (bar ne toliko) i po cenu kvaliteta. Uostalom, neka smo mi živi i zdravi, a sve ostalo se može naći kod Kineza!

U “Trofeju” pročitajte detaljniju priču, a ovih nekoliko slika služe samo da vam zagolicaju maštu. Tek da napomenem da smo mi ovaj blank čak i sekli! Zašto – saznaćete!

D. Jovanov

Carrot fiber rod 4

Lajkuj nas na Facebook-u