utorak, 22 oktobar 2013 13:10

Zubi i kovrdže, pluta i guma

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
sharkfin paladin siteMašinice sa nazubljenim obodom sada su hit - svuda reklame, kao da su izmislili toplu vodu. Kao, dalje se baca varalica, lakše struna sleće sa oboda i ne kovrdža se... Sharkfin je rola koju hvali nemački Paladin, a Ameri, opet, hvale onu koja nosi ime po poznatom varaličaru Doug Hennon-u. Ne znam da li je “Bas profesor” to patentirao, ili Nemci iz firme Paladin (koliko razaznajem, patent se zove “Sharkfin”), ali je jedno sigurno - i rola Doug Hennon WaveSpin i rola Paladin Sharkfin su iz Kine. A da li se dalja varalica lansira... Daiwa je prevrtala” špulne nazvaši ih ABS, sada Shimano forsira u svojim reklamnim kampanjama nove špulne pod nazivom AR-C s oborenim obodom... sve u cilju što dužeg izbačaja. U redu, što dalje to bolje, ali ljudi moji, pa znate li još od kada za ekstremne izbačaje postoji rešenje, koje se zove - multiplikator? Jer on lansira daleko bilo koliko da je strune, jer se špulna vrti. Istina, teško lansira male varalice i lake terete, ali i za to postoji rešenje - Worm Shaft i dugačka plitka špulna! Zato i čudi i Daiwin korak unazad - role bez beskrajnog vijka, ali sa dubokim kratkim špulnama - a za varaličarenje? Još samo fali da ugradi pužni pogon, ko kod svojih modela iz davnih 70-tih prošlog veka!

E sad, štap blanka od nano vlakna iz šargarepe već je nešto drugo. Stigao je iz Amerike, ali je u transportu polomljen vrh! Zato smo ga prerađivali i testerisali - jedva ga presekli - ko da je od kevlara a ne od šargarepe. O njemu detaljnije kada se na vodi dokaže, suviše je i za mene velika nepoznanica da bih se upustio u detaljisanje.
Ali i "iz aviona" se vidi da su "obrnuli ćurak naopako" - umesto da se drzi za plutu rukohvat je gumeni, a "ende kapa" umesto da je gumena (zove se i "anti šok") da bi amortizovala udarce blanka o tlo, dno čamca... oni tu stavili plutu?!

Carrot fiber rod 5

Ali na ovom najnovijem Shimano Cardiff-u C3000HG rukohvat je od plute! Mašinica... a sa plutom??? I ko je onda lud? I zar je čudno što varaličari sve više polemišu o štapovima i mašinicama, a manje pecaju. Jer - ko zna - možda ovakvim štapom i rolom sa nazubljenim obodom, i sa obale, dobace dalje mali plitkoroneći vobler, i napokon upecaju smuđa od 6 kila? Možda je veliki tamo daleko i plitko, a ne u dubini?

Nije, u Srbiji nije nigde - nažalost. U Srbiji trofeji u mrežama završavaju, a ne na stranama "Trofeja"!

Dragan Jovanov

cardif c3000hg

Lajkuj nas na Facebook-u