utorak, 22 oktobar 2013 20:22

Ribolovačke mašinice - pecanje i kočnice

Ocenite ovaj članak
(9 glasova)

ribolov saltiga"Tata, kako kočim" - legendarno je Miškovo pitanje Krstiću senioru iz "Ko to tamo peva". Ali ako autobus treba da ukoči "u mestu", mašinica za ribolov - nikako! Kočnica mora da fino proklizava, da "driluje". U protivnom puče struna, štap, ili ode riba. A i udica se može ispraviti. E, takve su kočnice prednje, frontalne, u špulni mašinice. Jedini izuzetak kad je bolje da ima zadnju kočnicu je pecanje na plovak, bolonjezom ili meč štapom. 

Za pecanje finim, tananim monofilima, mora se dril veoma mekano podesiti, a to možete i na mašinicama sa prednjom kočnicom - jedino što tada postoji rizik da špulna spadne, ako preterate sa otpuštanjem. Međitim, ako je kočnica na repu tela, možete je otpuštati do mile volje, do samog kraja - špulna neće otpasti. Kod prednje kočnice to nije preporučljivo, ali nije ni potrebno - ne pecate tankim monofilima nego moćnim pletenicama i debljim monofolima, pecate veće i jače ribe.

Izuzetak su šarandžije koji koriste mašinice bez bejtranera, pa moraju da otpuste dril. Ali kako ne pecaju "boraniju" mogu dril da otpuste dovoljno, taman  da šaran(čina) lako izvlači strunu, a da opet ne bude previše odvrnut. Kontriraju sa šakom na špulni i, u prvo vreme, praktično driluju šakom, dok ne stignu da postepeno dotegnu kočnicu. No, ovo je tema prvenstveno namenjena varaličarima, pa da vidimo stoga prednosti i mane frikcionih kočnica. 

12
“Nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari”, stara je engleska poslovica, i ja sam je se (kada god sam “finansijski” mogao) pridržavao. Ali sada se postavlja pitanje: “zašto platiti mnogo, ako će trajati kratko”? Kada su mašinice za ribolov u pitanju ta dilema je još izraženija, jer zar nije glupo platiti za Stellu (tro)duplo više nego li za Twin Power, kad će trajati (približno) isto, a stari Twin (možda?) čak i duže od nove Stelle?! Odgovor je prost: Stella je lepša, jača i lakša, pa ko voli nek’ izv... Neka izvadi novčanik, marim baš! Jer, nije sve ni u parama. Ali kada se gleda pouzdanost role sve je u kočnici!

Zbog toga nikada nisam voleo da pecam Cardinalom 55 ili 57, jer nije imao adekvatnu kočnicu, proporcionalnu ceni i nesumnjivom kvalitetu te mašinice. Rola je trajna (još mnogima traje), ali nit’ je nekad kočila savršeno, a kamoli sada - ako je poredimo s boljim modelima Shimano i, naročito, Daiwom (koje su uvek imale savršene kočnice - Daiwe više i srednje klase, naravno). E, “u tom grmu leži zec” - u malim frikcionim diskovima zadnje kočnice.

Svaka “ozbiljnija” mašinica treba da ima prednju kočnicu (ako je predviđena za varaličarenje i srednji i teži dubinski ribolov)! Mašinice za pecanje plovkom mogu i da “prođu” sa zadnjom kočnicom, ali za intenzivno varaličarenje NE! Danas su preovladale pletenice, a one svojom netegljivošću (neamortizovanjem) i jačinom naprosto “ubijaju” mašinice i štapove. Precizan dril je postao imperativ, jedina zaštita čitavog vašeg varaličarskog kompleta. Kočnica MORA da prokliza kada zatreba, jer će se ili ispraviti udica, prekinuti struna, slomiti štap... Ili pokidati pokidati usta ribe. A može doći u do nekog loma na samoj mašinici, bez obzira na super-stoper...

Ako mašinica ima zadnju kočnicu, treba mnogo više diskova (lamela) da se stavi, i opet to nije to! Jer, uvrće se čitava osovina celom dužinom, jer se ona vrti zajedno sa špulnom u toku drila. To znači da osovina špulne tada mora da bude jaka, što će reći debela i od kvalitetnog materijala, plus dugačka. E, to košta! Dok se kod mašinice sa prednjom kočnicom špulna vrti oko fiksirane (kraće) osovine, na mašinicama sa zadnjom kočnicom špulna se vrti zajedno sa (dužom) osovinom na frikcionim diskovima u repu.

13
Još jedna prednost krasi mašinice sa prednjom kočnicom - praktičnost, a to se najbolje može da oseti u sledećoj situaciji (pogledajte sliku desno!).
Kad zamarate veliku ribu, vrlo često morate u toku (žaru) borbe da - ili popuštate - ili dotežete - dril. Takođe, leva ruka će često pomagati desnoj da držite štap. Kad se ukaže prilika, uvek (malo, po malo...) dotežete dril, mnogo je lakše kad vam je dril blizu ruke. I onda, najednom, riba ponovo krene u beg, a nemate vremena previše - otići će u granje - tada možete istovremeno prstima leve ruke i da dotežete dril ali i da prstima (šakom) kočite špulnu. To sve ne možete raditi kod mašinica koje imaju dugme za regulaciju drila nazad (svejedno da li na boku ili repu tela).

Možda vam ovo izgleda kao preterivanje, ali setićete se ovoga kada vam udari ribetina!

Sada mnoge kompanije prave iste modele (nazive) mašinica, samo jedne budu sa prednjom, a druge sa zadnjom kočnicom. Kao, da birate?! Ali šta tu, uopšte, ima da se bira?! Uostalom, zar nije najjači argument to što sve firme, koje su odavno sinonim kvaliteta, još nikada nisu na svoje najbolje modele, stavili kočnicu nazad! Zadnja kočnica se nalazi na mnogim jeftinim brand i no name mačinicama, a i na modelima srednje klase, ali I klasa je napred - ko u avionu (kad ste videli da su putnici I klase smešteni u repu Boinga 747?).
Na slici (levo) su jeftiniji Shimanovi modeli pod istim imenom, ali sa različitim kočnicama.
Legende, kao što su Shakespeare President, Mitchell 300 Pro, DAM Quick 3002 uvek su imale samo prednju kočnicu (sa diskovima u špulni), a samo su Cardinali “štedeli”, jer ako su diskovi kočnice u špulni, onda mora i rezervna špulna da više košta. Danas, kada kolo vode Shimano i Daiwa nećete kod nijedne “nekineske” role, iz najviše klase, naći zadnju kočnicu!
Ipak, ako iz nekih (meni nepoznatih) razloga baš volite zadnju kočnicu, kupite kvalitetniju brand name rolu srednje klase, pa kada vam pecajući krupaticu na crvića naleti šaran - zašto da ga ne upecate ako je već došao?

I jedan savet: kada regulišete dril “na suvom”, uvek to radite preko strune koja je prošnirana kroz karike štapa, pa vucite. Ako rukom direktno sa mašinice vučete strunu stičete pogrešan utisak o sili potrebnoj da dril prokliza.

Dragan Jovanov
www.trofej.info
 

Lajkuj nas na Facebook-u