sreda, 23 oktobar 2013 15:23

Puž, pužni točak i beskrajni vijak – a na ribolovcu oba uha

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
jim-hillO pužnom pogonu je već više puta pisano, prikazani su i različiti sistemi prenosa, tj. načini pretvaranja kružnog kretanja zupčanika u pravolinijsko kretanje (gore-dole, tj. napred-nazad) osovine koja diže i spušta špulnu. Tih „krivaja“, „lokomotiva“, dodatnih zupčanika, krstaste zavojnice kod Cardinala, pa čak i još jednog puža (stari DAM), ima koliko vam volja, stoga je najbolje da pročitate tekst Od Cardinala do Van Staala. Ko se iole razume u mehaniku shvatiće principe. Ali uvek sam se pitao šta bi bilo...

...Kad bi bilo – kako bi izgledala dobra rola za ozbiljniji ribolov sa pužem kao pogonom i beskrajnim vijkom kao prenosnim sistemom?

Zbog specifičnih tehničkih zahteva, jasno je da puž i pužni točak moraju biti smešteni u veće kućište, i više i duže. Ručica mora biti znatno iznad ose osovine špulne – kućište više, a Worm Shaft dalje od rotora – kućiše duže. Samim tim i teže!

Sad, da se pravi kućište od lagane „plastike“ nema smisla, jer čemu onda snažni pužni pogon? Znači, mora sve biti metalno! Eurekaaa! Evo je, ovako to izgleda.

drachko-pro

johnny morris signature

Znam da vas zanima šta je to, koja je to rola? I mene je to kopkalo, sve dok nisam otkrio da je mašinica jedna ista te ista, ali da ima tri imena – tri imena poznatih ribolovaca:

  1. Johnny Morris Signature Series
  2. Jim Hill Millennium Edition
  3. Drachko Pro

Pa ko voli neka izvoli! Ali cene su im različite – tri naziva, pa i tri cene! „Francuska“ (ime po našem Albertu Draškoviću) je najjeftinija – svega oko 50 evra?! Jim Hill čak 175 evra (valjda što je Millennium Edition), a ova s potpisom Džima Morisa oko 100 dolara. Opet, u Mađarskoj je „Milenijumke“ ali još 2003. godine – manji model – bilo za 35.500 forinti (koliko je to bilo evra u to doba pojma nemam, koga zanima neka preračuna).

Ali bilo kako da se zovu, i bilo gde da su prodavane, poreklo im je zajedničko – fabrika Focus iz Koreje! Stoga su im i tehnički podaci skroz jednaki:

  • Gear Ratio: 5.2:1
  • Weight: 232g i 320g
  • Drag Endurance Force: 8
  • Destruction Endurance Force: 16
  • Wormshaft oscillation system
  • Duralumin drive gear
  • Titanium coated line roller
  • Titanium edge lip spool
  • Die casting metal body
  • Machined handle & One touch handle
  • 10 bearings (9+1)
  • ribolovacki-trofej
  • trofej-info

Postojale su dve veličine mašinica, obe sa po rezervnom špulnom jednakog kapaciteta, jedna bušna druga ne – ali obe metalne! Manji model mašinice je kapaciteta (oznake su francuske)1030FD 180m 0,22mm (mađarski podaci 100m/0,28mm), a veći 1040FD 130m 0,30mm (ne znam mađarske podatke).

Ručica je a la Mitchell 300. Nažalost, ne ušrafljuje se nego provlači, s druge strane se šestougaono vreteno dotegne zavrtnjem.

rucica-drachko

jim-hill-spulna

A slaže ovako. Znači, ništa spektakularno, ali sasvim solidno.

Kućište i rotor su izliveni od aluminijuma, a pužni sklop od duraluminuma i bronze – verovatno rezani. Mašinica ima valjkasti super stoper, a kuglagera i više nego što treba.

Eto, a košta samo toliko! I, opet se nije proslavila?! Jer ko (još?) zna za nju? Nisam nešto ubeđen ni da gospoda čija imena ponosno nose baš njima pecaju. Bar sam za starog Alberta siguran da je ne koristi u ribolovu za svoje keder-sisteme. Za dvojicu mistera iz USA pojma nemam čime stvarno pecaju – jer sigurno je da pecaju. Uostalom, kada se imena mašinici za ribolov daju prema imenima ljudi, sigurno je da se biraju poznati ribolovci – a ne trgovci. Tako se lakše izvlače novci! Signature Series, bre – autogram na špulni, leleee!

Posle ovoga se nameće logično pitanje: ako metalna mašinica sa pužem i worm shaftom, sa 10 lagera i dve špulne, košta samo toliko – a čak i nije iz Kine – počinjem da se pitam da li nas to Daiwa i Shimano “malkice” ne… u zdrav mozak! Jer, malo-malo pa sretnem nekog ribolovca - ili sa Stellom ili sa Certate – a bez ušiju! Od cena pominjanih japanskih mašinica-lepotica otpadaju uši.

Stoga, da vam ne bih više nešto posebno “drvio” – jer nisam njome pecao – dajem vam i šemu u velikoj rezoluciji (klikni na plavi link - crvenom bojom su označeni ležaji) i fotografije – pa detaljno razgledajte, proučavajte, upoređujte...

Dragan Jovanov Glod

http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u