sreda, 23 oktobar 2013 21:57

Zbunjivanje šarandžija – jedno ime a dve mašinice

Ocenite ovaj članak
(20 glasova)

ultegra-ci4Kao da Baitrrunner sistem sve manje treba šarandžijama, sve ređe viđam taj sklop na njihovim mašinicama. Ali su im zato mašinice sve češće tzv „Big Pit“ ili surf modeli, sa super long špulnama enormnog kapaciteta. Uostalom, bejtraner je složen mehanizam, koji i komplikuje, otežava i poskupljuje mašinicu – a nije nepohodan. Ma, uopšte nije potreban.

Bar ne sada, kada svi imaju elektronske signalizatore toliko osetljive da svetle i pište i ako komarac naleti na strunu, ili kada vilin konjic sleti na štap.

Naravno, mašinice bez Baitrunner sklopke su i jeftinije. A kako šarandžijama treba minimum tri mašinice, ušteđen novac nije zanemarljiv. Uostalom, bolje je za iste pare kupiti kvalitetniju mašinicu bez njega, nego lošiju sa bejtranerom.

Na kraju krajeva, uvek se može toliko otpustiti dril da se špulna vrti dok šaranče izvlači strunu i odvlači mamac. Kod kontre se štap uzme u desnicu, a levom šakom uštopa špulna i zaustavi drilovanje – pa udari kontra. Potom se natenane može regulisati dril, ima se vremena, jer svaki ozbiljniji šarandžija zna da se velika riba uvek zamara tako što se naizmenične pumpa štapom i šakom drži špulna. To je posebno poželjno baš kod tih ekstremno velikih špulni, čak i ako mašinica ima bejtraner. Stoga ja više uopšte ne vidim svrhu toga kod pecanja šarana. A posebno sada, kada bostoje „Baitrunner špulne“ i „Instant-drag“ kočnice.

ultegra-600

Shimano svoje Big Pit ili surf mašinice oprema sa dva tipa špulni. Modele koji imaju „bejtraner“ u špulni naziva XT, a modele sa Instant kočnicom zove XS. Sve ostalo je na mašinicama isto. Vi odaberite koji tip špulne želite, ali ja ću vam predstaviti Instant-drag model koji mi je srcu drag. Ako mi ne treba bejtraner na telu mašinice ne treba mi ni u špulni. Sasvim je dovoljna brza kočnica, gde se u kratkom hodu – ali izuzetno precizno – može brzo otpustiti ili dotegnuti navrtka na špulni, tj. regulistai dril, odnosno sila proklizavanja frikcionih diskova frontalne kočnice. Stoga ću vam predstaviti najnoviju Shimano Ultegru CI4 XSA serije. To su idealne mašinice za šarandžije, jer imaju i rotor i korpus od CI4 kompozita pa su znatno lakše, poseduju i rezervnu špulnu Instant-drag tipa, a nisu skupe.

ultera-tabela

Ako odete na zvaničan Shimano sajt nećete baš mnogo saznati, i čak ćete biti dovedeni u zabludu – jer ima 4 veličine te mašinice, ali praktično dva različita modela. Različite veličine i težine, različita tela, različit prenosni odnos i različit mehanizam prenosa... a istog imena?! Ni štampani katalog vam neće mnogo pomoći, ali hoće ovaj sajt. Stoga čitajte dalje, u detalje...

Shimano Ultegra CI4 4500-5500 XSA

Dva manja modela (tačnije srednja, jer ni oni nisu mali) nose oznake veličine 4500 i 5500. Internetom kruže brojne fotografije, ali većinom većih modela. Stoga pogledajte dobro ove fotografije, po tome sigurno znate koji su. Vidite da je otvor za podmazivanje sa standardne leve strane tela, a da je sa desne strane, dole ispod, izbočina zbog Aero Wrap II sistema, gde je smešten beskrajni vijak. Ta dva manja modela su i brža. Eto, sa šeme vidite neke delove – klikom na samu šemu možete pogledati celu šemu u velikoj rezoluciji.

ultegraxsa-5500

5500-ultegra

ultegra-5500-desna

Potrudio sam se da vam prikažem i unutrašnjost – vidite klasiku: crni rezani zupačanik hladno kovan od duraluminijuma i beskrajni vijak sa klizačem, stabilizovan dvema osovinama. Iz tabele vidite ostale performanse - obratite pažnju na prenos od 5,3:1.

ultegra-zupanik

ultegra-vijak

Sve u svemu, odlična mašinica po povoljnoj ceni za srednje težak pa i težak ribolov, idealan izbor za šarandžije koji zabacuju s obale, jer mašinica nije teška a solidnog je kapaciteta i vrlo dobrog kvaliteta.

Shimano Ultegra CI4 1000-14000 XSA

Isto to, ali ni nalik, su dva veća modela, idealni za daleka razvlačenja. Odmah vidite da im je otvor za podmazivanje sa desne strane tela, a iako i oni imaju Aero Wrap II sistem – nema ispupčenja?! Pa gde je Worm Shaft? Ipak je ovo Shimano, a ne Daiwa!

ultegraxsa-14000

14000-ultegra

Klikom na samu šemu možete pogledati celu šemu u velikoj rezoluciji

ultegra-desna

Iznad! I ne samo što je smešten iznad (a ne ispod) piniona, nego ima plus i dodatni zupčasti par! Ne, nije to SSO sistem, već je taj par (7) jednim zupčanikom sparen sa pinionom a drugi pokreće zupčanik, tj. beskrajni vijak (8), koji preko „U“ klizača (9) pomera osovinu špulne (10), stabilizovan sa, takođe, dva klizača (11). Tako je Shimano uskladio obrtanje i aksijano pomeranje – ubacivanjem dodatnog zupčastog para.

ultegra-xtb

Moram da priznam da mi se klasičan prenos više sviđa. Ovakav sklop mi deluje da je zbog dužeg kraka „U“ klizača nestabilniji, jer je razmak između osovina vijka i piniona veći. Uostalom, i pobednik EFTTEX-a 2011 Shimano Aero Technium MgS ima beskrajni vijak ispod piniona, istina umesto dvostrukog zupčanika je dvostruki puž koji usaglašava obrtno i aksijalno kretanje, zbog malog prenosa od 4,3:1. No, verujem da u Shimanu znaju šta rade, ali nisam siguran da znaju šta nama rade...

Prednosti i mane oba modela Ultegre CI4 XSA

Naravno, sve ove Ultegre imaju:

- AR-C line management system
- CI4 body and rotor construction
- Dyna balance system
- Oversized power roller
- Maintenance port
- Super stopper II
- Floating shaft II
- Aerowrap II
- 2 speed oscillation
- Instant drag system
- Cold forged aluminium spool (inc. one spare)

Ono što posebno ističem je odlično kočenje i brzo i efikasno Instant-drag regulisanje drila, pefektno slaganje i gratis rezervna alumnijumska špulna, telo i rotor od CI4 materijala i kvalitetni materijali pogona i prenosa. Ono što ne valja je ručica koja se ne ušrafljuje u pogonski zupčanik, nego kroz njega provlači.

ultegra-slaganje

Ali kada se obzir uzme povoljna cena (od 150 do 200-220 evra, kako gde i zavisno od veličine) onda su sve četiri Ultegre za preporuku. Šarandžije samo treba da izaberu odgovarajući model i veličinu. I da počnu da mese boile – sezona počinje!

Naravno, ko želi bolje, eto mu pominjanog Techniuma MgS ili ultra lake ali ekstra skupe Basie. Za takve nisu role iz Malesie.

Dragan Jovanov Glod

P.S. Ja sam vam prikazao Ultegru CI4 XSA, ali ko želi Baitrunner špulnu umesto Instant-drag kočnice neka odabere modele XT - postoji Ultegra CI4 XTA (kao i Ultegra XTB čiju unutrašnjost sam iskoristio za objašnjenje sistema) - osim špulne sve ostalo je apsolutno jednako kao i na modelima Ultegra XS.

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u