sreda, 23 oktobar 2013 22:12

Viva Metalim – Formax 3500 i Nevis 4000Z

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

metalim-malaMalo ekonomije: velika serija = niska cena, nije to nikakva tajna. To je razlog što su cene toliko pristupačne, jedino tako je uopšte moguće da mašinice budu cele metalne (i rotor i telo) i imaju gratis rezervnu metalnu špulnu, a jeftine. Velika serija se postiže kada iz matične fabrike iste modele naručuju brojne firme i kompanije, i prodaju ih pod svojim trgovačkim brendovima. Isto kao sa modelima Zauber, Blue Arc i raznim klonovima... u ovom slučaju je to mašinica Metalim iz fabrike Viva. A kako je kriza (iako nas je „mimoišla“) sve veća, upravo je pravi trenutak da predstavimo i preporučimo mašinicu koja pleni izgledom i performansama, ali najviše privlači pažnju brojnih ribolovaca izuzetno povoljnom cenom.

Slike sve govore, pa nećemo previše trošiti reči. Ono što je bitno vidite: u metalnom telu je beskrajni vijak (worm shaft), čijom zaslugom je dobijena sasvim fino složena struna. Pogonski zupčanik je liven od legure cinka, pinion od bronze, beskrajni vijak čelični. Fotografije unutrašnjosti i špulne sa namotanom strunom su sa modela Nevis Metalim Z (na sajtu Haldorado možete pogledati još fotografija klikom na zaplavljeni link), ali je isto tako i na modelu Formax Metalim. Jedina razlika je način montiranja ručice, veličina, težina – i cena.

nevis-metalim

Dizajn je vrlo savremen, ali bez kičeraja – skladno i jednostavno. Svojim izgledom i mat bojom Metalim sugeriše već na prvi pogled da je čitav metalan. Možda je broj kugličnih ležaja preteran, ali ako od viška glava ne boli ni 11 lagera ne može da škodi.

Ipak, ono što je najlepše su rezervne špulne, nešto manjeg kapaciteta. Taman fino – istrošite nešto strune kidajući je, pa je „prevrnete“ i opet napunite drugu špulnu (manjeg kapaciteta). I nastavite da pecate i isto daleko bacate...

Formax Metalim 3500

metalim-leva

metalim-prednja

metalim-zadnja

metalim-desna

Manja varaličarska mašinica za lakši i (o)srednje teški ribolov, sa kućištem u potpunosti izrađenim od metala (telo, poklopac kućišta, rotor), opremljena sa čak 11+1 (kuglična, 1 valjkasti) ležaja, preciznom frontalčnom kočnicom, metalnom špulnom, anti-tvist vođicom strune i rezanom ručicom sa udobnim rukohvatom od EVA sunđerastog materijala, koja se provlači kroz pogonski zupčanik. Odlično slaže i monofile i upredene strune zahvaljujući sistemu sa beskonačnim vijkom (worm shaft). Kapacitet špulne 0,30mm/140m. Uz mašinicu se isporučuje rezervna metalna špulna nešto manjeg kapaciteta (plića) 0.30mm/100m, kao i lepa futrola od crnog platna. Težina mašinice 290 grama, prenosni odnos 5,0;1. Cena oko 45 evra u Srbiji.

Nevis Metalim 4000Z

metalim-z

metalim-4000z

Nešto robusnija (glomaznija) mašinica za srednje teški i teži ribolov, sa kućištem u potpunosti izrađenim od metala (telo, poklopac kućišta, rotor), sa 11+1 ležaja, metalnom špulnom, anti-tvist vođicom strune i jakom ručicom sa udobnim gumenim rukohvatom. koja se uvrće u pogonski zupčanik, tako da vremenom neće doći do razmrdavanja. Odlično slaže i monofile i upredene strune zahvaljujući sistemu sa beskonačnim vijkom (worm shaft). Kapacitet špulne 200m/30mm. Uz mašinicu se isporučuje rezervna metalna špulna nešto manjeg kapaciteta (plića) - 130m/0.30mm. Težina mašinice 414 grama, prenosni odnos 5,5:1. Cena oko 65 evra u Mađarskoj.

Sve u svemu…

Funkcionalno praktično nema skoro nikakve razlike između ovih mašinica, jednako su utegnute i potpuno su iste kada zavrtite ručicu, osim razlike u veličini (težini) i u načinu montiranja ručice. Obe mašinice proizvodi fabrika Viva (verovatno najveća u toj branši u Kini), a Metalima imaju u nekoliko modela i desetak varijanti, pa birajte: hoćete sa ovoliko ili onoliko ležajeva, sa ovakvom ili onakvom ručicom, zupčanik ovaj ili onaj, rezervna špulna metalna ili ne... itd.

Kompanija Viva je stara tek nekih desetak godina, dakle imaju najnovije mašine i tehnologiju i sposobni su da naprave bilo šta. Čak i fabriku kugličnih ležajeva imaju u sklopu Vive.
Nevis je brend za tržište Mađarske, Formax za Srbiju, Flagman za Ukrajinu... itd.
Mašinice Viva Metalim su opasan konkurent Zauberu/Blue Arcu i njihovim klonovima, jer su znatno jeftinije.

Metalim 4000Z je dosta teška za varaličarenje ali solidna za dubinke, a Metalim 3500 je pun pogodak za te pare – za varaličare, koji na svoj dinar itekako mare.

Trofej

Fotografije mašinica Formaxstore

Zabranjeno je kopiranje i reprodukovanje tekstova sa portala http://www.trofej.info/

Lajkuj nas na Facebook-u