sreda, 30 oktobar 2013 09:51

Sportex, babarogica, pop, popadija – i ja

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tvrde da se o ukusima ne raspravlja! Ajde?! Baš stoga “neko voli popa, neko popadiju”. Ok, dobro, to je danas moderno i “demokratski” – to je “pravo izbora”. No, ja sam, naprotiv, zdravo konzervativan kad su novotarije u pitanju. Ne stoga što ne pratim novitete, negu upravo suprotno – baš zato što ih redovno proučavam. I pod lupu stavljam...

Stoga sam mislio da su svi oni koji hvale nove ili mlađi (po stažu) ribolovci ili prevejani trgovci, koji nisu imali prilike da pecaju starim. Pa sada kao u basni o lisici i grožđu (koje nije mogla da dohvati pa se vadila da je, kao, još “zeleno”) tvrde da su novi – ne lepši ili lakši, već i – bolji?! AJDE?! Tvrda da nije bolje s popadijom?! Da je prevaziđena.

Sportex-popadija

Evo šta kaže jedan, uslovno rečeno “ribolovac” (pod navodnicima, jer po forumima je gomila ovakvih njegovih pisanija, ali još nigde ne videh njegovu fotku s bilo kojim, ma i najmanjim ulovom, tako da je možda i trgovac). Ali ko će više znati koji lik krije nik? Citirao sam original, nadam se da vas neće zbuniti englesko-srpski “pravopis”:

“Ti shto to kazu 'zaobilaze istinu" - iz neznaja, tj. neobaveshtenosti ili iz... Imash Novu babarogicu u Fulu. Ta stara "vrechasta tkanja Kevlara" su proshlost.”

Kratak prevod: “babarogica” je novi Sportex, a šta znači “u Fulu” pojma nemam?!

Trgovci, ko trgovci – bitni su im jedino novci. Međutim, zbunjuje izbor ponekih (ne toliko malobrojnih) koji su bili na pecanju sa “popadijom”, a i dalje više vole “popa”?! Jer, nije moguće da je baš toliko licemernih trgovaca koji, iako imaju “popadije”, hvale “popove” iz interesa. Čudi što je, izgleda, poprilično onih koji baš zdravo voledu nove. Vole, a ljubav je slepa. No, ja poštujem svačije pravo na razliku, pa kažem ono lalinsko: marim baš!

Ali ipak citiram i iskusnog varaličara, koji više voli svoju staru “popadiju”:

“Od Sportexa je ustvari ostalo samo ime/brend, ti štapovi veze nemaju više sa onim starima, sem što liče na njih. Nemačka kompanija Ockert je pre nekoliko godina kupila prava na ime (dakle, ne i njihovu proizvodnju/fabriku u Novom Ulmu, materijale i ostalo) i od njih sada zavisi da li će taj stari kvalitet (i ugled) biti zadržani ili ne kroz ove nove modele koji se prave na dalekom istoku. No, zajedničko svim tim starim modelima je da su to bili vrlo kvalitetni, pouzdani i trajni štapovi, provereni u svim mogućim situacijama i zaista vredni tog novca.” Na slici ispod vidite mene – od pre tačno 20 godina. U ruci mi je štap koji je još uvek u (ribo)lovnom stanju. Štap koji i dalje služi. (Sram ga bilo ko nešto bezobrazno pomisli, hehe.)

Glod-mlad

Sportex je ovde bio samo povod za priču o modernom. Nije on nikakav izuzetak, jer je danas sve više Sportexa iz Kine ili “okoline”, a sve manje iz Nemačke. I ne samo Sportexa, nego i Daiwa, Shimana, pa eto, dočekasmo, čak i “aristokratski” Hardy s Dalekog Istoka. Danas liberalni kapitazam još uvek opstaje zahvaljujući jedino kineskom socijalizmu!

I marketingu. Moderno vreme, šta ćeš. Uostalom, videli ste da je i pravopis moderan. Istina, moderno je (po)nekad avangardno. Ali, eto, sve više i retrogradno. Ili je sad i retrogradno – napredno? Ko će ga više znati šta je napredno a šta nazadno. Stoga uživajte, s kim god i kako god – već je uveliko druga decenija 21. veka, a dugine boje su sve modernije i kod štapova za pecanje. Uostalom, ovo i nije pecaroški tekst, ovo je čist seks. Stoga evo saveta: ako ikako možete, prvo probajte bar jednom s “popadijom”… pa tek potom birajte. A ako i posle “seanse” izaberete popa – svaka čast! Poštujem. Ali se ne pridružujem!

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u