ponedeljak, 04 novembar 2013 13:49

“Veća” mašinica, a slabija – “veća”, a lakša!?

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

O današnjem opštem haosu koji vlada na tržištu ribolovačkog pribora, gde mnoge stvari odavno nisu onakve kakve su nekada bile, kada se znao neki red, želeo bih da kolegama riblovcima skrenem pažnju na jedan detalj, koji mnogi previde prilikom kupovine nove mašinice. Iz iskustva i razgovora na vodi, primetio sam da ovo nije tema o kojoj se mnogo diskutuje. Naprotiv, često se jedan detalj previđa...

Naime, često manje iskusan kupac, ali neretko i iskusniji, misli (što na prvi pogled zvuči logično), da mašinica većeg kapaciteta ima i veću snagu. Odakle potiče ovo ubeđenje?

Pa, ako mašinica ima veću špulnu, misle neki, veći je i rotor, a samim tim je veće i telo. E, baš je tu često "kvaka". Sve češće se dešava, da zbog uštede i jeftinije proizvodnje, proizvođači na isto telo stavljaju samo veće rotore i(li) špulne. Precizinije rečeno, ovo rade fabrike koje prave modele za brendove, koji naručuju mašinice od tih istoh fabrika. Danas se na prste ruke mogu nabrojati pravi proizvođači, sa sopstvenom proizvodnjom.

Nekada se znalo i praktično nije bilo dileme: najčešće je svaka veličina pravljena posebno i mogli ste biti sigurni šta kupujete. Za svaku veličinu su se pravili posebni kalupi, mehanizmi, tela, rotori, špulne... Na slici je legendarni Shakespeare Super Ambidex.

Ambidex-Super

Danas je ovakav način proizvodnje (skoro) nemoguć, jer bi troškovi bili ogromni, a cena ovako pravljenih mašinica astronomska! Šta mislite, koliko bi danas koštala proizvodnja jednog starog “Kvika”, “Ambideksa”, “Prezidenta”, "Kardinala"... ako bi se proizvodili u Nemačkoj, Japanu, Švedskoj... na isti način kao tada?

Danas se nažalost dešava, da čak ni rotor nije veći, već se samo ubaci nešto dublja špulna, a mašinica se prodaje pod "većim brojem", što može da kupca dovede u zabludu, jer (logično) razmišlja da je mašinica veličine "30", veća od mašinice sa oznakom "20", pa samim tim i jača. Ovde naravno govorim o istoj mašinici, tj. istom modelu. Važno je takođe napomenuti i da su ovakve "veće" mašinice po pravilu i skuplje! I, što je najčudnije, “veće” su i lakše! Jer je trik u sledećem: špulna je više urezana da bi stalo više strune, pa je samim tim špulna, a tako i čitava mašinica, lakša.

Spulne-velicine

Na slici vidite da je desna špulna mnogo većeg kapaciteta nego leva, a sigurno je slabija jer nije metalna. Zamislite sad da se mašinice istog tela i jednakih mehanizama prodaje pod dva imena: leva da je, recimo veličina 2000 a desna 4000. Ispalo bi da je desna jača, a lakša! Jer je špulna em grafitna em više udubljena. Pa ko takvu napuni i jačom strunom…

Srećom, ovde se radi o jednoj mašinici sa dve špulne, jednom rezervnom. Samo zar ne bi bilo logičnije da je desna metalna a leva kompozitna, jer je desna većeg kapaciteta i za deblje strune. Jedino opravdanje je ako je leva za pletenice a desna za monofil. No, ovo je logičnije, zar ne? Veća je metalna, a plitka meč može i od grafita - jer se koristi tanji monofil.

Spulne-dve

Iskusn(ij)i ribolovci znaju za jadac, ali manje iskusne kolege ili početnici bi trebali da obrate, pored ostalog, pažnju i na ovaj detalj. Jer...

Mašinica većeg broja je, zbog većeg rotora i teža, što može biti značajno kod višesatnog pecanja, kada posle nekoliko sati neprekidnog držanja štapa i mašinice u rukama, svaki gram izgleda mnogo težak. Ovde prvenstveno mislim na varaličare, mada isto važi i za plovkaroše, fideraše... Moderne šarandžije ovoga puta preskačem, jer kod njih veličine, kapaciteta i snage nikad nije dovoljno.

Sa druge strane, uvek bi bilo dobro razmisliti da li nam je veći kapacitet zaista neophodan. Sada se kod varaličarenja sve češće koriste upredene strune veoma malih prečnika, pa sasvim dovoljna količina može stati i na mašinice manjih kapaciteta. Takođe, slično je i kod upotrebe tankih monofila za plovkarenje ili pecanje fiderom.

Međutim, često i sami proizvođači unose dodatnu zabunu, kada napišu nešto slično ovom: “model 20 je odličan izbor za lakši lov varalicom ili pecanje na plovak, dok je model 30 dobar za teže varaličarenje i pecanje krupnije ribe”...

Kako sad to, kad su mehanizmi i tela isti, a razlike su samo u veličini rotora? Iskren da budem, ja ne znam pravi odgovor na ovo pitanje. Verovatno je u pitanju marketing, želja za (lakšom) zaradom i slično.

I tako, ribolovac, misleći da je kupio "veću i jaču" mašinicu, kad-tad shvati da je telo mašinice koju je kupio u stvari isto kao i kod one "manje i slabije".

Jer isto telo znači i isti mehanizam, a to opet znači da mašinica nikako ne može biti jača, od mašinice većeg broja, čak naprotiv, često se može desiti upravo suprotno! Kako to? Evo kako:

Ribolovci početnici, ali i neki "iskusniji", često na mašinice većih kapaciteta namotavaju deblje najlone, tj. strune, grublje se prema njoj odnose i izlažu je većim naporima, živeći u zabludi da imaju jaču mašinicu. U tom slučaju, nesvesno joj skraćuju radni vek.

Isto tako, veći rotor prirodno ima i veću masu, pa se mehanizam dodatno opterećuje. Ovde naravno, mislim na isti model. Jer veći rotor na nekom drugom modelu, napravljen od modernih "svemirskih" materijala, može biti lakši od nekog manjeg, izrađenog od tradicionalnih materijala. Veći rotor ima i veći krak poluge, poluprečnik do viljuške je veći, a ako je pogonski prenosni sistem ostao kao na manjoj ((isto telo) tada je veća – slabija!

Nisu ovo, na prvi pogled, neke drastične razlike u težini i opterećenosti mehanizma, ali se tokom duže upotrebe mnogo ranije pojavljuju znaci habanja: javlja se “luft” u rotoru, mehanizam počinje da “melje”, ručica počinje da se klima, itd.

Zato bi moj skromni savet bio: u prodavnici obavezno pogledajte sve dostupne veličine, uporedite veličinu tela mašinice i cenu, dobro procenite koji kapacitet će zadovoljiti vaše potrebe, pa na osnovu toga izaberite model (tj. veličinu).

Ja lično, uvek biram “manji” model, tj. ako je telo identično, kupim mašinicu sa manjim rotorom. Konkretno, ako veličina 20 ima isto telo kao i veličina 30, kupim veličinu 20! Onda ostaje samo da namotam tanku pletenicu i miran sam.

Naravno, ako između modela postoje razlike i u veličini tela i mehanizmu, onda je samo na vama da odlučite koji model vam više odgovara, tj. koje ribe ćete ciljno pecati i kojim mamcima, tj. veličinom voblera, leptira, džig glava...

Konačna odluka je kao i uvek samo vaša, a Trofej.info je tu da vam da savete i reši nedoumice oko pravilnog odabira i kupovine pribora za pecanje.

Kakva su vaša iskustva? Kako vi razmišljate na ovu temu?

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u