sreda, 13 novembar 2013 12:04

Od bambusa do... bambusa!

Ocenite ovaj članak
(9 glasova)

Za nastanak ovog teksta direktno je zaslužan oglas jednog ribolovca, koji mi je dao inspiraciju i podsetio me na neka davna vremena, ali i ovo naše savremeno doba. Dakle, oglas je glasio: „Prodajem bambus štapove duzine 2,3m. Cena 98,00 dinara po komadu”.

Istog trenutka sam se vratio u detinjstvo i ranu mladost, kada smo skoro svi koristili štapove od bambusa za pecanje. Uostalom, tada praktično i nismo imali drugačije štapove. Nismo tada puno obraćali pažnju na dužinu, težinu bacanja, vrstu provodnika, rolenhalter... samo je bilo bitno biti na vodi... i imati štap!

Onda su se pojavili, za ono (ali i ovo) vreme fenomenalni štapovi od fiberglasa - staklenih vlakana. Bili su lepši i „moderniji“ od bambusa, pa smo svi davali poslednji dinar džeparca da bismo nabavili jedan od tih novih štapova! To je bilo vreme sigurne vladavine fiberaša iz zemalja nekadašnjeg Istočnog bloka - Tokoza i Germine. Bili su praktično neuništivi, pa je bilo pitanje prestiža imati neki od tih štapova.

Posle toga su stigli štapovi od ugljeničnih vlakana (karbon fiber), a nastavak priče svi znamo...

Ali, odjednom, praktično zaboravljeni štapovi od bambusa, ponovo dolaze u centar pažnje zaljubljenika u pribor i ribolov. Ovde mislim i na mušičare, koji nikada nisu ni prestali da se oduševljavaju ovakvim štapovima, ali i ostale ribolovce, koji su bili ubeđeni da su bambusi stvar daleke prošlosti!

Ne verujete? "Pročešljajte" Internet i videćete koliko manufaktura i majstora proizvodi štapove od bambusa! Sedišta ovih manufaktura su uglavnom u Americi, Velikoj Britaniji, ali i Japanu, Italiji...

Pre nekoliko godina, u čuvenom bečkom "Rösler"-u, imao sam priliku, da kao veliki poklonik i zaljubljenik u House of Hardy štapove, držim u ruci i isprobam (između ostalih) i čuveni model Palakona Split Bamboo. Osećaj Vam neću opisivati, jer mi je bio – neopisiv! Tokom godina (decenija), imao sam još neke štapove od bambusa u rukama i uvek sam se iznova oduševljavao njihovom elegancijom, osećajem u ruci, ali i estetikom.

Zanimljivo, najkvalitetniji bambus koji se koristi za izradu ovih štapova se uzgaja u Kini. Skoro svi proizvođači naručuju bambus odande i onda ga obrađuju po želji. U pitanju je Tonkin bambus, koji raste na obalama reke Sui, u kineskoj provinciji Guangdong. Međutim, poznavaoci kažu da je Calcutta bambus još bolji, ali je i teži za nalaženje, pa samim tim i ređi.

Osim kineskog, isto toliko je kvalitetan i japanski bambus Madake. Raste na jugu Tohoku regiona u severnom delu Japana.

foto-001

Na fotografijama ispod, možete videti kako izgledaju poprečni i uzdužni pesek bambusa koji se koriste za izradu štapova.

foto-005

Kada bambus stigne do majstora, tada tek kreće komplikovan, mukotrpan i dugotrajan proces njegove obrade. Bambus se seče, suši, spaja, lepi, lakira... i sve to se radi isključivo ručno. Ilustracije radi, za kompletnu izradu samo jednog štapa potrebno je u proseku 100 radnih sati!

Ovakav posao se (logično) poverava samo visokostručnim graditeljima sa ogromnim iskustvom i posebnom licencom, slično kao u svetu časovničarstva ili gradnje muzičkih instrumenata.

foto-002

Štapovi od bambusa se, zbog prirode procesa, rade u malim serijama, a da biste postali ponosni vlasnik jednog od ovih lepotana, morate biti (mnogo) strpljivi! Liste čekanja su dugačke, naročito ako želite nešto unikatno, recimo da izaberete dužinu, boju konca, AFTMA klasu, jedan ili dva vršna dela, ručno ispisano ime vlasnika štapa, serijski broj, vrstu laka itd.

Svaki primerak se dugo suši, ispravlja, lakira posebnim lakovima i ukrašava, tako da postaje pravo umetničko remek delo!

foto-003

 

foto-004

Smatra se da je korišćenje bambusa u modernom mušičarskom ribolovu, kakav danas poznajemo, počelo između 1790. i 1845. godine. Prve manufakture su se pojavile na tlu SAD (Pensilvanija), a kasnije na britanskim ostrvima, pa u ostatku Evrope.

Garantujem da ni jedan štap od karbona ne može izazvati takav osećaj kao kada uzmete u ruke neki od vrhunskih bambusa!

Jeste, dosta su teži i sporiji od karbonskih štapova, ali upravo te osobine su na ceni kod vrhunskih mušičara! Oni tvrde, a treba im verovati, da štap od bambusa zahvaljujući svojoj težini i "sporosti", stvara prilikom zabačaja veliku inerciju i praktično sam plasira laganu mušicu na tačno željeno mesto! Tako, ovaj uslovno rečeno nedostatak, postaje prednost, jer se sa mnogo manje truda i zamaha, mušica može izbaciti izuzetno precizno.

Možda najbolja osobina bambusa je takozvani "damping" koji ovi štapovi poseduju. Reč je o sposobnosti štapa da amortizuje i priguši oscilacije, a zabačaji su stoga "glatki" i precizni. Zato su (između ostalog) na ceni kod svih poznavalaca i stručnjaka.

Na tabeli se mogu videti osnovne karakteristike bambusa u odnosu na neke druge materijale od kojih se prave moderni štapovi za ribolov:

foto-006

Naravno, ni bambus, (kao i ostali materijali) nije otporan na oštećenja i lomljenje, ali ako se upotrebljava na pravilan način, dugotrajan je i može se koristi decenijama.

Ipak, ako se sa njim pogrešno rukuje i čuva, bambus može biti osetljiv na veliku toplotu ili previše jakog sunca. Takođe, bez obzira koliko kvalitetan bio, lak može početi da puca, zbog deformacija koje se javljaju na bambusu. Bez obzira na to, bambus spada u najprirodnije moguće materijale za izradu ribolovačkog štapa i ima plemenitost koju takvi materijali poseduju.

Na fotografiji ispod je poznati italijanski majstor Masimo Tiroki (Massimo Tirocchi), sa jednim od svojih štapova u akciji:

foto-007

Danas praktično svi ozbiljni proizvođači koji drže do sebe i svog renomea, imaju bar jednu seriju štapova od bambusa. Pogledajte njihove sajtove, videćete da ovakvi štapovi zauzimaju posebno mesto i da se o njima posebno govori. Neki od njih su: House of Hardy, RL Winston, Thomas & Thomas, Orvis, Zenaq... ali i veliki broj malih proizvođača, koji rade isključivo po narudžbini!

I na kraju, cene ovih štapova su, nažalost "malo" više od onih 98 dinara iz oglasa sa početka teksta. Koliko? Recimo od 1.000 do 5.000 dolara, dok stari i retki kolekcionarski primerci dostižu cene i do 15.000 dolara!

I tako krug se izgleda polako zatvara. Od bambusa stigosmo do... bambusa!

foto-008

 

 

Vladimir Jovicki Jovis

 

Lajkuj nas na Facebook-u