subota, 23 novembar 2013 12:18

MicroWave Line Control System – inovacija godine

Ocenite ovaj članak
(10 glasova)

Kada se među ribolovcima povede reč o priboru za pecanje, jedan veoma bitan "detalj" često ostaje po strani i ređe se spominje, a to su provodnici strune.
Čak i kada se o provodnicim razgovara, najčešća asocijacija i tema je - Fuji. I zaista, ime Fuji je toliko poznato i popularno, da je postalo sinonim za dobre i kvalitetne provodnike.
Ali, na sreću, postoji još nekoliko imena, tj. proizvođača koji po kvalitetu ne zaostaju (ili bar ne mnogo) za Fudžijem. Neki od njih su Alps, Pacific Bay, Seymo, Kigan...
Među ovim "drugima" je i poznati američki proizvođač American Tackle Company.
Pogledajte ispod ove sasvim neobične provodnike i pročitajte šta je to što ovog proizvođača trenutno odvaja od ostalih.

provodnici-foto-001

Kao što se odmah vidi, ovaj provodnik se ustvari sastoji od dva prstena: jednog standardnog i drugog znatno manjeg, koji se drži na dodatnom ramu, malo odmaknutom od glavnog prstena. Čemu ovo služi i zašto je ovo napravljeno?
Pogledajte sliku ispod, na kojoj se vidi na kom principu radi ovaj sistem provodnika, nazvan MicroWave Line Control System.

provodnici-foto-002
 
Prvi i najveći provodnik ima ulogu da eliminiše memoriju najlona i umiri njegov prolazak kroz ostale provodnike. Osim toga, ovaj provodnik eliminiše vibracije najlona koji sleće sa špulne i omogućava da potpuno ispravljen prolazi kroz ostale provodnike. Ovim se, tvrde u American Tackle Company, znatno povećava daljina zabačaja varalice, štap se manje napreže, a drastično se povećava i preciznost izbačaja.
Energija najlona se prilikom izbačaja "hvata" i usmerava u pravolinijsko kretanje, što dovodi do povećanja brzine izbačaja varalice, a samim tim i daljine.
Ono što je u praksi jako bitno, to je da se na ovaj način mogu veoma daleko plasirati i sasvim lagani vobleri, što je uvek bio problem, čak i kada bismo koristili adekvatan i ukomponovan pribor.
MicroWave Line Control sistem smanjuje trenje, koje se neminovno javlja kada najlon (struna) prolazi kroz provodnike, ali isto toliko je bitno, da ovaj sistem eliminiše pojavu čvorova ("pušli") prilikom zabačaja, koji se nažalost pojavljuju češće nego što bismo mi to želeli.
Sve navedeno podjednako važi i kada koristimo najlon i upredenu strunu.

Ovaj sistem je izmislio, koncipirao i testirao legendarni američki ribolovac Dag Henon (Daug Hennon), poznatiji po nadimku "bas profesor". Nadimak dovoljno govori o kakvom se ribolovcu radi i koliko je njegovo iskustvo.
On sam kaže da je u ovaj sistem potrošeno nebrojeno mnogo sati, doterivanja, kompjuterskih simulacija, ali i testiranja u realnim uslovima, tj. na vodi.

Nezavisno testiranje MicroWave Control sistema je izvršio i poznati američki sajt BD Outdoors i evo njihovog zaključka: "Testirali smo ovaj sistem i možemo da potvrdimo da zaista radi"!

Našao sam takođe još jedno veoma zanimljivu (i veoma hrabru) konstataciju: "Fudžijev novi KR koncept uspeva da kontroliše strunu sa četiri provodnika, a MicroWave Guide sistem to uspeva sa samo jednim provodnikom".

O originalnosti ovakvog koncepta govori još jedan detalj - MicroWave Control sistem je na ovogodišnjem EFTTEX-u 2013, pobedio u kategoriji “Inovacija godine (Innovation of the Year). Pobediti na tako prestižnoj manifestaciji nije za potcenjivanje i svakako ima svoju “težinu”. Otuda i naslov ovog teksta.

Ovaj koncept se, za sada, primenjuje samo na štapovima za varaličarenje, ali postoje naznake da će biti razvijen i za ostale tipove štapova.

Vaše mišljenje i utiske o ovom konceptu možete podeliti na Forumu, u temi otvorenoj baš o ovim provodnicima.

Na kraju, odmah ispod teksta možete pogledati i video klip kako ovo izgleda u praksi.


 Vladimir Jovicki Jovis

Medije

Lajkuj nas na Facebook-u