utorak, 26 novembar 2013 19:12

Kako se savija štap za ribolov

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Akcija štapa - Progresija savitljivosti
Šta je Progresija savitljivosti?Štap za ribolov, za razliku od štapova za druge namene je vitak i savitljiv i ono što je naročito važno i karakteristično je to da je on uvek više savitljiv na jednoj strani u odnosu na drugu. Savitljivost mu praktično uvek raste od drške prema vrhu.
Odnos savitljivosti vrh – drška može da bude različit. Takođe savitljivost može da napreduje, od drške prema vrhu, na različite načine, po različitom obrascu, sa manjim ili većim, ujednačenim ili neujednačenim prirastom. Značajan prirast savitljivosti može da počinje tek pri vrhu štapa ili da počinje od polovine ili da bude celom dužinom ujednačen. Ako ovako različite štapove savijamo i osmotrimo ih imaćemo tipične slike njihovog oblika savijanja:


savijanje-1




savijanje-2

Kod štapova čija je konstrukcija takva da je struktura materijala od kojeg su oni napravljeni kao i debljina zidova potpuno ista duž celog štapa a takođe i uzdužni presek štapa ima oblik pravilnog trapeza, odnosno zapremina štapa ima oblik pravilne izdužene zarubljene kupe, pomenuta progresija savitljivosti će zavisiti isključivo od “Konusa” štapa (engl. Taper, nemč. Verjüngung, Kegel, žargon Oštrina... ?). Ili, drugim rečima, od odnosa poprečnog preseka vrha i baze tj. drške (engl. Tip / Butt). Štapovi čiji Tip/Butt iznosi manji broj imaće značajnije svijanje bliže vrhu i obrnuto.

Šta je Akcija?
Uobičajena ribolovačka terminologija, štapove različitih progresija savitljivosti, karakteriše sledećim nazivima: štapovi brze, srednje ili spore Akcije. Na šta se pri ovome misli? Na koju Akciju i koju brzinu i kako je to povezano sa progresijom savitljivosti?
Akcija, o kojoj je reč, se odnosi na jednu od najvažnijih aktivnosti ribolovca prilikom ribolova štapom a to je kontriranje po ugrizu ribe. A za uspešnost kontre od velikog značaja je njena brzina i snaga, odnosno brzina uspostavljanja snažne kontre štapom a od strane ribolovca. Ovakvu kontru omogućuje jedna od glavnih karakteristika štapova a to je oblik Progresije njihove savitljivosti. Štapovi kod kojih savitljivost značajno raste tek pri vrhu, odnosno njihova krutost značajno raste već od blizu vrha a prema drški, omogućuju ribolovcu bržu kontru veće jačine. Dakle, takvi štapovi su, zato, namenjeni za brzu Akciju pa su i nazvani, kratko, “brzi”. Za razliku od njih postoje i “spori” štapovi kao i “srednji” – tj. štapovi srednje brze Akcije, odnosno štapovi za srednje brzu Akciju, gde krutost značajno raste na većim rastojanjima od vrha.
Brzina kontre se ne može zapravo odrediti tačnim iznosom brzine jer štapovi za brzu Akciju samo omogućuju bržu kontru a kolika će ona zaista i biti zavisi od konkretne potrebe a i spretnosti ribolovca.
Ova osobina, po mišljenju mnogih ribolovaca, nespretno je nazvana Akcijom i još nespretnije je kvantifikovana brzinom. Tako, sama po sebi, ne ukazuje baš na direktan način na to o čemu se radi. Osim toga lako se meša sa brzinom vrha odnosno smirivanja vrha štapa posle pobude, što spada u sasvim druge osobine štapa. Zbog toga, pri poimanju termina Akcija, na umu treba uvek imati slikovni oblik progresije savitljivosti štapa i saznanje da se, štapom koji se više savija vrhom a manje ostatkom, može izvesti brža kontra.
Brza kontra je jedna od povoljnih osobina brzih štapova ali to ima i svoje mane, kao što je uostalom slučaj i sa svim ostalim Akcijama pa i sporim štapovima koji takođe imaju svoje pogodnosti a i nedostatke. Na koje upotrebne osobine štapova utiču različite Akcije i kako utiču, jeste posebna tema.


Kako se ilustruje Akcija?


savijanje-3





savijanje-4



savijanje-5



Da bi dobili ovakve slike savijanja potrebno je da pravac sile koja deluje na vrh štapa ima ugao od 30 stepeni u odnosu na pravac drške ili, drugim rečima, da je drška fiksirana na 60 stepeni u odnosu na horizontalu a da pravac sile savijanja bude vertikalan. Zato, ne dajte da vas zbune ove slike gde su štapovi postavljeni vertikalno ili horizontalno a pri tom nisu nacrtani pravci delovanja sile. Savijanje je snimljeno na način kako je prethodno rečeno.
Obratite pažnju na uglove savijenih vrhova kod štapova različitih progresija-Akcija. Na priloženim ilustracijama, za razliku od mnogih drugih, ti uglovi su pravilno prikazani. Što “sporiji” štap - ugao vrha (prema liniji ose neopterećenog štapa) je manji i obratno.


savijanje-6



Takođe je potrebno da veličina savijanja štapa tj. otklon vrha ne prevazilazi 1/3 sopstvene dužine. Jer, ako povećavamo savijanja, razlike u uglovima vrhova štapova različitih Akcija će se sve više smanjivati i u jednom trenutku će svi štapovi dostići isti ugao vrha, od 90 stepeni, pa samim tim više neće ni biti međusobne razlike u uglovima vrha.


Kako se kvantifikuje i označava Akcija?
Kao što je već rečeno, Akcija se kvantifikuje mogućom brzinom kontriranja pa otud i sledeća klasifikacija: štap za brzu, srednje brzu i sporu kontru ili: štap brze, srednje i spore Akcije ili kratko: brzi, srednji i spori štapovi. Ovo je osnovna trodelna podela a može se proširiti još na: ekstrabrze, ultrabrze, srednje/brze, srednje/spore ........ itd.

Što je štap brži, zona gde štap počinje znatnije da se savija, prilikom opterećenja, je bliža vrhu dok se kod sporijih štapova ova zona sve više odmiče od vrha da bi se na kraju najsporiji štap ujednačeno savijao celom svojom dužinom. Obzirom na ovakav opis Akcije, ova se može predstaviti i sa: vršno, srednje i puno savijanje ili: tip fleks, medium fleks, full fleks ili: tip curve, medium curve, full curve, itd.
Ako se uzme bilo koje merilo ili kriterijum za gradaciju Akcije, skala gradacije može da bude finija ili grublja. Međutim, uobičajena gradacija je takva da je štap prvo podeljen na dve zone, gornju i donju polovinu. Zatim je gornja zona podeljena na još tri, obzirom da je ova od većeg značaja za razmatranje Akcije. To praktično predstavlja četiri stepena gradacije.
Odavno ima više načina i standarda za deklarisanje stepenaste gradacije Akcije štapa, koji su usvojeni od strane raznih proizvođača: Silstar, Cormoran, Shakespeare , DAM, ABU, Orvis, Daiwa,...itd. Gradacija može biti numerička, slovna ili opisna. Npr:
- savija se gornjom ¼ ili - sa gornjih 25%
- savija se gornjom 1/3 ili - sa gornjih 33%
- savija se gornjom ½ ili - sa gornjih 50%
- savija se celom dužinom 1/1 ili - sa 100%
ili:
Blank Action is identified by the portion of the blanks that flexes:
- X-Fast: Upper 20% flexes
- Fast: Upper 30% flexes
- Med-Fast: Upper 35% flexes
- Mod-Fast: Upper 40% flexes
- Moderate: Middle flex point
- Slow: Flex progressive from tip to butt
ili:
- A, 5, Vrlo Brza, Vršna
- B, 4, Brza,
- C, 3, Srednja,
- D, 2, Spora, Parabolična, Progresivna
ili:
9.5-12.5 - tip flex. (vršno savijanje) - Stiff action
6.0-9.0 - mid flex, (srednja savijanje) - Medium action
2.5-5.5 - full flex, (puno savijanje) - Soft action
ili:
8/2, 7/3, 6/4, 5/5. Brojčani odnos sekcija koje se teže savijaju i sekcija koje se lakše savijaju a od ukupno 10 jednakih sekcija na koje je štap izdeljen.
Napomena: Kada se kaže „savija se“ misli se na: „počinje značajnije da se savija“ u odnosu na ostatak štapa koji se takođe savija, ali u mnogo manjoj meri. Pogrešno je deklarisanje Akcije sa: štap se savija „samo“ vrhom ili „samo“ gornjom polovinom, što navodi na pomisao da je ostatak štapa kruta motka koja se uopšte ne savija a to naravno nikako nije slučaj. Takvu pomisao podržavaju još i mnoge, pogrešne, ilustracije u istom smislu. Jedna tačku u kojoj štap počinje da se savija ne postoji! Može da se uoči samo oblast gde počinje znatnije savijanje.
Akcija je posledica isključivo progresije savitljivosti tj. relativnih odnosa savitljivosti duž štapa. Veličine sile koje su primenjene kod savijanja štapa, odnosno veličine savitljivosti u apsolutnom iznosu, kao i dužina štapa ili vrsta osnovnnog materijala od kojeg je štap izrađen nisu uopšte od značaja da bi se odredila Akcija.
Akcija, dakle, zavisi isključivo odoblika napredovanja (progresije) savitljivostiiz pravca drške prema vrhu ili može se reći i drugačije; Akcija zavisi od oblika napredovanja krutosti iz pravca vrha prema drški, i to, na ma koji način je ovo postignuto.
Dakle, štapovi bilo koje snage, dužine, težine, konstrukcije i od bilo kog materijala, mogu da imaju potpuno istu Akciju.
Prilikom proizvodnje blankova, različite Akcije se realizuju ili različitim konusom ili pored konusa još i intervencijama ojačavanja pojedinih delova blanka; tako što neki delovi imaju veći broj namotaja laminata (pre-prega, od kojeg se proizvodi blank) pa je samim tim i krući u tom delu ili pak dodavanjem dopunskih unakrsnih slojeva drugih materijala a sa istim ciljem – da se parcijalno ukruti deo štapa.

Kako se meri Akcija?
1.)„Odokativno“.
Na osnovu slike oblika savijenog štapa i procenom kako se štap savija, što je već opisano ilustracijama na početku.
2.) Pomoću merenja ugla savijenog vrha.
Osmotrite slike na početku teksta. Očigledno je kako će se ponašati vrhovi brzog i sporog štapa. Vršni deo brzog štapa će već u početku opterećivanja postići znatno savijanje, uz veliki ugao vrha, a istovremeno bez znatnog savijanja ostatka štapa. A vrh sporog štapa će „povući“ ceo štap za sobom a ostaće mu mali sopstveni ugao.
Dakle, ako se horizontalno postavljen štap savije za 1/3 svoje dužine i pri tom se izmeri ugao vrha koji ovaj zahvata u odnosu na horizontalu, dobije se Akcioni Ugao (AA - Action Angle).

savijanje-7


Iako se merenjem na ovaj način dobija finija skala Akcije, sa korakom od po jedan stepen ili može se čak reći i kontinualna skala, postoji tablica za pretvaranje AA u uobičajeno i standardno stepenasto kvantifikovanje Akcije putem brzine:
AU (stepeni) Akcija štapa
preko 66. brza (Fast)
63 – 66 srednja/brza (Moderate/Fast)
59 – 63 srednja (Moderate)
ispod 59 spora (Slow)
Napomena: Savijanje – otklon za veličinu 1/3 sopstvene dužine, pri merenju akcionog ugla, je standardizovano, kako bi Akcije štapova mogle da se upoređuju.
3.) Pomoću merenja odnosa veličina savijanja - otklona
Zasniva se na činjenici da će se štap, delovanjem iste veličine tereta, više saviti u samom početku savijanja nego kada je štap već u izvesnoj meri savijen. Ovo je potpuno logično, jer se znatno savijeni štap nalazi već u oblasti gde otpornost na savijanje naglo raste pa će se za isti prirast tereta na vrhu i manje saviti. A koliko manje? To, ustvari, predstavlja merilo Akcije štapa.

savijanje-8


Praktično, metoda izgleda ovako: opteretimo vrh horizontalno učvršćenog štapa vertikalnim teretom (g), tolikim da se ovaj savije za 10 cm. Zatim ga opteretimo desetostruko većim teretom (10g). Pri tom će se on znatno saviti. Uočimo i obeležimo taj novi položaj vrha pa zatim dodamo još i isti onaj teret koji ga je savio za početnih 10 cm (ukupno 11g). Izmerimo sada dodatnu veličinu savijanja (u cm), koja će naravno sada biti manja od početne koja je iznosila 10cm, pa sa tim brojem podelimo broj 10. Količnik će predstavljati stepen Akcije štapa po standardu skale Akcije 2 do 5.
Napr.: pri opterećivanju već znatno savijenog štapa, sa dodatnom veličinom početnog tereta, dodatni otklon je 3 cm. Račun: stepen Akcije = 10cm/3cm = 3,3 = brza/srednja.

Napomena: Sve priložene slike su prekopirane iz raznih ribolovačkih sajtova na internetu. Pored toga, pojedine slike su i korigovane kako bi se lakše uklopile u specifičan pristup temi. Autorska prava tvoraca pomenutih slika se ne osporavaju.

"slob"

Tekst smo neznatno izmenili i prebalici i na sajt, jer smatramo da ovoliki trud zaslužije pozornost šire ribolovačke populacije. Na Forumu se nalazi OVDE – op. ur.

Lajkuj nas na Facebook-u