četvrtak, 12 decembar 2013 10:39

Štap koji ne prašta

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Američki brend, na našim prostorima ne baš toliko poznat, je proizvođača pribora i opreme za sportski ribolov sa sedištem u Denveru, u USA. Izneću vam svoje zapažanje i iskustvo iz prakse u ribolovu štapom pomenute firme, kojeg već dosta dugo koristim i kojim sam veoma zadovoljan. Posetiocima Trofeja predstavljam žtap Wright & McGill.

Damjan-1

Moj varaličarski amer nosi naziv Wrigt & McGill Salmon Stellhead, a puna oznaka modela je: WME AKHD 90S-2, Serial # ST.
Karakteristike štapa su sledeće:
Dužina 9ft (oko 2.75m)
Težina bacanja je 1-3oz (1oz = 28gr)
Preporučena struna nosivosti 15-40 lbs
Akcija Fast (brza)
Snaga EX Heavy
Izrađen je od IM 7 grafita

sd-1


Iz samog naziva štapa se zaključuje za ribolov koje vrste ribe je štap dizajniran (Salmon Steelhead) i spada u kategoriju spining štapova. No ja sam ga koristio za sasvim drugu riblju vrstu i tehniku, tj. ribolov smuđa pre svega džigovanjem.
S obzirom da je štap brze akcije, veoma je primenjiv za srednje i teže džigovanje smuđa na rekama. To je izuzetno snažan štap sa "put ower“ spojem i većeg konusa blanka. Upravo zahvaljujući većem konusu blanka štap je izuzetno snažan, sa velikom rezervom snage. Velika snaga štapa takođe leži i u debelom zidu blanka, kao što se vidi na fotografiji ispod.

sd-2


Iznad rukohvata štap je dodatno ojačan unakrsno pletenim karbonom i kevlarom, na kojem se nalaze i precizno ispisane karakteristike štapa. Blank je plave boje na koje su namotani Fuji jednostopalni provodnici, koji su naravno otporni na upletenu strunu.

Halter za mašinicu se u originalnoj verziji šrafi odozgo na dole, što se meni lično uopšte ne dopada zbog i onako velikog debalansa uzrokovanog kratkom drškom, masivnim gornjim delom sa put ower spojem i debelim zidovima blanka, tako da štap malo više vuče unapred. Da bi malo umanjio taj problem ja sam u servisu promenio halter tako da se mašina sada šrafi odozdo na gore što je mašinu pomerilo malo u vis i umanjilo debalans. Takođe sam i prvi provodnik sa jednostopalnog promenio u dvostopalni.
Ono što je karakteristično kod ovog štapa jeste da mu je vrh nesrazmerno osetljiviji od ostatka gornjeg dela štapa, tj. prvih 30 tak cm od vrha je nešto mekše i osetljivije dok je ostatak dosta krući. Pretpostavljam da je to urađeno zbog boljeg izbačaja, sa čime se već lososi pecaju ? Taj tanušni vrh mu omogućava da odlično oseća i lakše džig glave, ali i da sa lakoćom izbacuje osrednje voblere. Štap lepo prenosi svako dešavanje pod vodom i registruje i najsitnije kvrcanje ribe.
Što se tiče raspona težine džig glava sa kojima ovaj štap izlazi na kraj, mogu potvrditi da lepo oseća džig glave već od 15g a izlazi na kraj i sa glavama od maksimum 50g, ali recimo da je džig glava od 40g + silikonac optimum a da štap ne gubi na brzini i da se vrh ne preoptereti.

Ono što je i najbitnije kod svakog varaličarskog štapa za džigovanje jeste uspešnost kontre, tj. da štap ima dovoljno krutosti da pri kontri džig udicom probije tvrdu čeljust smuđa, a pogotovo krupnog. Sa mnogim štapovima sam imao problem spadanja ribe, pogotovo krupnog smuđa, uzrokovanog neuspešnim probadanjem tvdih usta zbog manjka oštrine i manje krutosti štapa. Ali ovaj štap bukvalno ne prašta, ima ubojitu kontru zbog koje udica u mnogo slučajeva izlazi na drugu stranu čeljusti ribe.

Damjan-2

Iako mu je vrh tanušan i malo nesrazmerno osetljiviji od ostatka štapa (prvih 30-ak cm), dobro zabadanje udice omogućava upravo krutost ostatka štapa. No, ovaj štapnije neka motka, ima on i "duše", na malo krupnijoj ribi se lepo savije i tu se vidi njegova žilavost. Dakle ima oštrinu da udicom probije tvrdu čeljust ribe a ujedno i žilavost, savitljivost i elastičnost da amortizuje trzaje i begove iste i stoga ne sumnjam da bi na kraj izašao i sa povećim somovima. Kada se uzme u ruke pruža utisak izuzetne snage i sigurnosti, a verujte da i jeste tako, jer sam ga baš pristojno izmaltretirao za ove dve godine koliko ga koristim i sa desetinam upecanih krupnih smuđeva .
Takođe njime uspešno bacam i silikonske glavinjare, a upravo ta njegova žilavost omogućava i da riba koja je zakačena uglavnom sa spoljne strane usta sa trokama od glavinjare ne spadne sa istih.

Ono što bi kod ovog štapa zasmetalo džigerašima jeste što se kod težih džigova (preko 40g) taj osetljivi vršni deo malo više povije, pa daje utisak kao da ne podnosi teže džigove - iako nije tako!

Damjan-3


Takođe taj debalans, koji štap malo vuče unapred nekom predstavlja problem, no ja sam navikao na to, a izmene koje su urađene na štapu su taj problem pristojno umanjile.

Sa cenom od oko 150 evra, koliko se kreće kod nas, ovaj štap predstavlja dobar odnos cene i kvaliteta. No ipak je to štap dizajniran za pecanje određenih vrsta riba (Salmon Stellhead) i stoji da je za ribolov istih i najbolji, ali se veoma dobro snalazi i prilikom džigovanju smuđa na rekama.

Ivan Damjanović Damjan

Lajkuj nas na Facebook-u