subota, 25 januar 2014 11:33

Nova Shimano Stella 2014

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Bogami, izgleda da ovoga puta neće biti po onoj narodnoj „tresla se gora, rodio se miš“, i da je Shimano stvarno napravio nešto novo, a ne ko u većini slučajeva do sad – prefarbavanje iz godine u godinu, doterivanje i sitno modifikovanje. Dokaz za to je internet. Mnogo je najava, marketinška ofanziva je u punom zamahu – brojni mediji iz ribolovačke branše uveliko prenose vesti o pojavi nove Stelle za slatkovodni ribolov, koja će biti javnosti prikazana vrlo skoro, u proleće 2014.

New-Stella

Svi su prilično nestrpljivi, a ni mi nismo ravnodušni, jer sudeći po japanskim podacima (klikni na zaplavljen link fishing.shimano.co.jp pa vidite bar fotografije, šeme, crteže i tabele, ako već ne znate japanski, kao ja), nova Stella mnogo je drugačija od postojeće Stelle FE. Ja ću vam, stoga, ovde iskopirati tek dve fotke, tj. crteža – a ko se iole razume u mehaniku i iz toga vidi o čemu se zapravo radi.

2014-Stela

Nova-Stella-2014

Ukratko, promenjeno je skoro sve! Od pogonskog zupčanika, zaptivanja, oblika korpusa, načina prenosa... Naravno, worm shaft je i dalje tu ali, koliko mi se čini, ne samo da je modifikovan sklop zupčanika koji gone beskrajni vijak, nego su i žljebovi klizača drugačiji. Izgleda da će slaganje strune biti „savršenije“ od savršenog“! No, da li je to opet neki SSO sistem ne mogu još decidirano potvrditi (toliko baš japanski ne znam), iako su žljebovi gušće urezani, verovatno im je i korak drugačiji. Ali je sigurno: biće i jača i tiša, bešumnija od ionako bešumne Stelle FE – to nagoveštava drugačiji pogonski zupčanik i pinion, čitav sklop je promenjen. Promenjen je i sam položaj beskrajnog vijka! Ma, sve je promenjeno, čak i rotor – izgleda da nismo uzalud čekali nekoliko godina.

Zaista ne želim više išta da špekulišem, dok je ne vidim. A tada ćemo je detaljno predstaviti, kako već i dolikuje Trofeju, i kako ste to od nas navikli. Stoga, dok kao i ja nestrpljivo očekujete (verovatno Stellu FF, mada ko zna kako će je krstiti za Evropu) novu japansku vrhunsku spravicu za ribolov, gledajte slike koje sam dao na linku. A čim Shimano Stella 2014 pojavi zna se ko će da vam je znatno podrobnije predstavi (još kasnije, kad je muški izmaltretira - i testira).

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u