nedelja, 26 januar 2014 18:36

DAM ponovo pokrenuo proizvodnju

Ocenite ovaj članak
(15 glasova)

U ovoj eri potrošačkog društva, novi modeli mašinica se pojavljuju kao pečurke posle kiše. Novi materijali i novi proizvodni procesi omogućavaju praktično bezgranične varijacije u dizajnu i izgledu mašinica. Na žalost, baš zbog ovoga, ali i neutoljive želje za profitom, pogonski mehanizmi najvećeg broja modela su gotovo identični. Ovo je logično kada imamo na umu da se mašinice proizvode u kineskim fabrikama, bukvalno u milionima komada. Modela ima bezbroj, ali ako bolje pogledamo, veliki broj njih su praktično klonovi i varijacje na temu. „Proizvođač“ promeni neki detalj na mašinici, nalepi svoje ime i eto noviteta!

Ali hajde da zamislimo danas jedan naslov koji bi krasio naslovne strane ribolovačkih sajtova i magazina: „DAM je ponovo pokrenuo proizvodnju Quick mašinica u Nemačkoj“! Ovakva vest bi danas bila ravna naučnoj fantastici, ili nekoj prvoaprilskoj šali, ali kada pogledate mašinicu sa slike, koja kao da je juče izašla iz fabrike, mogli biste pomisliti i da je vest istinita. Na žalost, DAM odavno ne proizvodi pribor za ribolov u Nemačkoj, ali poneki zaostali primerak se može povremeno pronaći na aukcijama, berzama i izložbama. Očuvanost ovakvih mašinica dosta varira, jer je u pitanju model koji se mogao videti u katalogu DAM-a za 1973. godinu, znači pre tačno 41 godinu.

DAM-2

Ipak, broj ovakvih istorijskih modela u  „fabričkom“ stanju je minimalan, a preko takvih mašinica se možemo vratiti decenijama u prošlost i videti kakvi su bili tadašnji standardi, materijali i dizajnerski pristup tog vremena. Pa krenimo zajedno vremeplovom na kratko putovanje u prošlost i pogledajmo jedan legendarni model iz serije Quick Finessa. Neka ovo bude lep podsetnik za nas malko starije, a mlađi ribolovci mogu videti kako su izgledale i pravljene mašinice za ribolov pre više decenija. I nemojte imati ni najmanju sumnju – mi smo ovakvim mašinicama i te kako pecali, ali i - upecali!

Dakle, u pitanju je model 331, što se jasno vidi na prelepo ugraviranoj pločici na telu mašinice. Pogledajte, na ovoj mašinici još uvek stoji garantna izjava nalepljena oko stope, kao i u trenutku napuštanja pogona! Oko porekla ove mašinice takođe nema dileme. Na stopi jasno piše gde je napravljena!

DAM-3

DAM-5

 

Kvalitet svih materijala upotrebljenih za izradu ove mašinice je bio najviši mogući i DAM tu nije pravio ni najmanji kompromis. Ova mašinica i danas odiše beskompromisnim kvalitetom, što može osetiti svako ko je uzme u ruke. Mehanizam je izrađen od najkvalitetnijih materijala. Na ilustraciji iz uputstva se vidi da je u pitanju sada već legendarni pužni prenos, koji se vremenom dokazao kao najjači, najizdržljiviji i praktično neuništiv, naročito ako je pogonski zupčanik izrađen od bronze, a pinion od čelika. Zupčanik i pinion su mašinski rezani (a ne liveni), što dodatno doprinosi kvalitetu i dugotrajnosti. Svi delovi mašinice su dodatno galvanizovani i zaštićeni od korozije.

Još jedna lepa stvar kod ove mašinice je njena težina. Svega 350g, što je i za današnja merila sasvim prihvatljivo. Uz istu ili sličnu težinu, dobijate neuporedivo jaču i dugotrajniju mašinicu.

DAM-7

DAM-1

Telo i rotor mašinice su (naravno) izrađeni od metala, dok je špulna izrađena od bakelita. Uz ovu mašinicu se dobija i rezervna špulna, što je odlično, ali i jedan zanimljiv dodatak od bele plastike (vidi se na fotografiji dole), koji se ubaci u špulnu kako bi je učinio plićom i time nam omogućio da uštedimo na najlonu. Ovo je naročito korisno kada koristimo tanje najlone (ili eventualno čak i upletenu strunu).

DAM-8

Za razliku od modela 330, koji ima prenosni odnos 1:3,5, model 331 ima nešto brži prenosni odnos, što je postignuto malom modifikacijom mehanizma. Na telu mašinice se vidi slovo S, što je oznaka za „schnell“, odnosno „speed“ – brzina. Ova mašinica ima prenosni odnos 1: 4,9, ali u ono vreme su uglavnom sve mašinice bile sporije, pa je ovakav odnos označen kao brz. Kod današnjih mašinica ovo je uglavnom umereno brz prenosni odnos. Da li je ovaj Quick zbog ovoga izgubio nešto na snazi u odnosu na svoju sporiju braću? Nije! Snage ima više nego dovoljno i sa lakoćom se nosi sa najvećim spinerima, pravim dubokoroncima, velikim i teškim kašikama i džig glavama svih težina. Ovakav brži prenosni odnos ima još jednu pozitivnu stranu – namotaji najlona su bolje složeni, ali ipak daleko od današnjih standarda kada je slaganje strune u pitanju.

Ovaj Quick, kao i neki drugi, je imao jednu zanimljivu mogućnost. Mogli ste promeniti ručicu za levoruke i dešnjake! Međutim, ova operacija nije bila jednostavna kao kod današnjih modela, već ste morali otvoriti i rasklopiti i deo mehanizma i promeniti stranu poluge na glavnom zupčaniku! Na sreću, ovakav zahvat se uradi samo jednom (ili nijednom) u životu, pa ovo i nije neki problem.

Ova mašinica nema super-stoper, pa rotor ima nešto praznog hoda unazad, a i prednja kočnica u špulni nije precizna i nema mikro podešavanja kao današnje. To jeste realni nedostatak u odnosu na savremene mašinice. Ipak, zahvaljujući snazi prenosnog mehanizma, ova mašinica stoički izdržava stresove kojima je izložen mehanizam bez super stopera. Današnje mašinice bi bez super stopera „prosvirale“ vrlo brzo, ali ovi Quick metuzalemi praktično nikada. Prilikom namotavanja, čuje se onaj stari, dobri, karakteristični zvuk ...tik-tik-tik-tik... koji su mnogi mlađi ribolovci retko imali prilike da čuju, a nas starije vraća u neka davna vremena. Još jedan detalj vredi pokazati. Pogledajte šta se sve dobijalo uz mašinicu.

DAM-6

Tu su: bočica (od stakla!) sa uljem, rezervna špulna sa crvenim plastičnim obručem koji je sprečavao da najlon spada sa špulne prilikom transporta, zatim još jedna manja plastična bočica sa drugačijim mazivom, kao i nekoliko rezervnih opruga preklopnika. Naime, tada nisu postojale „long life“ opruge, pa je česće dolazilo do pucanja. Sve to je pedantno stavljeno u plastičnu kutijicu sa poklopcem. Tu je takođe i jedna rezervna podloška za špulnu, ali i jedan mali crni plastični valjčić, čiju namenu do sada nisam uspeo da shvatim?! Eto kako izgleda kompletno pakovanje. Lepo i bogato, čak i za današnje pojmove. Zamislite samo koliko bi danas koštala jedna mašinica, izrađena istim postupkom kao tadašnje, od istih materijala i sa istom opremom u pakovanju. Koštala bi višestruko skuplje, čak i od Stelle, verujte!

Za koje tehnike ribolova i koje ribe je ova mašinica namenjena? DAM je predvideo varaličarenje kao primarnu namenu ove mašinice, upravo zbog ubrzanog prenosnog odnosa. Međutim, bez problema se može koristiti za klasični dubinski ribolov kao i fider. Za plovak je ipak teška i robusna. Njom se mogu pecati gotovo sve ribe koje plivaju u našim vodama, osim možda najkrupnijih somova i šarana. Za njih je DAM pravio još veće modele.

Šta reći na kraju? Današnje moderne mašinice su i koncepcijski i funkcionalno sasvim drugačije od nekadašnjih. Iskreno govoreći, u nečemu su napredovale, ali su u nečemu nazadovale. Možda bi najbolja varijanta bila napraviti kompromis između starog i novog, ali u ovom trenutku očigledno ne postoji želja niti volja proizvođača da se upuštaju u ovake avanture. Zato bi najbolji komproms bio imati nove i poneku staru mašinicu, pa njihovu upotrebu prilagoditi situacijin na vodi. Ovi ribolovački metuzalemi, osim upotrebne imaju još jednu vrednost – kolekcionarsku. Naročito ako su u fabričkom stanju kao ova moja. Na sreću, njihova cena je danas veoma razumna (znatno ispod cene savremene mašinice srednje klase). Uz malo majstorskog umeća i strpljenja, mogu se osvežiti tako da budu kao nove.

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u