subota, 01 februar 2014 18:59

Hardy Bros. Made in England

Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

Godina je 1872. Jedan mladi čovek po imenu Vilijam Hardi (William Hardy) osniva malu puškarsku radionicu i prodavnicu. Tu bi verovatno bio i kraj naše priče, da se nije pojavio tadašnji poznati magnat Lord Armstrong, koji je ubedio Vilijamovog brata Džona Džejmsa (John James), da se uortače. Braća Hardy su tada počela da se reklamiraju kao "oružari, limari i nožari". I opet, možda bi se sve završilo na tome, da se 1874. godine nije pojavio oglas u kome se braća Hardi reklamiraju kao proizvođači "vrhunskog rečnog i morskog ribolovačkog pribora".

Godine 1891. se pojavljuje danas već legendarni mušičarski čekrk pod veoma jednostavnim, ali sugestivnim nazivom "Perfect" (perfektan, savršen, bez mane, idealan). Ovaj čekrk je postigao trenutni uspeh i odredio je dalju sjajnu budućnost za Hardy Bros.

Posle ovog, pojavljuju se i ostali čuveni modeli čekrka, kao što su Cascapedia, St. George, Uniqua, Zane...

Talenat braće Hardi i želja za inovacijama su se brzo pročuli, pa se i kraljevska porodica zainteresovala za njihov ribolovački pribor. I tako kreće istorija, ali i naša priča...

Ali kraj ove priče, na žalost, nije tako blistav kao početak, a detalje pročitajte u ovom tekstu. Ipak, Hardy Bros je odlučio da se ne preda, pa jedan mali, ali značajan deo svog ribolovačkog pribora ponovo prave u Engleskoj, tako da opet imamo priliku da na štapu ili čekrku pročitamo ono čuveno "Made in England". Modela je malo, ali je kvalitet vrhunski.

hardy-3

Kada su štapovi od grafita u pitanju, model Artisan se izrađuje od materijala koji su u Hardiju nazvali Sintrix, koji predstavlja kombinaciju ugljeničnih vlakana i specijalnih smola na molekulskom nivou, tzv. "Nano resin technology". Artisan se izrađuje u četiri dužine i četiri AFTMA klase, a na tabeli se mogu videti detalji.

hardy-5

U ovoj seriji se nalazi i model za dvoručno bacanje, koji se pravi u dužinama 13'9 i 15'4, u klasama #9-10.

hardy-2

Ovde moram da napravim malu digresiju i kažem da je šteta što ovakvi štapovi nisu naročito popularni na našim prostorima. Šteta zaista, jer je u pitanju neverovatno graciozna i atraktivna tehnika dvoručnog bacanja, koja bi se sigurno veoma uspešno mogla upražnjavati na Drini u lovu mladice, ali i na Dunavu, Savi, jezerima...

Uz ove, u Hardiju se ručno izrađuju i štapovi od bambusa, koji su dobili ime po njihovim graditeljima: Gladstone i Moran. Kalum Gledston (Calum Gladstone) i Tim Moran su trenutno verovatno vodeći graditelji štapova od bambusa, pa njihovi štapovi predstavljaju zaista prava remek dela.

hardy-1

Uz ovakve štapove idu i neki od modela mušičarskih čekrka "Made in England", kao što su Perfect, Bougle ili JLH.

hardy-4

Cene ovakvih štapova i čekrka nisu nimalo naivne, ali Hardy nikada nije ni pravio jeftin pribor. Uz beskompromisni kvalitet ide i odgovarajuća cena. Bez obzira na to, garantujem da ne postoji ribolovac koji će ostati ravnodušan kada kada uzme u ruke neki od Hardy štapova.

hardy-novi

hardy-stari

Međutim, osim po priboru za ribolov, Hardy je uvek bio cenjen i po fantastičnim katalozima, koji danas na aukcijama dostižu veoma visoke cene, naročito stariji katalozi, koji su i najvredniji. Ja ih redovno prelistavam i uživam u njima iznova i iznova i iznova...

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u