nedelja, 02 februar 2014 14:55

Penn, Daiwa, Shimano – uštede!

Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

Najgore je odlučiti se samo za jednog proizvođača i kupovati samo njegove role. Kod nas ima dosta ljudi koji su se opredijelili za Shimano ili za Daiwu. Ostali proizvođači ih skoro i ne zanimaju. Najviše se rasprava vodi na temu Shimano vs. Daiwa. To su za mene čiste gluposti. Navest ću primjer vrhunskih modela te dvije firme:

Shimano sa novom Stellom SW ima ogromnih problema. Rotor i osovina im se klima, na manjim modelima koji nemaju mehaničku blokadu rotora možete ručicu da vrtite i unazad jer se super stoper kvari; Shimano je umjesto ojačanog čeličnog piniona ubacio pinion od mesinga itd. Uglavnom to su ozbiljni problemi koji ne smiju da se pojave ni na roli od 50 eura. Međutim, Shimano je značajno podigao cijenu i rola je puno skuplja nego odlični model iz 2008. godine.

Tako je i sa Daiwinom Saltigom koja ima velikih problema sa svojim mag sealom. U Japanu se vrši i opoziv ovih rola zbog tog problema. Ono što je bitno da i Shimano i Daiwa u novim modelima (čak i u najvišoj klasi!) ostvaruju ogromne uštede na materijalima i preciznosti izrade, a pri tom cijene rola samo idu gore.

Zbog toga nije dobro odlučiti se samo za jednog proizvođača. Kvalitetan zupčanik košta u maloprodaji oko 5 eura a ipak i skuplje role često imaju jeftine izlivene zupčanike. Ni Penn nije puno bolji. Njegov model Atlantis je previše skup i uopšte ne vrijedi tih novaca.

Penn-2

Novi Spinfisher je za mene razočarenje jer je lošiji od starog. Jedina poboljšanja na novom Spinfisheru su bolje slaganje strune i znatno bolja kočnica. Znatno jača kočnica je izvor brojnih problema kod ovog modela. Jednostavno ostali dijelovi nisu mogli da podnesu toliko veliki max drag. Zbog velikog max draga (maksimalna sila kočenja – op. ur.) rola izgleda jače - a zapravo je slabija od starog Spinfishera. Kvalitet zupčanika ostao je isti, ili čak lošiji. Svi novi Spinfisheri imaju brži prenosni odnos pa su i zbog tog slabiji od starih.

Vrlo kvalitetna karakteristika starih Spinfishera je i čahura koja na dnu stabilizuje osovinu pod opterećenjem. Sada je to dostupno na dva najveća modela, a ne na svim modelima kao prije.

Pored toga, novi Spinfisher je previše teška rola, a masa koju navodi Penn nije tačna. Ta rola uopšte nije zaštićena od vode, jer su gumice postavljene na pogrešnim mjestima - ili uopšte ne postoje tamo gdje trebaju biti! Na kućištu su nezaštićene rupe od šarafa unutar zaštićenog zadihtovanog prostora, a nedostaju gumice na osovini i ispod rotora (najvažnija mjesta). Ove gumice su izostavili zato što su htjeli da se rola bolje okreće kada se zavrti na prazno – tj. u prodavnici, da bi je kupili.

Feriz Bajraktarević

Posetite forum Trofeja, registrujte i uključite u diskusije i polemike. Ali ako ne želite da pišete… čitajte – ima se tu šta naučiti!

Lajkuj nas na Facebook-u