ponedeljak, 03 februar 2014 12:31

Ribolovački pribor za elitu

Ocenite ovaj članak
(7 glasova)

(Lajkujte istinu!)

Na Fejsbuku me je drugar El Sale „optužio“ da sam najbolji, sledećim rečima: „Ma jedino je Glod uvijek bez dlake na jeziku i pristranosti rastavljao i pisao.”. Naravno da pohvala godi, ukoliko je tačna. Ali nije. Eh, kamo sreće da jeste. Jer sam se, pišući o ribolovačkom priboru, onako lalinski lukavo dovijao da se Vlasi ne dosete. Praktično izvlačio. Evo i kako i zašto…

Odavno sam shvatio sledeće: čitaocima se ne sme a ne mora podilaziti, ali mora oglašivačima. I naravno, čitaoci su voleli „pošteno na vodi“, oštar rečnik i kritike. Ali nisu (me) voleli oglašivači. Bar ne mnogi, tek poneki. Možda... A i zašto bi?

Praktično, jedino oni koji su uvozili „totalni kvalitet“, (pre)skup pribor, nisu imali zamerke. Ali tada jesu čitaoci – proglašavali su me za „šminkera“ koji propagira elitizam u zemlji gde se jedva sastavlja kraj s krajem. Pa zašto sam toliko pisao o Hardijima i Sporteksima, Stelama i Turnamentima.

Istina-1

Zato što jedino tako nisam morao da lažem! Ako ne znaš šta je dobro kupi ono što je skupo! Time sam skidao svaku odgovornost sa sebe, jer sam preporučivao uglavnom samo najbolje. A i mirno sam spavao jer nisam nekog siromaška uvalio u govna. Ukoliko me posluša i kupi nešto skuplje sigurno će bolje proći nego da baci pare na godzile. Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari – stara je engleska istina. Ali avaj, šta ukoliko sam toliko siromašan pa moram da kupujem ..... umesto ovna. Šta tada?

Polovne starine! Tada sam uskakao u „vremeplov“ i pisao o dobrim starim alatima - savetovao da se kupe stari „metalci“ i „fiberaši“. Jer će ti „starci“ trajati i kad su polovnjaci. Otuda, recimo, ovakva RANG LISTA NAJBOLJIH (klikni na plavi link levo, pa vidi).

Međutim, bilo je oglašivaša koji vrše pritisak, jer su ih neki drugi glodovi razmazili: „civilizacijski red je da se odužimo čoveku“, pa meni uvali da neko đubre neumereno nahvalim - i još da se potpišem?! Ajde?! Malo morgen, on uzme pare od oglašivaša a meni uvali da se blamiram! Stoga sam postao nezavisan. Jer, jedino nezavisan može biti objektivan! Ali i finansijski sposoban da izgura bez takvih oglašivača. A to je teško.

Tada sam se opet dovijao. Recimo lično(!) odem u Budimpeštu i odaberem Banax Si za uvoz svom oglašivaču. Ili u drugom slučaju, opet u Budimpeštu, i lično odabarem Kamasaki Rainbow Spin drugom oglašivaču – čak sam i ime dao, samo je blank postojao, a opremu štapa sam izdiktirao. U oba slučaja Made in Korea, a ne PRC. Od gomile kineskog bofla ja odaberem nešto solidno – ali relativno skupo. I nisam pogrešio. Ni ja, ali ni uvoznici, tj. oglašivači u Trofeju.

Međutim, kada su kasnije neki želeli da iskoriste „slavu“ Banaxa Si pa uvezli njesra pod istim imenom, ja tu PRC rolu lepo rasklopio, kuglage prebrojao, mane nabrojao... i laž raskrinkao. Islikao, napisao, objavio i... potpisao!

Istina-2

Naravno, najlakše je bilo kad ti se reklamira uvoznik za Sportex, Daiwu, Shimano, Hardy.... Ali vremenom je taj pribor postajao sve skuplji a Juga sve siromašnija – trebalo je postati „Pink“, a ja za to želudac nemam.

Populizam je podilaženje masama.

Mase povećavaju promet.

Promet donosi oglašivače.

Oglašivaši donose novac – ali i nevolje!

Stoga je ovaj sajt, tačnije portal, s ponosom mogu to reći, izuzetak! Daleko najbolji (praktično bez konkurencije po rejtingu u branši na Balkanu, pa i šire!) po posećenosti – jer nema oglasa tipa: „naj bolji je...“. Pišemo i dalje oštro, bez dlake na jeziku, i baš nas zabole da li će nas čitati „zimski somolovci“ koje okrpim(o) kad god stignemo. A hoće!

I oni „koji nas ne čitaju“ ulaze redovno, jer ih izaziva istina (kao, fol „ne čitaju“ a citiraju i kopiraju - jer kapiraju).

Istinu cenite Vi, poštovani prijatelji – poseta je više nego očigledna potvrda. A argument su Google Analitics, pa čak i Alexa. Na www.trofej.info ulaze mnogi iz ex Juge, ali i belog sveta. A što vas više ulazi tim je naša obaveza veća da pišemo iskreno i istinito.

Naravno, dobrodošli su i oglašivači – ali jedino oni koji shvate da su ovde podstanari. Da su zakupili jedino ono što su platili i da su samo tu gazde – a da nije čitav portal njihov. Oni su gazde samo u svom prostoru, a čitaoci su vlasnici svega ostalog. Jer Trofej pripada posetiocima a ne oglašivačima!

Iluzija je da se može spojiti nespojivo: populizam i kvalitet, istina i marketing. Ko to pokuša da objedini obično nešto mora da žrtvuje: ponekad kvalitet a češće istinu. Ponekad i oboje. Ali istina je redovna žtva.

Prema tome, Sale, ukoliko ne želiš da žtvuješ istinu često moraš ostalo. Ili bar ponešto. Ja sam, eto, izabrao: istina iznad svega. A za ostalo, marim baš...

No, da se ne lažemo, za sve ovo moraš imati jakog sponzora. A mi smo izabrali najmoćnijeg – ISTINU! Stoga, ukoliko cenite ovo što radimo kliknite, uđite... i lajkujte istinu!

Dragan Jovanov Glod

P.S. Ukoliko vam se učini da je ovaj tekst arogantan... u pravu ste! Ali je, opet, istinit. Naravno, nismo jedino mi pretplaćeni na istinu - ima još ponekih, retkih ali ali nađu se tu i tamo. Takve ćete najlakše prepoznati po kolima: ili su jeftina - ili ih uopšte nemaju. Jer reč imaju.

Lajkuj nas na Facebook-u