četvrtak, 06 februar 2014 12:40

Daiwa i(li) Shimano – totalni rat

Ocenite ovaj članak
(10 glasova)

Ili jedno ili drugo, ili entualno nešto treće, ali ni za živu glavu i jedno i drugo - nikako oba zajedno.

Ako, recimo, na Dizajn Zoni pomenete Canon – udariće vas Nikonom; ako na B92 pomenete Šumahera udaviće vas Senom, ako u polemici o tehnici kažete da imate Sony sledi kontra – bolji je Panasonic, pomenete li The Rolling Stones napadaju fanovi The Beatles, pohvalite li BMW ostrviće se svi koji vole Mercedes… Da i ne pominjem istoriju: partizani vs četnici, ili politiku: napredni europejci vs konzervativne patriote; ljubitelji SAD-ista protiv rusofila... Ma mi se ni oko Đokovića ne možemo složiti i ujediniti, tako da nam preostaje jedino bežanje u neki hobi, recimo pecanje. Ali avaj:

“…ja pribor ne stedim,ranije sam bio "Shimanovac",uspeo sam da sjebem Stradic (otisli zupcanici),pa posle njega Aspire (pukla rucica na kontru),pa Twin 5000 FA (na krupnog smudja popucali zupcanici),pa poslednja u nizu Stella 5000sw (preklopnik skoro otpao koliko se rasklatio),,,od Shimana ostala mi je jos samo Stella 6000 FA koja je fala bogu ziva i zdrava ali i ona ima manu (pocela je pri jakom zabacaju da se preklapa preklopnik)...Sve u svemu sve pomenute masine su mi i vise nego drage,sa svim sam se ispecao ali nisu dugo trajale,niti znam neku masinu koja je napravljena da traje dozivotno osim Dam Quick ,hehehe”

Naravno, nije teško pogoditi čime bivši šimanovac sada peca. Ne, nije DAM-a nego Daiwa. Evo da vidimo šta kaže za nju taj fanatični ribolovac, koji stvarno mnogo (u)peca:

“Da ne budem od onih koji samo hvale Daiwu iako u asortimanu imam (Saltigu 3500,4500 i Certate 3000) reci cu ipak da se kao laik koji se razume,tj ne razume u mehaniku slazem sa autorom teksta! Npr rucica Saltige 3500 zavrce se na 2,5 obrtaja sto je i po meni vrlo kratko,dok na drugoj strani loza hvata 6 obrta!”

Eto, a sve to što sam u ovom tekstu pomenuo (po meni) manu, i to sitnu. Jednu jedinu manu, sitnu i nebitnu. Kao kontrargument nabroja tri (pre)skupe Daiwe! Naravno, takvu polemiku na Fejsbuku sam prekinuo i povukao se. Jer ko od nas, poštovana gospodo, može sebi priuštiti dve Saltige i Certate. Ko može, zavidim i čestitam – svaka čast! Ali zbog svojih mnogobrojnih čitalaca moram ovde pojasniti, da ne ispadne da sam čitaoce lagao.

Naime, ja nisam “sjebao” ni jednu mašinicu Shimano – ali ni Daiwu! Ni Ryobi Zauber ni Spro Blue Arc, ni… Ni štap. Nijedan! Jer ja pec(k)am, ne silujem, ne forsiram, dril podešavam, zamaram ribu a ne pribor…

Uostalom, koliki je to bio smuđ koji je polomio zupčanike na Twin Poweru 5000? I kako zna da je smuđ, jer je verovatno otišao kad se zupčanik polomio? Ili kakva je to “šabačka” koja lomi… ručicu?! No, nemam razloga da ne verujem čoveku da je zaista urnisao brojne mašinice.

Ali i ja sam upecao verovatno nekoliko hiljada smuđeva, i to uglavnom ovim maleckim Twin Powerom. Godinama sam ga koristio, pecao, i na kraju poklonio. Potom je Pako pecao… dok ga nije polomio. A izdržala je baš svašta, čak je savladan i monstrum od 30 kila! Opet, jednim takođe malenim Shimanom 2500 sam savladao i svog najvećeg smuđa na reci, brzoj i dubokoj. A koristio sam godinama, i to bez bez problema, Daiwu Emblem ZiA 2500, a pre nje Daiwu Tornament SS 1600, onu crnu s whisker telom… A sve vreme i Mitchel 300 Pro.

Sada koristim Aspire, Stella mi je preskupa, kao i Daiwe koje sam želeo. Jer do jedne elegantne crnke nisam stigao, brže-bolje je povukli iz proizvodnje, a upravo ova crna mi je nekako po meri – pogledajte pa recite (kliknite na zaplavljeni link pa vidite). Narode ribolovački:

1. Ukoliko pecate na moru koristite velike mašinice za slanu vodu – ili multiplikatore!

2. Ukoliko pecate velike somove, koristite… ovo pod tačkom 1.

3. Ukoliko pecate mladice na Drini, koristite… šta već imate! Nisu sve mladice od 20 kila. A verovatno 99,9% posto ribolovaca takvu nikad neće ni upecati.

4. Ukoliko pecate velike štuke ili smuđeve koristite mašinice do veličine 4000, bilo koje: Shimano, Daiwa, Penn, Okuma… Nema te štuke ili smuđa koji će vam “sjebati” mašinicu!

5. Najvažnije: sve ovo se podrazumeva ukoliko ste običan sportski ribolovac, koji peca kad ne radi – i kad mu porodične obaveze dozvole.

6. Ukoliko ne radite a pecate svakodnevno onda vi niste sportski ribolovac, i ovaj tekst vama nije namenjen, jer je vama pecanje biznis. Normalnom čoveku automobil služi za prevoz, a takstisti za posao. Stoga taksista pređe godišnje više kilometara nego Vi za 5-6 ili 10 godina. A automobil je ko i svaka mehanička sprava – ima rok trajanja, ma koliko da košta. Što se više vozi kraće traje! Ko i mašinica za pecanje. Svaka! I ne mora da znači da će skuplja duže trajati! Ko i automobil: ko kaže da će preskupi Ferrari duže trajati nego Volvo?

Prema svecu i tropar! Jaka mašina ne mora biti toliko skupa – ali mora biti velika! Veliki Penn ili Okuma, recimo, duže će trajati nego mala Daiwa ili Shimano. I obrnuto, naravno. No, ukoliko kvalitetnim malim mašinicama Shimano i Daiwa pecate one ribe za koje su i namenjene, a ne monstrume, trajaće duže nego pomenute velike. Sve zavisi od načina upotrebe.

Nisam hteo da ubacim tačku 7 koja bi glasila: ko grabulja najbolje da nabavi multiplikator, jer dalje izbaci klanfu i duže traje, jer znam da ovde nema grabuljaša.

Ali ima Srba. I ex-Jugoslovena, jer i oni se dele na Hajdukovce i Dinamovce, na…

A meni nikad neće biti jasno zašto ako navijam za Partizan moram da mrzim Zvezdu?!

Stoga, ukoliko neko strasno hvali – taj zaista voli!

Ali ukoliko pristrasno veliča – voli sponzora!

A kada mrzi sve ostalo – onda je Srbin! Ili plaćenik. A najčešće… paćenik.

Uostalom, koliko juče gledali ste na televiziji lov mladica u Sibiru, gde su preko Sportex štapova lepljene nalepnice – Shimano. Šta mislite, da li je sponzor ekspedicije bio zastupnik za Shimano ili Daiwu? Posle, kad je pukla tikva, i tajmeni i mladice su pecani ko i pre, Stelama i Twin Powerima, Sportexima i Amorfusima. Samo se više grabljivice nisu toliko zaletale na Ružno pače, nego na…

Slična je priča i što se tiče štapova. Ali gle čuda, ako u svoju listu ne ubrojim ni jedan Shimano, niko otvoreno ne kaže: kako iko može Gloda optužiti da forsira Shimano ako u listi ne preporučuje ni jednog; ako Glod “mrzi” Daiwu zašto je u listu uvrstio čak 3 štapa Daiwa!

Daiwa.Shimano

Čuvena je Abdijeva tvrdnja na Dizajn Zoni: “Japanac Japanca ne jebe”! Stoga što se Nikon i Canon večito lukavo i vešto dopunjuju, a kao “ljuti su konkurenti”. Isto tako i Daiwa i Shimano, međusobno se otimaju za kupce, ali glavni neprijatelj im nije onaj drugi – nego oni treći, svi “nejapanci”. Jedino smo mi Srbi “indijanci”. Jer bilo šta da kupite, pare će otići u Japan. Stoga sam i postavio ovu sliku kao ilistraciju, birajte: šta god da izbarete niste pogrešili! Mercedes ili BMW, a može i Audi; Canon ili Nikon, a može i… Daiwa ili Shimano, a može i…

Na kraju krajeva, sve je to samo pecanje, a medijske kampanje neka vode političari. Valjda smo mi, ribolovci, razumniji. Zato sve više i pecamo - da ih što manje gledamo! A čime, i nije toliko važno. Kao ni čime odlazimo na pecanje. Jer sve su to samo potrošni artikli, stoga je glupo trošiti vreme na živce i polemike, kad mnogi nemaju ni detetu za patike. Ali to je već druga priča…

Uostalom, što se mi ribolovci bar u nečemu ne bi ugledali na političare! Jer oni se, kao, međusobno bore… a posle sklope koaliciju. Predlažem da i mi ribolovci sklopimo koaliciju, i to principijelnu – pre izbora. Jer imamo mnogo prečih i većih zajedničkih problema nego Shimano vs Daiwa, zaštitu voda recimo. Prepustimo li i dalje njima da rešavaju naše probleme – a bez nas – biće ko i do sad. Ili još gore, a nemamo svi za put kod Saleta na more.

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u