četvrtak, 20 februar 2014 11:18

Fuji – gospodar prstenova

Ocenite ovaj članak
(26 glasova)

Fuji je već decenijama sinonim za vrhunsku dodatnu opremu. Toliko je cenjen da i sami proizvođači stavljaju Fuji opremu samo na najkvalitetnije štapove, kako bi im dodatno podigli vrednost. Ime Fuji izaziva vrstu strahopoštovanja, pa niko ne želi da rizikuje i stavi Fuji opremu na loš, tj. nekvalitetan blank. Ribolovci ovo znaju, pa svaki štap sa Fuji opremom odmah lakše nađe put do kupaca.

Pre tačno 33 godine, na tržištu su se pojavili provodnici koji su munjevito stekli kultni status, pa i danas važe za najkvalitetnije provodnike. Naravno, reč je provodnicima (preciznije prstenovima) napravljenim od silicijum karbida, ili skraćeno SiC. Neki ribolovci ovo izgovaraju kao "sic", drugi kao "sik", ali bez obzira na to, svi se slažu da bolji materijal za provodike nije napravljen. Do sada...

Zaista, da li je moguće napraviti nešto bolje od SiC provodnika? U Fudžiju tvrde da je moguće! Posle nekoliko decenija provedenih na tronu, pojavio se materijal za koji Fuji tvrdi da će u mnogim parametrima prestići SiC. Trofej.info ima ekskluzivnu mogućnost da vam predstavi novu Fudžijevu perjanicu kada su u pitanju provodnici - TORZITE.

Fuji-3

U Fudžiju kažu da je TORZITE "najbolji provodnik koji se može zamisliti". Hajde da detaljnije vidimo zbog čega to tvrde. Verovatno će se svi prvo zapitati od kog materijala se prave TORZITE provodnici (prstenovi). Odgovor je donekle iznenađujući - od keramike! Naravno, u pitanju je specijalni keramički materijal, koji je neverovatno tanak, lagan i čvrst i da po karakteristikama prevazilazi silicijum karbid. TORZITE prsten je značajno tanji, ali i jači i tvrđi od SiC provodnika. Fudžijevi testovi su pokazali da novi materijal ima dvostruko veću otpornost na uvijanje i istezanje, kao i dvostruko veću čvrstoću nego SiC.

Kada je reč o čvrstoći, svi znamo da "obični" keramički prstenovi imaju jednu veliku manu - veoma su nežni i krti, neotporni na udar. Međutim, u Fudžiju tvrde da je novi materijal toliko čvrst i izdržljiv da bez problema može izdržati desetine bacanja štapa na pod, zahvaljujući posebnim karakteristikama keramike. Naravno da Fuji nije otkrio tačan sastav novog materijala (verovatno i neće), ali znajući sa koliko ozbiljnosti Fuji pristupa izradi svakog provodnika, sumnje ne bi trebalo da bude.

Fuji-2

TORZITE prsten je za čak 40% lakši od SiC prstena istog broja (veličine). Istovremeno, prečnik prstena je za 15% veći nego odgovarajući SiC prsten.

Zamislimo dva seta provodnika po Fuji KR konceptu. Na prvom su montirani SiC prstenovi, a na drugom TORZITE, postavljeni u titanijumski okvir (nosač). Ovaj drugi set provodnika će biti čak za 20% lakši od prvog! Za sada nema lakše i čvršće kombinacije od titanijuma i ovog specijalnog keramičkog materijala.

Na ilustraciji možemo videti koliko je TORZITE prsten tanji od SiC-a, ali i da je površina na koju naleže struna praktično duplo veća nego na SiC prstenu. Ovo istovremeno znači dvostruko bolji raspored pritiska koji struna pravi prilikom prolaska kroz provodnik. Međutim, ono što je još bitnije, površina TORZITE prstena je značajno glatkija i bolje polirana od SiC prstena, što smanjuje pritisak i trenje za jednu petinu.

Ovo u praksi znači bolje odvođenje toplote koja nastaje prilikom trenja strune o prsten. Fudžijeva testiranja su pokazala da struna može trajati i do pet puta duže nego ona koja je korištena na štapu sa SiC prstenovima.

TORZITE je materijal koji je posebno razvijen baš za ove nove provodnike, a Fuji je provodio veoma surove testove izdržljivosti. Jedan od testova se sastojao od provlačenja strune kroz blatnjavu i muljevitu vodu, a zatim je ovakva struna provlačena kroz provodnike. Rigorozni testovi su pokazali da TORZITE podnosi abraziju isto kao i SiC prsten.

Fuji-1

Za sada se novi TORZITE prstenovi montiraju isključivo na Fuji titanijumski ram, tj. nosač. Ovo daje novim provodnicima dozu ekskluzivnosti, kakvu ovakav koncept i zaslužuje.

Svaki TORZITE provodnik ima na sebi laserski ugravirano ime Fuji, slova "TZ", natpis "TORZITE", kao i natpis "Titanium". Cela serija TORZITE provodnika je kodirana slovom "T", što je zaštitni znak serije i odmah ukazuje o kakvim se provodnicima radi.

TORZITE prstenovi su se praktično tek pojavili u prodaji, pa je malo verovatno da ih je neko od ribolovaca sa naših prostora (ali i šire) već isprobao. Međutim, znajući kakav ugled uživa Fuji u svetu, pa samim tim i kod nas, samo je pitanje vremena kada će se ovi novi provodnici pojaviti na našim prostorima. Tada ćemo moći da u praksi proverimo kako koncept funkcioniše. Međutim, znajući sa kojom ozbiljnošću Fuji pristupa svakom projektu, možemo biti prilično sigurni u kvalitet TORZITE provodnika. Uostalom, Fuji je odavno poznat među ribolovcima i kao "Gospodar prstenova". Potpuno zasluženo, tu dileme nema.

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u