petak, 28 februar 2014 12:41

Shimano Stella FI – zvuci tišine

Ocenite ovaj članak
(8 glasova)

Ribolovačko proleće 2014. godine stiglo je sa novom lepoticom – nazvana je Stella FI. Kome se žuri, u Nemačkoj je može kupiti već od 12. marta, po cenama od 599 pa do 625 evra. Iskreno, koliko interesovanje vlada za novom Stellom 2014 za slatkovodni ribolov i nije mnogo. Ali nije ni malo! Međutim, ono što je dobro kad se pojavi nešto novo je to što pojeftini staro. E sad, koliko će stara Stella FE pojeftiniti u Srbiji ko zna? A tek koliko će nova FI koštati to se tek ne zna. Ali izvesno je da će biti šverca. “Afu” u džep i mirna Bačka. Samo još da vidimo koliko će koštati u Mađarskoj. Samo se nadam da ovaj tekst ne čitaju naši carinici na Horgošu i Kelebiji (iako znam jednog koji 100% čita).

Sudeći po japanskim podacima (kliknite na zaplavljen link desno fishing.shimano.co.jp i vidite brojne fotografije, šeme, crteže, tabele…) nova Stella se znatno razlikuje od stare. Pa da malo podrobnije analiziamo i uporedimo. Jer, promenjeno je skoro sve! Od sklopa pogonskog zupčanika, zaptivanja, oblika korpusa, načina prenosa ... do dizajna.

FI-1

Prvo što u oči upada je novi sklop pogonski-gonjeni zupčanik i sklop prenosnog sistema, sam pogon beskrajnog vijka i njegov korak. Glavni (pogonski) zupčanik je većeg prečnika, zubi su sada širi ali niži – i brojniji! Shimano tvrdi da su sada još tiši, još tečnije se vrte. Nema nam druge nego da verujemo. Iako je i Stella FE bila sve pre nego bučna, Stella FI je, eto, još tiša, još više je redukovana buka, još mekše radi.

FI-a

FI-b

Druga velika izmena je worm shaft! Ali ne samo da je modifikovan sklop zupčanika koji gone beskrajni vijak, nego su i žljebovi klizača drugačiji. Na dodatnom vratilu nalaze se dva zupčanika, jedan veći koji prima obrtni moment sa gonjenog zupčanika (tj. piniona), a ispod njega je manji sa ravnim zubima, koji obrtni moment predaje na znatno veći zupčanik koji goni beskrajni vijak. Sudeći po većem prečniku zupčanika i broju zuba, beskrajni vijak će se obrtati sporije. Izgleda da će slaganje strune biti „savršenije“ od savršenog! To je opet neki SSO sistem jer su i žljebovi gušće urezani, korak im je drugačiji, pa će klizač sporije dizati i spuštati špulnu. Opet će susedni namotaji strune biti bliži jedni drugima i gušće upakovani! Uostalom, evo kako slaže Stella FI. Nego, znate li neku Stelu da ne slaže savršeno?

Shimano Stella FI

FI-G

FI-3

No, ni to nije sve: beskrajni vijak je sada iznad – pre je bio ispod! Shimano tvrdi da je tako promenjen centar ravnoteže, težište je bliže štapu – to jest ruci. Tako se, tvrde, još poboljšava balans. I, kao, postižu se još duži zabačaji. Moguće, što da ne. Naravno, poluga koju pomera klizač beskrajnog vijka mora ravnomerno, tečno da gura osovinu špulne. To se postiže sa dve osovine, dva klizača-stabilizatora, ispod i iznad beskrajnog vijka.

FI-2

FI-d

Stella-FI-SSO

E sad, bojim se da vam ne dosadim, jer je promenjen i oblik rotora i tela, modifikovan i unapređen super-stoper koji sada koči “monumentalno” – pre je kočio samo momentalno, poboljšano je zaptivanje, još bolje učvršćen pinion… Sve je to bitno, ali ipak sitno. Nije tema za ovaj tekst nego za neki budući supertest. Što da pišem naširoko i objašnjavam kada se sve tako lepo vidi – jer Shimano je marketinški velemajstor! A slika (i posebno crtež!) govori bolje nego hiljadu reči. Prvo “pusti buvu”, potom nam informacije na kašičicu dozira, jedva tek po koju sličicu da, pa… I onda, kada znatiželja dostigne kulminaciju, kada je radoznalost na vrhuncu, kada ribolovcima širom sveta krv proključa, kada čitav internet bruji… napokon je prokažu. Naravno, zna se gde – prvo je predstave u Japanu. Evo i malo tehničkih podataka u tabeli:

tabela

Iskren da budem, još od Stelle Millennium nije mi neka Stelica-lepotica toliko golicala maštu. Eto, još je uživo ne videh, a već drugi tekst pišem. Jer znam da i vas i te kako kopka. Verujem (ma znam 100%!) čak i fanove Daiwe. Jer Daiwa je lepa ko Ferrari, ali Stella je LaFerrari!

FI-4000

Još da pomenem da su sve Stelle FI svuda iste, od Amarike do Japana, od Evrope do Australije, od Brazila do Rusije. Stoga još samo jedna napomena: ma koliko da su savršeni novi super-materijali, na Steli ništa nije od CI4 plus kompozita – sve je čist sjajan metal! Stoga Stella blista, ukoliko je čista. Čuvajte je od kamenja, da nema ogrebotina - ova mašinica je ko sat Rollex.

Stella-FI-levo

Stella-FI-desno

Što se samog izgleda tiče, modernog dizajna itd, mogu jedino da kažem: i kome se ne dopada – sviđa mu se. Shimano Stella (bilo koji model!) nikoga ne ostavlja ravnodušnim. A ovo nipošto, čak ni mene.

Nego, na jedno pitanje nemam odgovor: zašto monstruozno moćna, savršena i preskupa, Stella SW 2013 za morski ribolov nema beskrajni vijak iznad centralne osovine?

I na kraju, ima li mana, osim paprene cene, naravno? Ima! Po meni, falinka je što se rotor ne može obrnuti unazad, nema preklopnika-polugice da se isključi super-stoper, a ja ne volim kada prstom promašim strunu i ona ode zajedno s rotorom za još jedan krug, da maltretiram kočnicu i cimam... da mi se varalica ne lupa i vršnu kariku. Jer čak se ni ova Stella ne obrće u pravom smeru. Jedina mašinica čiji se rotor okreće u pravom smeru je OVA klasika koja je napravljena još pre oho-ho decenija, jedino ona donosi strunu na ispružen kažiprst, a čak i Stella FI odnosi. Stoga i neću da kupim zlatno-plavu lepojku, a ne što je skupa.

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u