nedelja, 11 maj 2014 18:10

Cabela’s

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

“Osnovana 1961. godine od Dika (Dick) Meri (Mary) i Džima (Jim) Cabela, koji su prodavali veštačke mušice izrađene za kuhinjskim stolom, firma Cabela’s je danas prerasla u najvećeg američkog prodavca opreme specijalizovane za lov, ribolov i boravak u prirodi.“ Ovim rečima Tom Rolls, menadžer Cabela’s-a počinje intervju koji je sa njim vodio novinar “Tackle Trade World” magazina, nazivajući Toma “najmoćnijim čovekom u branši”

“Cabela’s danas šalje na adrese svojih kupaca više od 120 miliona kataloga godišnje“ - nastavlja priču o svojoj kompaniji Tom. “Te kataloge šaljemo u svih 50 američkih država i još u 120 država širom sveta. Trenutno raspolažemo sa 14 izložbeno prodajnih centara, a u najskorije vreme ćemo otvoriti još 13, ukljućujući i naš prvi prodajni prostor uzvan SAD u Kanadi, u Montrealu. Prodajemo i preko našeg veoma popularnog sajta www.cabelas.com i posedujemo vlastitu banku, World’s Foremost Bank i izdajemo karticu Cabele’s Club Visa, koja je ilustracija odanosti firmi.

cabelas-1

Kada se konačno opredelimo za neki proizvod tražimo kompanije koje su sposobne da ga izrade po našim najvišim standardima, i u količinama koje će odgovoriti tražnji. Očigledno je da ne želimo da u ponudi naše firme budu proizvodi koji ne zadovoljavaju naše standarde, da ne razočaramo naše mušterije. Takođe ne želimo da se u našoj ponudi nađu artikli koje ne možemo da isporučimo u dovoljnim količinama. U tom smislu vršimo i odabir kompanija koje mogu zadovoljiti te zahteve. Samo ukoliko je proizvod inovacija, spremni smo da u retkim slučajevima malo progledamo kroz prste, ali u praksi i takve kompanije uspevaju da zadovolje naše zahteve.

Pratimo potrebe naših kupaca. Svi koji radimo u nabavnoj službi Cabela’s-a pobornici smo boravka na otvorenom pa smo i sami korisnici proizvoda, tj. opreme koje nudimo i mušterijama. To znači da imamo dobru predstavu o tome koliko određeni proizvod može da zadovolji tu vrstu kupaca. Ukoliko se ispostavi da postoji mogućnost da se “ugradimo“ u cenu takvog proizvoda, a da ona i dalje bude prihvatljiva našim mušterijama mi ga poručujemo i ubacujemo u svoju ponudu.

Cabelas-2

Posećujući razne sajmove širom sveta tragamo za novi­tetima, za inovacijama koje bih nazvao ‘letenjem ispod dometa radara’ i brojni proizvodi iz našeg kataloga otkriveni su baš po budžacima takvih izložbi i sajmova“ - objašnjava Tom Rolls i nastavlja: “S obzirom na to da se bavimo direktnom prodajom, prodajom preko kataloga i interneta, vreme udovoljavanja željama kupaca je različito. Naime, određeni proizvodi se u našem programu, u slučaju kataloga, nalaze u ponudi posle 6 meseci do 2 godine od njihovog lansiranja. Znatno su kraći termini kada je reč o Internetu i direktnoj prodaji preko naših prodajnih centara. Atraktivan proizvod za kojim se pojavi tražnja u stanju smo da ponudimo u roku od 7 dana. To je na primer slučaj s varalicama koje pobede na čuvenom Bssmaster Classic turniru i sl. Od kompanija sa kojima sarađujemo tražimo da usaglase svoj proizvod i obim njegove proizvodnje sa reklamnom kampanjom koja ga prati. Često se dešava da pojedine kompanije ulože izuzetno velika sredstva u reklamu, ostvare odličan marketinški uspeh, ali posle nemaju sredstava da zadovolje tražnju za tim proizvodom. Tu nema saradnje, jer je poslednja stvar koju želimo to da naša mušterija ostane uskraćena za proizvod koji želi da kupi i da tako stekne loše iskustvo poručujući ga preko kataloga Cabela’s-a, a mi ga nemamo više u ponudi.“

Tackle Trade World

Lajkuj nas na Facebook-u