petak, 02 maj 2014 11:35

Daiwa Caldia - proširena kolekcija

Ocenite ovaj članak
(16 glasova)

Shimano ili Daiwa? Ovo večito pitanje je postavljeno nebrojeno puta, a ipak niko do sada nije mogao da pruži jasan i nedvosmislen odgovor. Zašto? Pa jednostavno zato što se, uz sve sličnosti, radi o dva sasvim drugačija pristupa i shvatanja kad je u pitanju konstruisanje mašinica za ribolov. Shimano i Daiwa su dovoljno različiti da je bilo kakvo poređenje u najmanju ruku neprihvatljivo, niti može biti objektivno. Uglavnom, sve se svodi na lične afinitete i ukuse. A znamo da su ukusi različiti. Možda sam ja, kada su u pitanju mašinice za pecanje, "bliži" Shimanu, ali to nikako ne znači da neću pogledati Daiwu. Naprotiv. Uostalom, i ovu koju detaljno prikazujem sam nedavno kupio i njome obogatio moju ne malu kolekciju. Dakle, u ovom te(k)stu, predstaviću bliže jednu Daiwa mašinicu, koja nije totalni novitet, ali se i dalje (od 2012. godine) proizvodi i prodaje - Daiwa Caldia.

Caldia-1

U pitanju je mašinica koja ne spada u najskuplje Daiwine modele, ali poseduje mnoge karakteristike i deli zajedničke tehnologije sa (znatno) skupljim sestrama. Treba odmah napomenuti da ova nova Caldia nema ništa zajedničko sa starim modelom Caldia, koji je nasledila. Ostalo je praktično samo ime. (Klikim na link desno možete pogledati opširan tekst o još nekoliko modela Daiwa srednje klase.)

Čim ovu mašinicu uzmete u ruke, osetićete da je lakša nego što ste očekivali. Hajde da vidimo zašto je tako laka. Zaion je materijal koji je razvila Daiwa i dala mu ime. Iako zvuči egzotično, Zaion je u suštini kompozit grafita visoke gustine, koji se sastoji od dugačkih lanaca ugljenika. Ovo "dugačkih" shvatite samo uslovno, jer ovde govorimo o dužinama na molekularnom nivou. Prema navodima Daiwe, Zaion je materijal koji je po čvrstoći sličan magnezijumu, 50% je lakši od aluminijuma, a 20% jači od standardnih grafitinih kompozita koji se upotrebljavaju za izradu mašinica. Na ilustraciji možemo videti kako to izgleda na testu. Upotrebljena je sila od 10kg.

Caldia-zaion

Rotor izrađen od Zaiona je oko 15% lakši od rotora standardnog oblika, izrađenog od istog materijala. Osim lakoće, rotor od Zaiona je znatno otporniji na silu inercije (manja masa), koja se javlja prilikom okretanja rotora, a i sam oblik je tako konstruisan da ravnomernije prima na sebe stres i opterećenje. Daiwa ovakav rotor naziva Air Rotor.

Caldia-rotor

Daiwa Caldia ima još toga čime može da se pohvali osim Zaiona. To Real Four koncept, koji je Daiwa razvila za svoje mašinice visoke klase. Najjednostavnije rečeno, reč je o skupu osobina i visokih tehnologija, kod kojih se moraju poštovati visoki standardi prilikom izrade mašinica koje nose oznaku Real Four. Daiwa ove osobine naziva Real Engine, Real Control, Real Endurance i Real Custom. Real Four koncept takođe predstavlja i skup tehnologija koje će Daiwa postepeno "ubacivati" u svoje buduće modele.

Caldia-2

Ovakav pristup vidimo i na ovoj mašinici, jer je dobila i Mag Sealed tehnologiju, koja je bila rezervisana samo za najskuplje modele. Mag Sealed je Daiwa predstavila 2010. godine na modelu Certate, a sada evo i na Caldiji. U osnovi, reč je konceptu koji onemogućava prodiranje vode, peska i prljavštine u mehanizam mašinice. Mašinice su bivale osetljive na vodu i pesak, koji de ulazio u mehanizam preko otvora na rotoru i telu, na mestu gde je pinion. Iako ne volim da previše gnjavim čitaoce tehničkim detaljima, ipak mislim da ovaj pristup zaslužuje detaljnije predstavljanje, jer se u praksi zaista dobro pokazao.

Dakle, Daiwa je ispod rotora postavila dodatak sa magnetom i posebnom fluidnom uljanom tečnošću (ferofluid) u koju su ubačene nano čestice gvožđa. Ovakav fluid ima osobinu da pod dejstvom magnetnog polja menja svoj oblik, gustinu i površinski napon. Na taj način se stvara uljani film i prava nepropusna barijera za sve, makar i najsitnije čestice vode i ostalih nečistoća.

Na primeru ove tehnologije možemo jasno videti koliko ozbiljna naučna istraživanja imaju uticaja na sve sfere života, pa čak i na mašinice za pecanje! Još 1960. godine, inženjeri NASA su eksperimentisali sa sličnom tehnologijom, kako bi rešili problem transfera tečnosti i tečnih goriva u bestežinskom stanju. Kasnije su ferofluidi našli komercijalnu primenu u medicini, aeronautici itd. Neki su se pitali čemu služi Mag Sealed sistem na mašinici za slatkovodni ribolov, ali svi znamo da je i slatka voda često puna mikro čestica koje deluju pogubno na mehanizam. Osim toga, Caldia se može koristiti i za lakši morski ribolov bez problema, jer je mehanizam zaštićen, a Zaion otporan na koroziju. Na fotografiji ispod vidite kako taj koncept izgleda na Daiwi Certrate. I na ostalim mašinicama je sličan.

Caldia-certate

Idemo dalje... pogledajte fotografiju ispod. Na njoj vidimo kako je zaptiven otvor na mestu na kojem se ušrafljuje ručica. Jasno je uočljiv crni gumeni prsten, preko kojeg se našrafi ručica mašinice. Na ovaj način je postignuto praktično hermetično zaptivanje. Sa druge strane mašinice se nalazi plastični poklopac, koji takođe ima iznutra malu gumenu zaptivku. Osim mašinice, i prednja kočnica je takođe zaptivena, veoma precizna, mikro podesiva, sa diskovima velike površine što poboljšava kočenje, smanjuje trenje i zagrevanje.

Caldia-rucica

Ovde bih još spomenuo da je ručica izrađena od mašinski rezanog aluminijuma, da veoma lepo izgleda i da odlično leži u ruci. Što je još lepše, ručica se uvrće direktno u pogonski zupčanik, što celoj mašinici daje dodatnu robusnost i dugovečnost. Da ne bih pojedinačno navodio tehničke podatke, evo tabele na kojoj se sve jasno vidi:

Caldia-tabela

A evo i kompletnih specifikacija ove mašinice:

REAL FOUR Concept
6 Ball bearings
Zaion body
Mag Sealed
Air rotor
CNC cut aluminum handle
Silent Oscillation System
Machined DigiGear II
GyroSpin
Infinite Anti-Reverse®
AirBail®
Twist Buster® II line roller
Spare spool

Mašinica koju u ovom tekstu predstavljam je veličine 3000, a kod nas se može kupiti i model 2508, manjeg tela, rotora i kapaciteta.

Izgled i dizajn mašinice je uvek nezahvalno komentarisati, ali napomenuo bih da se radi o mašinici čistih, svedenih linija, bez preteranog dizajnerskog egzibicionizma. Pleni elegancijom, a ne napadnošću, izgleda elegantno i jednostavno, a garantujem da će na vodi i te kako biti primećena (ko to voli).

Moram ovde dati dve važne napomene, ako bi neko poželeo da je otvara, razgleda ili servisira. Šrafovi nisu klasični zvezdasti, već posebni, sa torx glavom, pa je otvaranje nemoguće bez posebnog odvrtača. Ovakve vijke možemo sresti na kompjuterskim hard diskovima i svim ostalim uređajima koje nije poželjno samoinicijativno otvarati. Smatram ovo kao odličan potez Daiwe, što po meni daje još jednu dozu ozbiljnosti inženjera u pristupu projektovanja ove mašinice.

Druga, bitnija napomena se odnosi na Mag Sealed sistem. Nipošto nemojte ovaj sklop sami rasklapati, jer se može desiti da ulje iz sklopa iscuri. Kod nestručnog servisiranja, može se napraviti šteta koju će biti veoma skupo ispraviti.

Na nekim sajtovima i prikazima, pročitao sam da Caldiu ponekad porede sa Certate. Ja mislim da takvo poređenje ipak nije sasvim realno. Iako Caldia ima puno sličnosti sa Certate, ipak razlika u ceni govori o razlikama između ove dve mašinice. Certate ima mašinski rezane zupčanike, telo od metala, vođicu strune magnetno zaptivenu, CRBB ležajeve (Corosion Resistant Ball Bearing), Made in Japan je... to su osnovne razlike, a ima ih još. Ja na Caldiu gledam kao na mašinicu za sebe, koja ima puno sjajnih osobina i po neku manu. Osim svega nabrojanog, jako mi se sviđa što se uz Caldiu dobija rezervna špulna identična osnovnoj, ABS tipa. Ne treba ni spominjati koliko je ovo korisno. Špulne su aluminijumske, mašinski rezane, a obod je presvučen materijalom koji smanjuje trenje. Da napomenem i da je Caldia konstruisana baš za upletene strune, ali će se naravno, sasvim dobro snaći i sa monofilom.

Caldia-3

Ako bih morao da navedem i mane, onda bih primetio da bi (možda) mogla biti nešto jeftinija. Takođe, slaganje strune je veoma dobro, ali ipak ne kao kod mašinica sa beskrajnim vijkom. Zašto Caldia nema beskrajni vijak, treba pitati inženjere Daiwe. Možda jedan od razloga leži u činjenici da je jednostavniji sklop (uglavnom) manje podložan kvarovima i lakši za održavanje. Primetno je da Daiwa manje koristi beskrajni vijak od svog glavnog konkurenta. Ako bih bio krajnji sitničar i zakeralo, primetio bih da i pored svih pohvala za Zaion materijal, ipak najskuplje Daiwe imaju telo od metala. Na sreću i Zaion je više nego kvalitetan materijal, na koji se niko nije žalio do sada, pa mislim da je za naše potrebe apsolutno pouzdan.

Da sumiram - Caldia je odlična mašinica nabijena najnovijim tehnologijama, laka, upotrebljiva, veoma dopadljivog i modernog, ali ne napadnog izgleda.

Pošto je ova mašinica kod mene tek nekoliko dana, obećavam za 6 meseci raport i utiske sa vode, a zatim ponovo za 6 meseci. Utiske ću izneti ispod ovog teksta u komentarima. Ipak, na osnovu iskustva drugih, koji sa njom pecaju duže od godinu dana, kao i ukupnog kvaliteta, deluje da će i posle višegodišnjeg korišćenja biti (skoro) kao nova.

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u