petak, 25 april 2014 09:30

Guideline – skandinavski štapići

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Norveško-švedska kompanija Guideline već duže vreme je veoma popularna među mušičarima, jer pravi čitav spektar veoma kvalitetnih mušičarskih štapova po solidnim cenama. Međutim, manje je poznato da Guideline ima dve, tj. tri (objasniću ovo kasnije) serije veoma kvalitetnih varaličarskih štapova, koji zaslužuju da budu posebno predstavljeni, kako zbog zanimljivih tehničkih rešenja, tako i zbog upotrebe kvalitetnih materijala. U tekstu sam, nadam se, malo pojasnio i IM grafite.

a1

Najpopularnija po ceni je serija Expedition V2 Spin

Ova serija se sastoji se od tri modela, dužine 7, 8 i 9'6" ft. i težine bacanja 2-12g, 6-25g i 4-14g. Na prvi pogled, ovo su male težine bacanja, međutim, ovde teba istaći da su ovo štapovi za koje su navedene realne težine sa kojima ovi štapovi mogu da izađu na kraj. Kao ilustracija, neka posluži podatak da je model t.b. 6-25g predviđen za lov smuđa, štuke, za lakši morski ribolov sa obale i korišćenje teških kašika i većih voblera

Sva tri modela su izrađena od četiri dela, a opremljeni su provodnicima koji imaju prsten od nerđajućeg čelika! Pluta rukohvata je prvoklasna, a zanimljiva je i end kapa (butt cap), koja je dizajnirana tako da spreči da štap prilikom jačih izbačaja sklizne iz ruke, a da istovremeno zaštiti štap od jačih udaraca. Gudeline navodi da je za izradu ovih štapova upotrebljen 36T grafit, a blank je lepe maslinasto zelene boje. Cene se kreću od 150 do 200 funti, u zavisnosti od izabranog modela.

Ovde moram napraviti malu digresiju, jer oznake grafita koje koriste proizvođači mogu biti donekle zbunjujuće nekim ribolovcima. Često se dešava da različiti proizvođači grafitna vlakna obeležavaju različitim oznakama. Na primer, u tekstu CTS blankovi - štap po želji, spominjali smo 57msi grafit. Guideline upotrebljava oznaku 36T, neki drugi proizvođači koriste oznake IM-6, IM7, IM8, a neki GLX, IMX, GL3, itd... Ovo zaista može biti zbunjujuće, ali u osnovi nije. Dovoljno je da imamo pri sebi uporednu tabelu iz koje možemo veoma jednostavno videti kojoj klasi grafita pripada naš blank:

IM-6 = 30+T - standardni modulus (Standard Modulus)

IM-7 = 35+T - srednji modulus (Intermediate Modulus)

IM-8 = 40+T - srednji do visoki modulus (Intermediate/High Modulus)

IM-10 = 54+T - visoki modulus (High Modulus)

Kada sam već počeo sa tabelama, evo samo još jedne, gde možemo videti još jedan način obeležavanja grafitnih vlakana:

GLX - 65 miliona modulus

IMX - 55 miliona modulus

GL3 - 47 miliona modulus (IM8)

GL2 - 40 miliona modulus (IM7)

IM6 - 34 miliona modulus

Standardni grafit - 33 miliona modulus

Uz detalje iz spomenutog teksta o CTS blankovima, mislim da možete steći precizniju sliku o tome šta predstavlja koja oznaka na blankovima.

a2

Druga serija Guideline varaličarskih štapova je LPXe V2 Spin

Ovo je najuniverzalnija serija Guideline varaličaraca, jer se sastoji od čak devet različitih modela. Evo ih sortiranih na tabeli, radi lakšeg pregleda:

8' - 2-10g

9' - 5-20g

9,6' - 2-15g

10' - 10-30g

10' - 15-40g

11' - 5-25g

11' - 20-45g

11' - 20-60g

11' - 20-60g za multiplikator

Štapovi u ovoj seriji su brze akcije i sastoje se od četiri dela. Boja blanka je zeleno-siva metalik, a rolenhlater je custom made, napravljen tako da je anatomski prilagođen šaci. Provodnici su odlični American Tackle, izrađeni od titanijuma, što ima daje lakoću i robusnost.

Za izradu blanka upotrebljana je kombinacija 36T i 40T HM grafita, što štapu daje brzinu, ali i dozu elastičnosti. Rukohvat štapa je izrađen od plute u punoj dužini. I ovde treba napomenuti da su težine bacanja realne, pa u zavisnosti od izabranog modela možete korisiti širok spektar svih mogućih varalica. cene štapova u ovoj seriji se kreću od 180 do 230 funti.

a3

Treća serija je praktično identična prethodnoj, ali sa tom razlikom, što su u ovoj seriji pod nazivom LPXe Microwave Spin, upotrebljeni posebni provodnici, koje sam već predstavio u tekstu MicroWave Line Control System – inovacija godine. Ako niste do sada, pročitajte o kakvom se konceptu provodnika radi. Guideline je jedan od prvih proizvođača koji je primenio ovaj koncept na serijskim štapovima.

Ova serija se sastoji od tri štapa u dužinama 8', 9,6' i 10' i težina bacanja 2-10g, 5-15g i 10-30g. Cene ovih štapova su od 180 do 230 funti.

Svi Guideline varaličarski štapovi su prošle godine dobili rukohvat od plute u punoj dužini, dok su raniji modeli imali rukohvat od crnog duplona. Jedan od takvih štapova sam imao prilike da držim u rukama, a utisak je da se radi o ozbiljnim štapovima, elegantnim i lakim, savršene završne obrade i sa dovoljno snage da se izbore i sa krupnim ribama.

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u