nedelja, 25 januar 2015 18:46

Som veći od čamca – neobjektivni objektiv

Ocenite ovaj članak
(5 glasova)

Tekst o stvarno najvećem smuđu na svetu izazvao je veliko interesovanje, ali je još uvek nekolicina koja uporno zastupa teoriju da je trik u ispruženim rukama ribolovca a ne u širokougaonom objektivu?! Iako su pažljivo pročitali i OVAJ tekst oni i nadalje veruju jedino sopstvenim očima, a ne ljudima koji se odlično razumeju fotografiju. Zato evo slike gde ribolovac nije ispružio ruke...

Bez obzira imali oko sokolovo ili ne, u ovakvim slučajeva im ne verujte, jer vaše oči ne vide realnost nego jedino ono što vidi širokougaoni objektiv - i majstor fotograf! A objektiv od 24 milimetara vidi da je „som veći od čamca“. Veći - ajde?!

Naravno, profesionalac će odmah primetiti lukavo kadriranu fotografiju – laik neće, pa će zapanjen komentarisati u stilu: „auuu, bre, ovaj som mora da je od 4-5 metara“. Nije! Evo dokaza:

som-rekord

Čamac je poznati kajak Mariner 10 (stopa) Multisport Native (od 305cm). Znači, ništa strašno, iako košta preko dve i po hiljade evra. Strašan je som, hehehe. Tačnije kadar, som je normalan za Ebro i Po, nešto preko dva metra. Šacujem ga na oko 230, maksimum 240 centimetara. Pogledajte pažlljivo obe fotografije!

camac-trofej

Iako izgleda da je duži od čamca – nije! Vidite u kraju ono crno, levo, na gornjoj slici – e to je rukohvat za nošenje i nalazi se tačno na sredini kajaka i odatle se uzdiže rep soma na stolici, na naslonu. Na sredini, ne na kraju čamca! Jer se kraj, krma čamca, ni ne vidi. A ne vidi se ni pramac – glava leži preko. 

Eto šta učini širokougaoni objektiv! Ono najbliže objektivu je predimenzionisano – glava soma, a sve ostalo je umanjeno, pa i ribolovac. Da je ribolovac stao napred, pored pramca čamca opet bi glavurda soma bila veća ali bi i on bio, pa se stoga... sakrio.

Naravno, fotka otkida – čista desetka, bravo za ulov, ali još više za fotografa! U ovom slučaju čak ni veliki DOF ne smeta - još jedan dokaz da je upotrebljen širokougaoni objektiv je oštra pozadina - jer je cilj bilo moguće postići jedino upotrebom toliko „neobjektivnog“ objektiva.

somovi

Eto iznad još jedne fotke somova, sličnog kadra ali bez čamca. I opet su ribolovci u daljini, da bi bili što manji a glave somova u prvom planu što veće. A pozadina opet oštra, lepo se vidi suprotna obala. Kao što vidite, nije caka u ispruženim rukama!

som-djerdap

E, ovo je naša, domaća fotografija – Sale Drakulić sa svojim prvencem dvometrašem. Prekrasna fotografija soma iz Đerdapa takođe snimljena širokougaonim objektivom, a ni Sale nije ispružio ruke. Zaista, kako ispružiti ruke s tolikom težinom na njima? Eto dokaza da se i „neobjektivnim objektivom“ mogu načiniti fenomenalne fotografije, koje odslikavaju lepotu pecanja pre svega. Bravo i za Saleta i za (meni nažalost) nepoznatog fotografa. Znam samo da je snimljeno u smiraj dana, posle nevremena. Divan dokaz da i kod nas ima kapitalaca.

Eh kamo sreće da smo pametniji, da više čuvamo ono što nam je Bog nesebično poklonio, tada bi kod nas dolazili Italijani i Španci, jer su i Po i Ebro za Dunav i Đerdap mačiji kašalj. Jedino je problem što su znatno veći naši čamci nego njihovi kajaci.

Dragan Jovanov Glod 

Lajkuj nas na Facebook-u