petak, 27 februar 2015 13:27

Somovi rekorderi - giganti i monstrumi

Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

Monstrumi i giganti plivaju rekama – budite oprezni! Kako javljaju brojni mediji, sve više ima somova preko 4 metra i preko 400 kilograma teških, pa je sasvim razumljivo da ovolike ale napadaju ljude, a zabeležen je slučaj i da je som progutao dete – prema tome čuvajte se. Ne idite na Ebro, a nikako na Po! Evo, nedavno je uhvaćen gigantski som – kako javlja naš eminentni i najčitaniji medij Blic. Ipak, hrvatski Jutarnji list dao je mnogo senzacionalniji naslov: Upecao monstruma većeg od sebe! Sada više ne znamo šta je gigant, šta monstrum, ali je po nama) OVAJ som svetski rekord – i to, kažu, zvaničan IGFA! A vi verujte kome hoćete...

Samo ne znam otkud im ideja da je sinjor Ferrari „monstrum“ kad, koliko se sa slika da zaključiti, Dino nije baš neki grmalj, a ni brat blizanac mu, Dario. Oni su samo veliki ribolovci a ne gabaritni momci, profesionalci od glave do pete, koji rade za Sportex Italia i pecaju danju, pecaju noću, 365 dana godišnje, i leti i zimi. U poslednje vreme, kako izgleda, sve češće i po zimi. Evo nekoliko fotografija pa se uverite i u nesvakidašnje majstorstvo blizanaca i u veličinu ulova.

117kg-260cm

117 kg 260 cm

117kg-259cm

117 kg 259 cm

265cm-107kg-11januar

265 cm 11. januar 2015

120kg-260cm

 120 kg 260 cm

127kg-267cm

 World Record Spinning, kako piše na YouTube klipu - 127 cm 267 cm

Naravno, oni pecaju sve ribe, a ne samo somove: amure, šarane, smuđeve, štuke, basove... Stoga evo jednog smuđa Dinovog i jednog basa Dariovog. Istina, ne znamo koliko su bili teški, ali i ovaj smuđ se pominje kao svetski rekord.

bas-dario

Zato apsolutno nema razloga da ne verujemo u gabarite ulova, jer su braća i odlični fotografi i kamermani a ne samo (verovatno) najbolji svetski ribolovci. Uostalom, i vaga je svedok - 127 kilograma, nema laži nema prevare.

127kg-vaga

Kao i video klip sa YouTube tako da mesta sumnji apsolutno nema – eto ispod teksta jednog fenomenalnog snimka gigantskog smuđa kojeg je upecao Dino a snimao Dario, kao i soma od 127 kg.

No, da ne bude da jedino muškarčine love gigante – evo jednog monstruma upecanog leti, ali nažalost nemamo podataka ni o ribolovkinji ni o težini ni gde je upecan. Ali svejedno, som je za svaku čestitku.

som-devojka

I na kraju, možda najvažnije: za sve su najzaslužnije – varalice! Koliko saznajemo, svi somovi sa reke Po su upecani veštačkim mamcima, a čak su i za mađarski rekord zaslužne varalice (videli ste koje!). Samo su štapovi različiti, ali varalice su varalice. Koje su efikasnije ko će ga znati. Jer sada ni somovi svetski rekordi ne moraju biti najveći, najduži i najteži. Takvo je vreme, takav je svet, na svakom koraku somovi i varalice! Stoga je velika šteta što ni Dino ni Dario nisu imali bar mobilne kod sebe, ako već nisu poneli kameru, pa da smo videli borbu uživo, a ne samo soma na obali kada je sve bilo gotovo. Jer bilo je vremena, celih 40 minuta. Tada bismo videli i veštački mamac! Ovako i dalje nećemo znati koje su bolje, domaće ili strane varalice.

No, kako god bilo da bilo, braći Ferari od sveg srca častitamo, a posebno što sve ulovljene ribe posle kratke foto i video seanse uvek žive i zdrave u vodu vrate!

Toni Blefer (foto Facebook) 

Lajkuj nas na Facebook-u