sreda, 01 april 2015 16:27

Šaran - svetski rekord

Ocenite ovaj članak
(25 glasova)

Obično somove bije zao glas da svojom veličinom znaju da uplaše ronioce, ali šta reći za ovo osim: sreća je da šarani ne napadaju ljude! Fotografiju od koje se ribolovcima ledi krv u žilama dobio sam danas, 1. 04. 2015. Poslao mi je drugi ronilac – podvodni fotograf - koji je snimio kolegu kamermana. Ono što je najneverovatnije je da je taj šaran pliva i dalje – i to ovde, kod nas. Gde? A gde bi drugo nego OVDE!

carp-world-record

Dana 17. juna davne 1994. godine, sada nažalost pokojni, Aca Stojanović upecao je šarana teškog 44,3 kilograma dužine 109 cm, obima 142 cm. To se dogodilo na Srebrnom jezeru i taj ulov objavili su mnogi mediji, domaći i strani. Međutim, šta će tek biti kad se pročuje za ovu grdosiju! Jedino mi je žao što nije divljak sa krljuštima, ali koliko bi tek taj bio dugačak – ko torpedo sa nuklearne podmornice. Ma bolje je ovako pitom, verovatno nije opasan čim se na ronioce ne obazire.

Inače, koliko znam, najveći divljak sa krljuštima upecan je u Kovilju. Priča se da je ribolovac njegovom krljušti pokrio krov – krljušt je bila veličine crepa. A šaran je završio u čardi “Na kraj sveta” kod Varenike. Ja sam kasno čuo za taj ulov, a dok sam stigao na Arkanj da fotografišem šaran je bio već bio u slast pojeden (kažu da je bio neverovatno ukusan, ni malo žilav ili mastan, a ni kosti nije imao), pa nažalost nije ovekovečen fotografijom. Ali Acin šaran od 44 kilograma jeste uslikan, no ja nemam tu fotografiju, zaturio sam negde taj broj “Bistra”, ako se dobro sećam. Stoga molim: ukoliko neko ima tu fotografiju neka nam je pošalje mejlom, hvala unapred.

saran-divljak-rekord-trofej

Nažalost, ne raspolažemo fotografijom legendarnog šarana sa Srebrnog jezera čika Ace Stojanovića ali zato imamo (ovu, jednu jedinu) fotografiju šarana (i to divljaka!) Pavela Meliha iz Bačkog Petrovca. Šaran-divljak koga vidite upecan je na kukuruz 1994. godine na Velikom kanalu kod Bačkog Petrovca i težio je neverovatnih 33,4 kg, za šarana-divljaka fantastična težina!

Očigledno da je ovo podneblje idealno područje za kapitalce. Evo recimo jednog šarana iz BiH, sa jezera Modrac kod Lukavca. Najkrupniji šaran iz tog jezera bio je težak 41,38 kg. Nažalost, nije ulovljen na sportski način nego je nađen prilikom kontrole u mreži. Bila je to ogromna ženka šarana – na izdisaju. Svi pokušaji da se ova riba oživi i spase nisu pomogli. Bilo je to 2.decembra 2000. godine. Evvo tog šarana na slici ispod.

Carp record Trofej

Eto, danas je 1. april, a ja umesto da sam negde na pecanju jer je otvorena sezona u lovu štuke, pišem o šaranima. Ali ko ne bi, kad dobije fotografiju monstrum-šarana dužeg od čoveka i teškog verovatno preko pola tone!

Baron Minhauzen   

Lajkuj nas na Facebook-u