utorak, 07 jul 2015 11:50

Ribomanija – pomamljeni (samo)reklameri

Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

Ulov je fantastičan, fotograf zna šta radi, ali za moj ukus ovo je preterano i u neku ruku predstavlja antipropagandu pecanja, jer će delovati destimulativno na mnoge. Posle ovoga će neke ljude biti sramota da stave normalnu sliku sa smuđevima i od 6-7 kila, a kod nas je i smuđ od 2 kg već ulov za hvaljenje – tako je napisao moj prijatelj u komentaru na OVAJ tekst koji je na Fejsbuku, za manje od 24 časa, „dopro“ do preko 20 hiljada znatiželjnika. Ali avaj, malo ko je shvatio poentu. Samu suštinu mog pisanija razumelo je tek nekolicina prijatelja, dok su mnogi komentarisali sam naslov, težinu ribe ili polemisali da li je to fotomontaža ili fotošop?! Stoga evo objašnjenja zašto ne treba raditi to što mnogi rade, poziraju tako da ribe izgledaju ko klade!

Neki zbog samoreklame, neki zbog reklame! Mnogi i zbog jednog i zbog drugog, jer čemu bi inače pravili pregršt fotografija ali tako vešto kadrirane da se ni na jednoj ne vidi šaka ribolovca?! Čemu toliki trud da se sakriju nezgodni svedoci - „debeli“ prsti – ukoliko ne postoji namera da se vara?! Recimo, kako to da se na slici ispod prsti ne sakrivaju? Ali se već sakrivaju kada se vidi i Relax i smuđ (od 11, ili 11,5kg svejedno), hehehe. Čudno, zar ne?

relax-sed

relax-Po

No, kada kliknete na ovaj link i pogledate 4 fotografije ni na jednoj nećete ni slučajno videti šake! Tu je navedeno da je smuđ od 104cm bio težak 11kg i da je upecan na šed Relax od 13cm – naravno, tu je i fotka Relaxa! Međutim, na Fejsbuk profilu tog srećnog ribolovca možete saznati sledeće:

fejsbuk-Marko

Kako sada to, majku mu – smuđ na Fejsu ima pola kile više?! Dobro de, manje-više svejedno je, jer se pod milim bogom ni sa jedne fotografije ne može ni približno naslutiti koliki je, iako ih ima čak šest. Nigde šake, tek se ponegde jedva, onako ovlaš, „prstić“ nazire?! Stoga se pitam kako to div-junaci uspevaju da žive, sluzave i klizave ribetine koje mrdaju i otimaju se drže sa dva prsta, ili čak i bez ruku???

Znači, Relax se svuda vidi, prsti kojim se (valjda?) drži smuđ baš nigde! Težina je 11 ili 11,5 kilograma, svejedno. Samo čik neka mi bilo ko dokaže da ima toliko! ČIK!!! Uostalom, možda ima i 12-13 – možda mu vaga nije bila tačna, možda ima i 15-16...18, ili 30kg - a možda i 5-6. Pa i manje...

Koji je broj cipela

Kada bilo ko svesno gura ribu u širokougaoni objektiv ali pri tome stogo pazeći da sakrije prste i ne otkrije ni centimetar šake(tine), s punim pravom imamo razloga za sumnju u veličinu, u dužinu i težinu ribe! Posebno ukoliko se uvek apostrofira varalica kojom je „monstrum“ upecan. Naravno, civilizacijski red je da verujemo ribolovcu, ali ako se on tako nekorektno fotografiše zašto bi s naše strane bilo nekorektno ukoliko posumnjamo. Jer da ima jednu, samo jednu jedinu normalnu fotografiju sa ribom – recimo ovako nekako (ko moj drugar Dragoljub, takođe snimljena širokim objektivom ali sa nesakrivenom šakom!) – niko ne bi posumnjao. Ali ovako možemo pomisliti da je namera bila – obmana, zar ne.

dragoljub-smudj

Znam, znam – sada će opet nastati polemika tipa kako je nekulturno s moje strane što sumnjam u časne namere ribolovca koji je, eto, pošteno napisao dužinu i težinu smuđa, ali drage kolege moje, opet me niste razmeli: ja ne sumnjam, naprotiv! Ja mislim da taj smuđ ima više, daleko više, i da je pogrešno meren, te stoga italijanskom velemajstoru čestitam. Uostalom, ko ima nalog na Fejsu može da pogleda otvoren profil tog ribolovca i da se divi ulovima i atraktivnim fotografijama, recimo senzacionalnim gigantima, somovima koji su toliko veliki da ih niko ne može držati u naručju ni u vodi, pa se ribolovac mora sakriti čak somu iza repa.

Naravno, razumem i odobravam svaki pokušaj da se štrpne koji dinar (evro) sa strane od reklame, pa makar sponzor častio samo u robi, ali ne odobravam takvo fotografisanje, tj. jedino takvo poziranje, kad je neuporedivo lepše ovako.

lepa slika

Nažalost, internet se sve više puni upravo fotografijama sa kojih se ne vidi ama baš ništa, a kako su i domaći ribolovci već dobrano ispekli zanat videvši poziranje od stranaca, tako je postalo gotovo nemoguće ugledati normalnu prirodnu fotografiju, pa ćemo vrlo brzo postići da više niko  nikome ne veruje – pa ni vi meni, poštenom Baronu Minhauzenu.   

Lajkuj nas na Facebook-u