ponedeljak, 19 decembar 2016 12:08

Poskupele dozvole za ribolov 2017

Ocenite ovaj članak
(14 glasova)

Kraj godine je, zima steže, ribe se krtože, krivolovci množe. Ko i svake godine, ista priča – ribolovci se žale na tanku proteklu sezonu, ribe je sve manje. Apeli i kritike nisu pokrenuli stvar sa mrtve tačke, korisnici po starom – cilj im je da što više prodaju dozvola za nastupajuću sezonu 2017. Ali kako... kad su dozvole za pecanje poskupele?!

Verovatno ste lutali po „mega shopovima“ i „hiper marketima“ i šta ste primetili? Pa da skoro ništa ne poskupljuje, a da mnogi artikli pojeftinjuju – „akcije“ na sve strane! Kako je to moguće, i da li je uopšte moguće? Naravno da nije – sve (mic po mic) poskupljuje, samo se ne primeti na prvi pogled. Jer su mnoge cene, kao, ostale iste, samo su pakovanja manja. Recimo čokolada nije 100 grama nego 90. Eto zašto je cena ostala „ista“. Iako je čokolada (jogurt, pavlaka... ma sve!) 10% poskupela.

dozvole-2017

E, po tom aršinu poskupele su i dozvole za ribolov! Jer iako im je cena ostala ista ribe je sve manje! Čak i oni koji svaku ribu vrate ipak dozvolu više plate – jer im treba više vremena da išta upecaju. Oni, pak, koji ribu jedu sve mere kroz uloženo, a to znači da je riba poskupela. Na prste možete izbrojati ribolovce koji su, recimo, 2016. upecali više nego 2015. itd. A taj trend traje već decenijama...

Ipak, da ne bude zabune, evo cena ribolovnica za 2017. godinu:

PRAVILNIK O VREDNOSTI DNEVNE, VIŠEDNEVNE I GODIŠNjE DOZVOLE ZA REKREATIVNI RIBOLOV ZA 2017. GODINU

(“Sl. glasnik RS”, br. 96/2016 od 02.12.2016.)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se vrednost dnevne, višednevne i godišnje dozvole za rekreativni ribolov za 2017. godinu.

Član 2

Vrednost godišnje dozvole za rekreativni ribolov iznosi 6.000 dinara.

Za lica starija od 65 godina, žene i lica sa telesnim oštećenjem od 60-80%, vrednost godišnje dozvole za rekreativni ribolov iznosi 3.000 dinara.

Za lica sa telesnim oštećenjem od 80% i više, lica sa potpunim gubitkom radne sposobnosti, za vojne invalide i civilne invalide rata sa telesnim oštećenjem od 60% i više i lica mlađa od 18 godina, vrednost godišnje dozvole za rekreativni ribolov iznosi 600 dinara.

Član 3

Vrednost godišnje dozvole za rekreativni ribolov na ribarskom području u zaštićenom području, za sva lica, iznosi 4.000 dinara, osim:

1) za zaštićena područja: Park prirode “Sićevačka klisura”, Specijalni rezervat prirode “Jelašnička klisura”, Specijalni rezervat prirode “Jerma”, Specijalni rezervat prirode “Ritovi donjeg Potisja” i Zaštićeno stanište “Bara Trskovača”, u kojima iznosi 2.000 dinara;

2) za zaštićena područja: Nacionalni park “Đerdap”, Specijalni rezervat prirode “Uvac”, Park prirode “Palić” i Specijalni rezervat prirode “Ludaško jezero”, u kojima iznosi 5.000 dinara;

3) za zaštićeno područje Predeo izuzetnih odlika “Klisura reke Gradac”, u kome iznosi 10.000 dinara.

Član 4

Vrednost dnevne dozvole na svim ribarskim područjima iznosi 1.000 dinara.

Vrednost višednevne dozvole na svim ribarskim područjima iznosi 2.000 dinara.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije”, a primenjuje se od 1. januara 2017. godine.

Broj 119-01-326/16-17

U Beogradu, 25. oktobra 2016. godine

MINISTAR

Branislav Nedimović

Eto, pa se presaberite koliko vam dinara treba ukoliko niste običan pecaroš koji peca u svojoj neposrednoj okolini, nego sportski ribolovac „rođen da peca...“. No, „profesionalci“ nisu tema. Uostalom, njima je potrebno enormno mnogo pribora da upecaju dovoljno da dozvolu isplate, hehe.

pecanje-2017

Iduća godina je i „izborna“. A koja nije? Tako ćemo 2017. birati predsednika, a možda i ponovo (isti) parlament. Eto prilike da se u kampanji tu i tamo pomene ekologija i ribolovci! Neko će nas se (možda?) setiti, svaki glas im treba. A kad izbori prođu biće sve po starom – ne lipši magarče do zelene trave. Do sledećih izbora... 

Dragan Jovanov Glod

 

Lajkuj nas na Facebook-u