petak, 25 oktobar 2013 14:50

Prihvatanje soma

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Trofej VodaKad adrenalin kulja na uši teško je ostati staložen, hladne glave. A naročito kada imate velikog soma na štapu! Iako se borba otegla, vi umor gotovo da i ne osećate – samo nestrpljenje da ga već jednom ugledate na površini - jer Adrenalin je ko doping. Uostalom zato i pecamo, zar ne. Ali ni kada ga "ispumpate" na površinu vode još nije sve gotovo...

Ne žurite! Kada ga prvi put privučete som još ima nešto snage. Zato ga taknite po glavi, nema potrebe za šamaranjem i slično. Čim ga dotaknete on će ponovo zaroniti, istina beg neće biti više toliko silovit. Dovucite ga ponovo – pa opet dodirnite. Često će nanovo načiniti piruetu. Jedino ako i dalje leži mirno – uhvatite ga.

Palac u usta, iza donje „potkovice“. Sa rukavicama najbolje. Težište u čamcu oprezno pomerite ka rubu, ali pažljivo balansirajući! Čim mu glavu prebacite, za njom će i sluzavo telo samo skliznuti. Tek tada je vaš.

Znači: ne žurite – veoma je opasno pokušati velikog soma da što pre ubacite u čamac! Imate primer u jednoj od Simonovićevih tv emisija, u reportaži sa Ebra, kada (čini mi se, ako se dobro sećam) Jovica Krstić (Joca Orka) hvata soma. Žurio je, som se okrenuo, i umalo nije Joci ruku iz ramena uvrnuo. Srećom, som nije bio prevelik. Možda ima tog snimka i na YouTube, ne znam.

Posebno je opasno kada se lovi varalicama, zbog više jakih trokrakih udica! Zamislite da je som od, recimo, 50 kila, a da se jedna udica zabode u vašu rukavicu ili ruku! Ako nije dovoljno izmoren teško onome ko ga prihvata!

Ulovio sam prilično velikih somova, a prisustvovao vađenju nebrojeno više – govorim vam iz ličnog iskustva. Nestrpljenje je razumljivo, ali i opasno. Trpen – spasen!

Na kratkom video klipu ribolovacki trofej wels nils master vidite kako se ponaša som posle trećeg privlačenja (posle dva prethodna tapkanja po glavi), umoran je ko bebica, ko krpa se ubaci u čamac. Nikakva nauka nije da se prihvati i ubaci, ako se prethodno, strpljivo, natenane izmori.

Vidite i šta mogu udice – Valča je čitavih desetak minuta pokušavao da ih otkači. 

Zamislite da se troka ubola u rukavicu iz prvog pokušaja da se som uhvati i odmah u čamac ubaci.

A onda zamislite da je som imao 80 kila i da je bila noć...

D. Jovanov Glod

www.trofej.info

Trofej Wels 14

Lajkuj nas na Facebook-u