sreda, 19 februar 2014 18:36

Marukyu EFG primame i SDP pelete

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Možda nije dovoljno poznato, ali Japanci poslednjih godina jako puno ulažu u industriju namenjenu lovu ciprinidnih vrsta riba, pa stoga nije za čuđenje pojava ovakvih visokokvalitetnih hrana. U nastavku teksta ćemo videti da se u ovoj primami nalaze i neki sasvim egzotični sastojci, uglavnom do sada nepoznati, kako ribolovcima, tako i evropskim ribama.

Pre samo par godina, na evropskom tržištu pojavila se primama (hrana) japanskog proizođača Marukyu. Mnogi bi rekli ništa naročito, svaki dan se pojavljuju novi proizvodi i nova imena. Međutim, Marukyu je japanska kompanija stara preko 100 godina, koja poseduje najmoderniju (vrhunsku) tehnologiju i znanje kako napraviti savršenu primamu i njom upecati više ribe. Ali, vrhunska tehnologija nosi sa sobom i visoku cenu.

Upravo ta visoka cena je bila glavni "argument" koji su potezali skeptici, ali i distributeri u Velikoj Britaniji i Evropi, koji nisu bili sigurni kako će tržište prihvatiti nešto potpuno novo i nepoznato, a da istovremeno košta gotovo dvostruko više od ostalih primama u toj klasi. Neki su čak doslovno rekli: "Niko neće kupiti primamu koja toliko košta"! Ali, kada su distributerima objašnjene i na test pecanjima pokazane prednosti Marukyu primama, odlučili su da probaju. Posle samo nekoliko meseci, prodaja je doživela pravi bum, a što je još zanimljivije, prodaja najskupljih Marukyu primama je porasla gotovo duplo u odnosu na one jeftinije! Stvar je, očigledno bila u kvalitetu upotrebljenih sastojaka, ali i u njihovoj pripremi.

U skupljim Marukyu hranama ima čak do 57 različitih sastojaka, koji pažljivim doziranjem i pravilnim miksovanjem održavaju konstantnu pažnju riba, jer uvek mogu pronaći nešto novo i nepoznato. Nik Marlou (Nick Marlow), direktor Marukyu-a za Evropu kaže: "Kada govorimo o upotrebi nauke u svrhu proizvodnje primame, ova kompanija je nekoliko godina ispred svojih konkurenata". Hajde onda da vidimo po čemu su Marukyu hrane posebne, a prikazaćemo neke najzanimljivije primame, koje mogu biti atraktivne za korišćenje na našim prostorima.

Prvo treba reći da je obeležavanje različitih vrsta primama japanski minimalističko. Sve hrane su obeležene samo oznakom "EFG", što je skraćenica za "Explosive Formula Groundbaits" i brojevima, koji predstavljaju šifru hrane, ali i njenu konzistenciju, tj. da li je sitinije ili krupnije mlevena i kolika je veličina partikla u njima.

efg121

Primame EFG 120 i 121 su namenjene prvenstveno pecanju šarana, ali i deverike, mrene i linjaka. Glavni sastojak ove hrane je "Nori", što je japansko ime za jednu vrstu morkih algi. Ova hrana ima veliku nutritivnu vrednost i puna je proteina, amino kiselina, vitamina, elemenata, Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina.

Velika prednost ove hrane je i ta, što neki sastojci imaju određena prirodna antibiotska i antivirusna svojstva, što je svakako dobro za zdravlje i kondiciju riba. Hrane 120 i 121 su se dobro pokazale za sve vrste primame, a 121 se može se uspešno koristiti za fider i metod pecanje. Ova hrana (ali i ostale Marukyu primame) se može sa vodom mešati u nekoliko odnosa i u zavisnosti od toga dobija se drugačija akcija hrane u vodi. Takođe, proizvođač navodi da nije potrebno prosejavanje ovih primama kroz sito, što je praktično obavezno kod nekih drugih primama. Cena ovih hrana je 4 funte.

efg131

Primame EFG 130 i 131 su za razliku od prethodnih, niske nutritivne vrednosti, pa su odlične za hladnu vodu, kada se riba slabije hrani, pa bi neka "jaka" hrana veoma brzo zasitila ribu i oterala je sa našeg mamca. EFG 131 je krupnije granulacije i prilagođena je pecanju krupnijih riba. Cena ovih primama je čak 7 funti za kesu od 900g!

efg142

Hrane EFG 140 i 142 su posebno interesantne, jer sadrže neke sastojke, koje do sada nismo imali prilike da viđamo u primami za ribolov. Glavni sastojci ovih hrana su "Tanishi" (japanski vodeni puž), ali i "Sanagi" (lutka svilene bube)!

Proizvođač tvrdi da ovi sastojci drže konstantnu pažnju ribe, zbog sasvim egzotičnog mirisa i ukusa. Takođe, bitno je da nije potrebno baciti veliku količinu ove primame u vodu. Čak i manje količine će držati pažnju riba satima! Odlična je za korišćenje u hladnijoj vodi, ali se može koristiti i tokom cele sezone. Takođe, dobra je i za fider i metod ribolov. Cena je 7 funti (900g).

efg151

Primame EFG 150 i 151 su specijalizovane za fider i metod tehniku ribolova (naročito 151) i spadaju u najkvalitetnije Maukyu hrane. Idealne su za sve temperature vode, ali posebno dobro se ponašaju u toploj vodi. Sastoje se od 23 različita sastojka, pomešana u tačno doziranim merama. Odlične su za šarana, ali najbolji rezultati su postignuti za primamu deverike i linjaka. Cena ove hrane je 7 funti (900g).

Na priloženoj tabeli možete videti osnovne karakteristike svih Marukyu primama.

tabela

U modernom fider i šaranskom ribolovu, osim praškastih primama, upotreba peleta je postala nezaobilazna, pa u skladu sa tim i Marukyu ima u svom programu tvrde (hard) i meke (soft) pelete. Međutim, postoji jedna "sitnica" koja ove pelete čini drugačijim od većine ostalih. Naime, prilikom proizvodnje skoro svih peleta, koristi se metoda "sabijanja" (tj. "isitiskivanja") što podrazumeva njihovu termičku obradu na visokim temperaturama.

sdp-pellets

Marukyu SDP peleti (Scientifically Developed Pellets) se, za razliku od većine ostalih peleta, proizvode takozvanim "hladnim" proizvodnim procesom, što ovim peletima daje određene prednosti. Osim što su svi nutritivni elementi sačuvani, ovakvi peleti neuporedivo brže oslobađaju aktivne elemente, što ih čini aktivnim praktično odmah po padu u vodu. Takođe, tokom proizvodnje se ne koriste nikakve boje za farbanje. Proizvode se u dve arome: Ocean i Marine i veličinama 1, 3, 6 i 8mm.

Odlično su se pokazali kod pecanja šarana, a naročito su dobri u hladnoj vodi. Cena je 4 funte. Soft (meki) peleti se proizvode u veličini 10mm, a mogu se koristiti direktno na udici kao mamac, ali i na dlaci, kao boili.

Na kraju, treba reći da se Marukyu primame i peleti još uvek ne mogu kupiti kod nas u Srbiji, ali koliko znam ni u bližem okruženju. Za sada se prodaju samo u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Italiji i Belgiji, a uskoro će se pojaviti u Poljskoj, Španiji, Rumuniji i ostalim evropskim zemljama. I da, sve Marukyu primame su “Made in Japan”, što je na svakom pakovanju poslebno naglašeno!

Međutim, obzirom na to da portal www.trofej.info posećuju pecaroši i zaljubljenici u sportski ribolov sa područja čitave Evrope i šire, ovo je bila ekskluzivna prilika da se široki krug ribolovaca upozna sa ovim veoma neobičnim i zanimljivim hranama.

Vladimir Jovicki Jovis

Lajkuj nas na Facebook-u