četvrtak, 06 mart 2014 11:31

Krvopije, kao, nasrću na pivopije

Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

Prokleti komarci, insekti omrzniti posebno među ribolovcima, vole da u večernjim satima napadaju pivopije - pokazalo je, kažu, istraživanje nekih američkih naučnika. Kao:
"Ljudi koji popiju čašu do dve piva više privlače komarce" - potvrdio je Džozef Konlon iz Američkog udruženja za kontrolu komaraca u razgovoru za MSNBC.
Istraživanja su pokazala da pivopije imaju 15 posto više šansi da ih ugrize komarac. Ova teorija je testirana na 25 volontera, od 20 do 43 godine, u Burkini Faso. Oni su zamoljeni da popiju litar piva i onda posmatrani kako bi se utvrdilo koliko će biti potrebno komarcima da ih napadnu.
Otkriveno je da su komarci zaista više napadali volontere nakon konzumacije piva.
Naučnici veruju da se to dešava jer insekti miris piva u nečijem dahu povezuju sa smanjenom odbranom od ujeda. Pored toga, posle ispijanja piva dolazi i do povećanja proizvodnje ugljen-dioksida, što je komarcima veoma privlačno.

Komarac

Koliko je sve ovo zaista tačno nije mi poznato. Ali ako jeste možda je razlog i što se povopije više znoje. Ko leti pije sigurno zna koliko se znoji – a komarci vole znoj.

Sledeće: kada se pivo najviše pije? Kada je toplo, a posebno kad je zapara. A tada se opet čovek najviše znoji.

“Ovi iritantni insekti vole u večernjim satima da napadaju pivopije”. Ajde?! Kao u večernjim satima na ostale komarci neće?! Hoće bre, nasrću na sve. Jer da ih privlači pivo, onda bi valjda komarci nasrtali i preko dana, zar ne. Ne pije se pivo samo uveče.

Sve mi se čini da je ovo “istraživanje” naručila… Coca-Cola. Samo sumnjam da će se ribolovci na ovo “upecati” pa početi da piju sokove. Jer: “pivo – to je ono pravo”.

AckeVK

Uostalom, da je to tačno, moj drugar sa fotografije bi odavno “iskrvario” jer kod njega nema pecanja bez pivanja. A Acke VK (u)peca mnogo. Jedino ukoliko njegovim krvotokom teče pivo pa ga komarci ne diraju, hehehe.

Međutim, nije Acke jedini “tester” – El Sale je u Kataloniji takođe proveravao uticaj insekata na pecaroše - i preživeo! A sada se čak preselio na Deltu Ebra da peca i piva. Čućemo rezultate…

Opet, treći drugar, Šandor, ispitivao je uticaj komaraca na pivopije od Saruleštija do Španije i od Švedske do Bugarske – a komarci mu nisu mogli ništa.

Eto, Srbinu iz Nemačke, Hrvatu iz Španije i Mađaru iz Srbije komarci nisu naudili.

OLi-Glod

Uostalom, moj četvrti drugar, Olivier Portrat – polak Nemac a polak Francuz (on kaže da je ceo Nemac i ceo Francuz!) pecao je u 48 zemalja sveta, a piva popio ko ova trojica zajedno, par puta čak u Amazoniji – i nikom ništa. Piva i peca širom sveta i dalje, pravi slike i štampa knjige…

Prema tome: živeli drugari!

Lala iz Banata

Lajkuj nas na Facebook-u