četvrtak, 01 januar 2015 10:43

Novogodišnja “Uhvati i pusti” metoda

Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Pecaroši, pažnja, dolazi još jedan doček Nove godine!

Pred odlazak na novogodišnji doček smognite snage i nemojte podstrekivati voljenu da prebaci televizijski program na drugi kanal kako biste čuli vremensku prognozu, vodostaj, pravac i jačinu vetra...

Na izmaku  je još jedna kalendarska godina i naravno, mi ribolovci znamo da će nam taze 2015. doneti više vremena za ribolov, bolji ulov, nekoliko kapitalaca, a i lepše avanture na vodi. I da ćemo to postići ukoliko budemo doček odradili znalački i pametno, kako to inače pravom pecarošu i dolikuje. No, evo za svaki slučaj potsetnika, kao i najbitnijih saveta za one eventualne pecaroše koji još nisu savladali tehniku praznične „Catch & Release” metode, a koja se godinama veoma uspešno primenjuje.

Nesumnjivo je da smo mi pecaroši na daleko poznati po skromnosti i dobroj duši, snalaženju u najrazličitijim prilikama i situacijama, i to na svakojakim terenima, pa se može očekivati da i za doček 2015. godine možemo koristiti oprobanu tehniku, dobru ideju za izbor mesta, ovoga puta ne za pecanje nego za doček Nove godine.  Odaću vam svoju prazničnu metodu koja nikad nije omanula a godinama je vrlo uspešno primenjujem. Toplo je preporučujem ribolovcima pogotovo novajlijama, i totalnim amaterima poput nekog priručnika, koji ne bi bilo loše da nauče napamet.

Pod broj jedan, krećemo od momenta da je kucnuo čas da posvetimo nesebičnu pažnju svojoj prijateljici, ili ako ste oženjeni,svojoj voljenoj supruzi.

Ah, ta kravata!

Dozvolite joj (naravno samo ovoga puta), da ona donese odluku o najvažnijoj pecaroškoj činjenici – o izboru mesta. Uzdržite se i ne sugerišite joj da štuka dobro ide kod Nenada na Staroj Tisi. Ćutite i o tome da manić lepo grize u novogodišnjoj noći na Tisi kod Bečejske brane. Manite se i smudja. Bez obzira na to što će naša voljena izabrati, za nas pecaroše neprimereno bučno mesto, na kojem će najverovatnije biti i velike gužve, ipak se prepustite njenoj odluci. Jer, zbog ovakve vaše uvidjavnosti moći ćete u novoj pecaroškoj 2015-oj godini i te kako uživati.

ribolov-kravate

Budeti spremni i na to da će vam izabranica izabratii neko odelo koje je dosad bilo sakriveno daleko od Vaših očiju na nekom tajnom mestu, u mraku i dubini retko otvaranog plakara, koja je u društvu džakćića sa raznim mirišljavim biljkama bilo brižno čuvano od eventualnog terorističkog napada moljaca. Uz to budite spremni da će vaša voljena, dok vi stojite poluobučeni nasred dnevne sobe, potrošiti ko zna koliko vremena na  uskladjivanju boja vaše košulje, odela i kravate, a koja će vam na kraju stezati vrat kao omča osudjeniku ispod vešala. U redu je što znate da vam mnogo bolje stoji, a i udobnije vam je omljeno pecaroško odelo, terenske čizme i vodootporna kabanica, ali žrtvujte se ovoga puta. Podredite izbor svojoj životnoj saputnici. Uživajte u njenoj sreći da bi ona saznala koliko je cenite.

Ljubav se ne meri novcem

Pre nego što krenete na doček, nemojte gundjati i podstrekivati je na to da prebaci televizijski program na drugi kanal kako biste čuli vremensku prognozu i barometarski pritisak vazduha, vodostaj, pravac i jačinu vetra...

Takodje bi bilo poželjno da u prtljažnik kola ne počnete pakovati bojle, stari kuvani kukuruz, gliste, crviće, hranu i primamu za ribe. I još nešto! Kutiju sa varalicama namerno ostavite kod kuće, a na paktreger nemojte stavljati specijalne vreće sa štapovima i mašinicama. Imajte na umu da ne bi bilo baš prikladno da ponesete nov Shimano varaličarski štap na doček i pored riba, mislim dvonožnih. Može neko pogrešno da vas shvati.

Kada sednete za sto i konobar vam donose piće, ne hvatajte se za džep da biste izvadili svoj omiljeni univerzalni pecaroški nož da otvorite bocu s vinom. A kada iz boce bude izvadjen pampur, ne gundjajte kako je štete da se to baci, i kakav dobar plovak za štuke može da se napravi od njega...

Upamtite! Ni neupućenima, ni onima sa oskudnim pecaroškim znanjem ne pokušavajte objašnjavati zašto plaćate 6.000 dinara za ribolovačku dozvolu, zbog čega dajete toliko novca za štapove, mašinice, ribolovačke potrepštine, benzin, a sve zbog tako malo ribe. Dovoljno je da vi znate kako se ljubav ne meri novcem.

Ulaganje u budućnost

Kad se u ponoć ugase svetla, nemojte otrčati do kola da biste uzeli, i sa svojom baterijskom pecaroškom lampom priskočili u pomoć organizatoru i razbili mrak. Tada svoju izabranicu nežno privijte uz sebe, da biste bar delom nadoknadili sve ono vreme koje je bila zapostavljena, pa čak i usamljena, dok ste bili na pecanju, kao izarad svih onih žrtava, što je podnosila za vas.

I ako vam baš ne bude sve po volji, trudite se da pokažete dobro raspoloženje. Bez obzira na to kuda će vas te noći vaša saputnica odvesti, siguran sam da ste iskusni, da znate da čekate i da ćete se snaći. A možda ćete i dočekati pravi trenutak pada i tamo nešto uhvatite. Tu se završava uhvati, to jest prvi deo praznične ribolovačke taktike „uhvati i pusti“.

Dok se budete vraćali kući i dok vaše bledoliko lice osvetljavaju žućkaste ulične svetiljke, znajte da već koračate u kalendarski novoj pecaroškoj godini. Budite svesni da ste prateći savete Novogodišnje „Uhvati i pusti metode“ podneli žrtvu, i da ste s tim utemeljili porodični mir u kući sve do sledeće Nove godine, tako da Vam predstoji samo beskrajno uživanje u blagodetima svih ustaljenih pecaroških prava. A to je deo taktike pusti.

A vaša voljena?

Pa, ona vas potpuno razume, što se podrazumeva. Uostalom, moj veliki pecaroški drug je pravi primer za to. Još je u detinjstvu postao strastveni sportski ribolovac. Prvo je išao u zabavište, pa u školu, zatim je počeo raditi, a u medjuvremenu je pecao, pecao i pecao. Došao je i dan venčanja. Sa izabranicom srca svoga odmahje rasčistio:

– Oženiću se tobom pod jednim uslovom, da mi obećaš da ćeš, kad god budem spomenuo pecanje, ćutati ko riba.

Više od trideset godina traje njihov srećan brak, nisu se svadjali, jer žena poštuje svoje dato obećanje i stalno ćuti. Naime, njen voljeni je na pecanje kretao dok ona spava, a kad se vraćao, takodje ju je zaticao u krevetu, i gle čuda! Prošle godine žena je iznenada progovorila:

– Oću i ja na pecanje!

Od onda su još srećniji i zajedno obilaze pecaroške terene na kojima dočekuju i Novu godinu!

Veseli doček i srećnu Novu godinu želim čitaocima Trofeja!

Ištvan Kazi

Lajkuj nas na Facebook-u