petak, 02 januar 2015 10:30

Jeftinije dozvole za ribolov 2015

Ocenite ovaj članak
(33 glasova)

Evo napokon i jedne lepe vesti, i to u Novoj 2015 godini, niže cene dozvola za pecanje, znatno niže! Pojeftiniće, bre, narode! Tek što nisu. Priča se da se trenutno štampaju nove, izmenjene za 2015. godinu. Kažu: “zbog nafte”! Jer se godinama svako poskupljenje svega i svačega pravdalo poskupljenjem benzina. Godinama je cena rasla, mic po mic, pa narasla. A onda – bum – pala cena nafte mnogo, pojeftiniće sve, pa tako i pecanje! Jer korisnici voda imaju brojna vozila i mnogo revnosnih ribočuvara. Sada će imati znatno manje troškova.

Trofej se trudi da uvek objavi istinu i samo istinu. Iako istraživačko novinarstvo nije lako, namučili smo se da bismo ovu vest prvi saopštili ribolovcima. Međutim, ukoliko smo omanuli, nismo vas svesno obmanuli. Dozvolite da i mi neki put pogrešimo. Uostalom, koliko puta su vas (s)slagali ostali mediji, i štampani i elektronski, pa nikom ništa. Na kraju krajeva, korisnici pravdaju cenu dozvola za ribolov i cenom benzina, zar nije logično da ako zbog benzina poskupe zbog benzina i pojeftine.

Eto, kud ćete lepše vesti, pomislite samo šta će sve sada pojeftiniti: benzin i cigarete su prvo pojeftinili a sada će pojeftiniti sve redom: hrana, komunalije, grejanje, mašinice za pecanje, a ni tv pretplate više nema! Ma pojeftiniće bukvalno, sve, čak i šišanje – šišaće će nas besplatno. Čujem da će i akcize pojeftiniti. A koliko juče cene su bile ovakve:

Visina troškova za izdavanje godišnje dozvole za rekreativni ribolov iznosi 6.000 dinara.

Za lica starija od 65 godina, lica sa telesnim oštećenjem od 60 do 80%, žene i lica mlađa od 18 godina visina troškova za izdavanje godišnje dozvole za rekreativni ribolov iznosi 3.000 dinara. Za lica sa telesnim oštećenjem od 80% i više ili trajno nesposobna za rad, za ratne i mirnodopske vojne invalide i civilne invalide rata, visina troškova za izdavanje godišnje dozvole za rekreativni ribolov iznosi 100 dinara.

Eto, svega 6.000 dinara! Plus za dete, ma za detence od 7 godina, “samo” 3.000 dinara! Čik da mu dozvolu ne kupite, iako će na pecanje s vama, u vrh glave, pet-šest puta godišnje. Više i ne može, ne stiže, prvak je, ide u školu. Ali vi možete, jer ne idete na posao. Stoga: kupujte! Znajte: cene dnevnih dozvola za pecanje su pakleno skupe! Po 1000, 2000, pa i 3000 dinara! Jer se tako ribolovci primoravaju da kupe “godišnju” (opet apsurda: koja ne važi godinu dana od dana kupovine, nego do kraja kalendarske godine!?), pa je rizično da je sinčić nema. Ribočuvari nisu čuvari nego uterivači! Vama je 6000 dinara mnogo, vodogazdama malo. Pa deru dnevnim i pujdaju ribočuvare na vas.

Međutim, meni dozvola za ribolov nije skupa – prodao sam bubreg, pa sad imam. Taman da izguram do penzije – još 5 dozvola mi treba. Potom će mi dozvola za pecanje biti jeftinija. Duplo jeftinija, bre! Eh, da sam bar “oštećen” više od 80% platio bih ribolovnicu svega 100 dinara! Šta mislite, kada bih prodao i drugi da li bi se to računalo u invaliditet veći od te magične granice 80 posto?

Ali kako vi mlađani (mladi, punoletni odavno ali nezaposleni trajno) da se snađete? E, i za vas čika Glod ima rešenje: kažite da ste – žensko! Kod nas su žene (ne)ravnopravne toliko da je za njih dozvola ko za… invalide. Za one “svega” 79% oštećene. Vaše je pravo da se izjasnite kako želite, a oni nemaju prava da proveraju ni ko ste ni šta ste (invalidi potvrdom moraju da dokažu, ali žene ne moraju da pokažu). Izgledate kako izgledate, baš vas briga – dugine boje su moderne. Uostalom, sad je in biti fin, biti “za nijansu drugačiji”. A ta “nijansa” vredi tačno 3.000 dinara.

Ribolov-2015

Eto, pa se strpite. Bar dok je sve zaleđeno. Taman kad se vode odlede pojeftiniće i dozvole za pecanje, samo dok se korisnici dogovore. No, ukoliko se i ne dogovore, ili nafta u međuvremenu poskupi, pa cene dozvole za ribolov (p)ostanu skup(lj)e, bar sam vam dao savet kako da prođete jeftinije – ako para nemate, bubreg i uši imate. A imate i pravo da se izjasnite kako želite. Rodna ravnopravnost je neravnoprava.

Dragan Jovanov Glod

Lajkuj nas na Facebook-u