petak, 18 oktobar 2013 20:11

Tolstolobik - Asian Carp (Hypophthalmichthus nobilis)

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
tolstolobik-siviLokalni nazivi: bik, buša

Maksimalna dužina preko 1 m

Maksimalna težina: i preko 40 kg

Vreme mresta: juli-avgust

Opis i građa:

Eoma je nalik belom tolstolobiku, ali sivi tolstolobik se od njega razlikuje po većoj glavu i ima tamniju boju tela. Telo mu je izrazito spljošteno, visoko. Usta su mu zasečen naviše. Leđno peraje je kratko i visoko, a grudno ne dopire do trbušnog. Krljušti su sotne, kod odraslih primeraka sive, a kod mlađih srebrnkaste boje. Bokovi tela mladih jedinki su zlatne boje, a kod odraslih se često nalaze tamne mrlje. Leđna strana mu je siva, a mogući su zeleni prelivi. Leđna i repna peraja su siva, a ostala  žuta. Sivi tolstolobici rastu brže od belih i dostižu veću masu.

Navike, stanište, rasprostranjenost:

Prenet je iz iz centralne Azije i južne Kine u Evropu, odatle u mnoge zemlje, pa je tako i u naše vode (gde je dospeo iz Mađarske), većinom u šaranskim ribnjacima. Tipična je riba tekućih voda, ali se može naći i u jezerima i mrtvajama. S obzirom na kvalitet mesa i brz rast, sivi tolstolobik je podesan za veštački uzgoj u ribnjacima. Dobri rezultati u uzgoju su dobijeni i kod hibrida belog i sivog tolstolobika.

Hrani se i zooplanktonima i planktonskim algama, za razliku od belog tolstolobika, koji se hrani samo bioplanktonom.

Razmnožavanje:

Sa tri godine stiče polnu zrelost. Mresti se u gornjim bržim tokovima tokovima reka na temperaturi od 23º do 24º. Ikra je prečnika 1 do 2mm i u roku od par sati naraste do 4,5 mm prečnika. Samostalan život i ishranu započinju u donjim tokovima reka.

 tolstolobik-sivi2

Lajkuj nas na Facebook-u