petak, 18 oktobar 2013 20:17

Tolstolobik beli - Asian Carp (Hypophthalmichthus molitrix)

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

tolstolobik-beliLokalni nazivi: debeločelac, glavonja, rus, bik

Maksimalna dužina do 1 m

Maksimalna težina do 40kg.

Vreme mresta: jun-avgust

Opis i građa:

Telo mu je vrlo visoko, a sa strane spljošteno. Glava je široka sa debelim čelom (otuda potiče naziv "debeločelac") i očima spuštenim ispod uzdužne ose tela. Donja čeljust tolstolobika je izbačena i okrenuta prema gore. Leđa su mu tamnosiva, bokovi srebrnastosivii, trbuh beličast i nepravilno prošaran braonkastom bojom. Grudna peraja dopiru do trbušnih. Repno peraje je izrazito moćno - veliko i duboko urezano. Leđno peraje je kratko. Peraja su mu siva a nekada i sa bordocrvenim senkama. Krljušti su mu sitne.

Navike, stanište, rasprostranjenost:

Prenet je iz Kine, iz reke Amur. Poznate su dve vrste, beli i sivi. Gaji se u ribnjacima, odakle je naseljen u Dunav (iz mađarskih ribnjaka) i pritoke. Hrani se isključivo fitoplanktonom i veoma brzo raste. Tolstolobik brzo raste jer mnogo jede, crevo mu je 15 puta duže od tela odrasle jedinke. Tolstolobik je vrlo značajan za održavanje kiseoničkog režima vode, jer čisti vodu.

U naše vode se unosi veštačkim putem, poribljavanjem, često zajadno sa amurom. Danas se raširio širom Vojvodine, ima ga i po kanalima sistema D-T-D, ali su mu Dunav i Tisa glavna prebivališta. Mnogi ribolovci ga smatraju za "riblji korov", ali ga mnogi i love. Meso mu nije posebnog kvaliteta, ali se ipak sve više koristi u ishrani.

Razmnožavanje:

Polno je zreo sa 4 godine. Mresti se od maja do avgusta u toplim, kamenitim i plitkim vodama. Izleže do 500000 jajašaca. Mlađ nakon 6 do 8 dana dobija pigmentaciui, rastu mu krljušti i usni otvori. U zatvorenim vodama se jedino veštački mresti. Kod nas se razmnožava jedino veštačkom oplodnjom,  jer mu je potrebna temperatura vode od čak 36º Celzijusa.

tolstolobik-rekord

Lajkuj nas na Facebook-u