petak, 18 oktobar 2013 20:21

Groblje varalica - perifiton

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

snagmaster-trofejVodene prepreke imaju velik značaj za bogatstvo biljnog i životinjskog sveta, a za ribolovce predstavljaju orijentir sigurnog prisustva riba mnogih vrsta. Bez obzira što ovakva mesta predstavljaju groblja varalica, sportski ribolovci ih obožavaju.

U vodi žive i biljke i životinje. Zajednicu živih bića koja živi na nekom delu ili području zovemo biocenozom.

Takve zajednice prema načinu života delimo na:

- neuston (površinski organizmi);

- perifiton;

- plankton (slabo pokretni lebdeći organizmi);

- nekton (organizmi koji žive u slobodnoj vodi) i

- bentos (životinje zajednice vezane za dno).

Perifiton čine organizmi koji žive na predmetima koj plutaju vodom duže vreme, ili su usidreni u struji. To su obično splavovi, čamci, skele i sl. Izuzeci postoje, pa se tako perifiton javlja i na privremenim plutajućim preprekama biljnog porekla. Donji delovi nasukanih panjeva i grane koje su duže u vodi stvaraju mikroklimu pogodnu za razvoj nekih vrsta organizama. Tu se najčešće javljaju nitaste alge, alge kremenjačice od biljaka, te životinjice maločetinaši, larve dvokrilaca hiromonida, larve tulara, vodenih cvetova, braničevki...

Velika količina lako dostupne hrane na malom prostoru kao magnet privlači sitnu belu ribu a, naravno, ovu situaciju koriste grabljivice.

Na većim vodama veličina ovih prepreka je različita a karakteriše ih vrlo često promena oblika, zbog nadolaska novih grana i drugih čvrstih predmeta. Ribolov na ovakvim mestima je vrlo produktivan, naročito pri porastu vodostaja, jer pomeranje oslobađa mnogo sitne hrane.

Na manjim vodama, kao što su kanali, neuston se javlja najčešće oko lokvanjskih ostrva, koja zadržavaju grančice, delove otkinutih trava i ostale plutajuće predmete. Za razliku od većih voda, gde veličina prepreke uslovljava broj prisutnih grabljivica (veća prepreka - više grabljivica), lokvanjsko ostrvo na manjim kanalima pruža zaklon obično samo jednoj (ali to je uvek najveća) grabljivici u bližoj okolini. Zbog toga vodu blizu ostrva prilikom varaličarenja štuke i pastrmskog grgeča - basa, treba detaljno pretražiti!

Nenad Ignjatov

bas-trofej

Lajkuj nas na Facebook-u