petak, 18 oktobar 2013 21:58

ŠARAN - CARP (Cyprinus carpio)

Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

saranLokalni nazivi: krap

Maksimalna težina 40 kg

Maksimalna dužina 120 cm

Vreme mresta: od aprila do kraja maja

Opis i građa:

Za razliku od drigih riba svoga roda, šaran ima karakteristično dugo leđno peraje, sa jakom prvom koštanom žbicom, koja je testerasto nazubljena. Usne su okrugle, debele. Na uglovima gornje usne ima dva para brkova, jedan par kraćih i tanjih, drigi par dužih i debljih. Pošto kosti čeljusti nisu potpuno pričvršćene sa kostima glave, šaran može usta da produži u oblik široke cevi, kojom efikasnije usisava hranu sa dna reke, bare ili jezera. Boja mu je zlatnožuta, leđa tamnozelenomrka, a trbuh beo. Peraja su sivozelena (grudna i repno mogu biti i crvenkasta do crvena). Analno peraje je malo, grudna su na krajevima polukružna, a repno je snažno, veliko, u sredini zasečeno, sa zaobljenim krajevima. Krljušti su velike, jake i rožnate, duboko usađene u kožne nabore. Ima tri reda ždrelnih zuba. Oblik tela može biti izdužen ali i zbijen, okrglast - ali je telo uvek snažno. Takozvani "divlji" šaran je dugačak i vitak, a celo telo mu je prekriveno krljušti, a kratki i zdepasti "ribnjački" tip može biti i bez ("golać"), ili sa više ili manje krljušti po telu. No bez obzira na oblik tela i količinu krljušti svi oni su šarani.  

Navike, stanište, rasprostranjenost:

Široko je rasprostranjen u sva tri sliva ex-Jugoslavije. Stanovnik je mirnih tokova reka, stajaćih voda, bara i jezera. Retko prelazi granicu nizinskih voda sa visinama preko 250 metara, ali se ponekad nalazi i u vodama na znatno većoj nadmorskoj visini, kao recimo na Ohridskom jezeru sa nadmorskom visinom i preko 800 m. Rasprostranjen je i u celom hidrosistemu D-T-D. Može dostići duboku starost i veliku težinu. Jede skoro sve, ponekad u kasnu jesen, čak i ribice. Omiljena hrana su mu školjke, žitarice, razno zrnevlje i plodovi, mekušci... Najviše se uzgaja u ribnjacima jer je kod nas cenjen u ishrani, dok ga u nekim zemljama (SAD, Australija...) smatraju za riblji korov. Veoma je lukava i oprezna riba, snažan borac, pa je omiljen među sportskim ribolovcima, ali i u kulinarstvu, uprkos činjenici da meso ima mnogo kostiju. Kada se posmatra koliko ga ljudi peca, šaran je verovatno najpopluranija riba među sportskim ribolovcima Srbije, ali je enormno popularan i Evropi, tako da je poslednjih godina rođena čitava nova grana u ribolovačkoj industriji - proizvodnja pribora i opreme, a posebno mamaca, hrane i primame, za lov šarana.  

Razmnožavanje:

Mresti se od aprila do kraja maja. Plodnost mu je velika. Najviše voli područja koja se nalaze uz reke i jezera, gde se skoro svake godine javljaju poplave, čija voda pokriva velike površine livada, pašnjaka i obradivog zemljišta, na kojima je razvijena podvodna meka flora. Plavna područja u biologiji i ekologiji šarana imaju presudnu ulogu, jer je kompleksno povezana sa mehanizmom riblje produkcije. Ukoliko je površina plavne zone veća, a trajanje poplave duže, onda će se svi ekološki faktori kompleksno uklopiti u optimalne uslove za mrest i rast šarana. Na Dunavu, Tisi, Savi... šaran se obično mresti u maju, ako je temperatura vode iznad +18 stepeni C. Ako je voda hladnija, mrest pomeri i na jun, a ponekad čak i na početak jula. Ako se ni tada ne izmresti, ikra će se resorbovati, pa te godine neće biti mresta.   

saran trofej

Lajkuj nas na Facebook-u