petak, 18 oktobar 2013 22:02

Som - Catfish (Silurus glanis)

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

somLokalni nazivi:

Maksimalna dužina: do 3 m

Maksimalna težina: do 200 kg

Vreme mresta: od polovine maja do kraja juna.

Opis i građa:

Som je naša najveća slatkovodna riba, ali i evropska, ako ne računamo morunu (belugu) koja je ipak više morska riba. Izgledom se mnogo razlikuje od ostalih rečnih riba. Telo mu je bez krljušti, potpuno golo, pokrivenu sluzi. Ima veliku spljoštenu glavu i velika usta, čije su čeljusti načičkane sitnim, oštrim, malim zubima povraćenim unazad. Ima šest velikih brkova, od kojih su dva na gornjoj vilici znatno veći nego oni u donjoj. Oči su male, visoko postavljene prema temenu. Leđno peraje je malo, skoro zakržljalo, a grudna snažna, sa jakim koštanim žbicama. Analno peraje je vrlo dugačko i proteže se sve do početka repa. Trbušna peraja su mala i nerazvijena. Repno peraje je zaobljeno, u odnosu na glavu i telo srazmerno malo. Telo je masivno, vrećastoh oblika, i nastavlja se u uspravno spoljošten rep. Boje tela su tamne i tamnosive do zelenkaste, što zavisi od mesta boravka. Glava i leđa su crnoplavi, bokovi zelenkastomaslinastosive boje, koja bliže trbuhu prelazi u mramorasto maslinastosivu. Trbuh je beo, sa crvenkastožutim prelivom. Broj kičmenih pršljenova 71-75.

Navike, stanište, rasprostranjenost:

Voli mirne, sporotekuće, muljevite vode i tu se najradije zadržava. Živi u rekama, kanalima, jezerima. Voli dublje vode. Pri visokim vodostajima reka izlazi iz svojih skloništa i masovno migrira na plavnu zonu radi bogatije ishrane i mresta. Jedino za vreme mresne migracije se skuplja u veće grupe, ali nikako u jata. Živi u sva tri ex-YU sliva, i raširen je po centralnim i južnim delovima Evroazije. Voli topliju vodu, pa ga stoga nema u severnim područjima Evrope i Azije. Svaštojed je a glavnu hranu čine ribe, žabe, rakovi, sisari, a lovi i ptice koje se nađu na vodi. Ima veoma brz tempo rasta, naročito u prvoj i drugoj godini života, da bi se od treće godine taj tempo nešto usporio, ali je ipak brži nego kod ostalih vrsta riba. Som je u ishrani nezasit, lovi i danju i noću, ne čekajići da mu se već progutana hrana svari. Krtoži se vrlo rano, tako da zimu provede "spavajući" u mirnim dubinama, obično ukopan u mulj. Love ga i privredni i sportski ribolovci, jer ima meso bez kostiju, istina masno kod većih primeraka.

Razmnožavanje:

Mrest se obavlja na plavnoj zoni, na dubinama od 1,5 do 2 metra, na gomilama potopljene flore (šaš, trska, rogoz). Mresti se u maju i junu, ali najčešće sredinom maja i početkom juna, mada može da se desi da se mresti čak i u julu - sve ovo zavisi od temperature vode koja treba da bude od 20 do 24 stepena. Rastu brzo i već prve godine dostignu dužinu od 20 cm. Somovi imaju manje reproduktivne sposobnosti nego druge ribe, pa zbog toga preuzimaju veoma opsežne mere roditeljske brige kako bi smanjili smrtnost u početnoj fazi rasta. Na gnezdu posle mresta ostaje mužjak koji čuva ikru, kasnije i potomstvo sve do 15-20 dana, kada ličinke slobodno proplivaju i počnu samostalno tražiti zooplanktonsku hranu.

som trofej

Lajkuj nas na Facebook-u