petak, 18 oktobar 2013 22:19

Mrena- Barbel (Barbus barbus)

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

mrenaLokalni nazivi:

Maksimalna dužina 90 cm

Maksimalna težina 9 kg

Vreme mresta:

od maja do juna.

Opis i građa:

Telo joj je dugaljasto, vretenastog oblika sa naglašenim i jakim perajima. Leđa su joj sivomaslinasta, a prema stomaku je srebrnasta prekrivena gustom sitnom krljušti. Usta su joj mesnata, usne nabubrele i žilave. Usta su ukrašena sa dva para kratkih mesnatih brkova. Raste do težine od 9 kilograma mada su takvi primerci veoma retki. Leđa su izdignuta i na vrhu se nalazi veliko i snažno leđno peraje. Najčešće se viđaju primerci od jednog do tri kilograma, a primerci od 5 kilograma se smatraju kapitalnim ulovima. Životni vek mrene je do 10 godina.

Navike, stanište, rasprostranjenost:

Mrena je tipično dubinska riba. Najviše se zadržava u srednjem toku reke, na peskovitom i šljunkovitom dnu. Zimi se okupljaju u jata i miruju na dnu u dubljim i mirnijim delovima reke. Leti ih nalazimo u bržim i plićim delovima reke na prelivima u samim brzacima i na mestima gde po dnu ima krupnijeg kamenja i manjih stena koje omogućavaju brže strujanje vode. Početak dobrog lova mrene počinje već u proleće kada je više hrane u vodi i mrena je aktivnija nego zimi. Ne smemo da zaboravimo da je mrena oprezna i pametna riba. Ubraja se u najjače rečne ribe.

Razmnožavanje:

Mresti se od kraja aprila do kraja juna pri visokom vodostaju reke i u to vreme slabije uzima ponuđenu hranu, jer se hrani larvama koje joj donosi voda, ili ih sama traži ispod kamenja. Izleže 3000-8000 jajašaca krupne narandžaste ikre, koja se razviju u 14 dana. Mleč mužjaka je crvenkasta. Polno je zrela sa 4 godine kad je duga 30-40cm. Za razvoj ikre potrebna je temperatura 10-12ºC. Mlađ se izvali za dve nedelje, brzo raste i za 4 meseca dostigne veličinu krupnije krkuše. Ikra mrene je otrovna i izaziva povraćanje i proliv) pa je ne treba jesti.

mrena trofej

Lajkuj nas na Facebook-u