petak, 18 oktobar 2013 22:22

Mladica - Huchen(Hucho hucho)

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

mladicaLokalni nazivi: sulec, dunavski losos

Maksimalna dužina 180 cm

Maksimalna težina 60 kg

Vreme mresta: od marta do aprila.

Opis i građa:

Drinska kraljica - mladica - je trofej nad trofejima, nema ribolovca koji ne mašta da upeca veliku! Lepo dugačko i valjkasto telo krasi drinsku lepoticu mladicu, ili dunavskog lososa, kako je neki, zbog toga što živi u vodama dunavskog sliva, zovu. Latinski naziv je Hucho hucho i ona je najveći predstavnik pastrmskog roda. Škržni poklopci su veliki i široko ih otvara, tako kada je savladate deluje zastrašujuće, ali u isto vreme i lepo. Glava je duga i pljosnata, usta su šiljata i pružaju se daleko ispod očiju. Vrlo su velika, sa snažnim viličnim kostima i zubima. Nosni otvori mali i postavljeni više prema čelu. Repno peraje je izrazito snažno i veliko, poput vesla. Masno peraje veliko, najveće među svim pastrmskim vrstama, a ostala peraja su relativno mala. Bokovi su svetliji, crvenkasti, odozdo je bela, srebrnastosjajna. Boja joj je izrazito lepa i na snegu deluje veličanstveno. Po telu ima crne pege. Peraja nemaju crnih pega. Glava i leđa su joj tamnosmeđa do zelenkasta, a kod ponekih primeraka blago ružičasta sa prelivima, što je vezano za mesto obitovanja. Svadbeno ruho joj je još lepše i tada dobija neku bakarnoljubičastu boju. Najveće žive u Rusiji, gde je nazivaju tajmen.

Navike, stanište, rasprostranjenost:

Velikih mladica ima u Austriji, Sloveniji, Bosni... a u Srbiji najviše u Drini. Što se Drine tiče, najbolji lovni tereni za mladicu su od Bajine Bašte pa nizvodno do početka Zvorničkog jezera, u Opštini Ljubovija, mada je ima i nizvodno sve do ušća Drine u Savu, pa čak povremeno zaluta i u savske vode, pogotovo oko ušća i to za vreme jakih zima kada ona traga za belom ribom a naročito skobaljem koji joj je omiljena hrana. Voli velike dubine, gde se stalno zadržava stalno na istome mestu; aktivna je uglavnom ujutru i uveče. Ima je i u Limu, Uvcu, Sani, Uni, Vrbasu, Dravi, gornjem toku Save... U Evropi je bivša Jugoslavija bila najbogatija evropska država mladicom.

Razmnožavanje:

Mresti se od marta do aprila u plitkoj vodi, izleže 10000-25000 jajašaca. Polno je zrela sa 5 godina, kad je dugačka 50-60 cm. Danas se sve više, sa uspehom, veštački razmnožava, radi poribljavanja osiromašenih voda, jer je među ribolovcima najcenjenija riba grabljivica.

riba trofej

Lajkuj nas na Facebook-u