petak, 18 oktobar 2013 22:26

Lipljen - Grayling (Thymallus thymallus)

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

lipljenLokalni nazivi: lipljan, lipan, lipen

Maksimalna dužina 60 cm

Maksimalna težina do 2 kg 

Vreme mresta: od kraja marta do sredine maja.

Opis i građa:

Mušičari ga nazivaju i "grimizni barjaktar" jer se ubraja u najelegantnije i najlepše slatkovodne ribe. Telo mu je vitko, izduženo i pokriveno čvrsto usađenom krljušti. Za razliku od potočne pastrmke, ima neobično veliko i dugačko leđno peraje u obliku zastave metalnoplave boje, sa 3-4 reda krupnih crvenih i ljubičastih pega, i malu glavu s malim, jedva vidljivim, ustima i slabo razvijenim kukastim zubima. Donja peraja su pepeljasta, sa bledo-crvenim i violetnim prelivom na vrhu. Repno peraje je crvenkastobakarno, a masno peraje je sivo sa crvenim prelivom. Na bokovima iza glave je manji ili veći broj crnih pega. Sa obe strane tela iznad trbušnih peraja krase ga veliki crveni prelivi nepravilnih oblika. Za vreme mresta sve boje su jače izražene naročito kod mužjaka. Prednji deo leđnog peraja kod mužjaka je viši nego kod ženki.

Navike, stanište, rasprostranjenost:

Lipljen ima veoma širok areal rasprostiranja. Geografsko rasprostranjenje lipljena je veliko i zahvata severni i srednji deo evroazijskog kontinenta. U našim vodama lipljen živi isključivo u vodama crnomorskog sliva. U vodama jadranskog sliva nema lipljena. Izuzetak je reka Soča, gde živi autohtona vrsta - soški lipljen, i reka Morača gde lipljena ima od izvora pa sve do 20 km od Podgorice. Lipljen je riba hladnih voda, živi u brzim potočnim i rečnim tokovima, koji se nalaze odmah ispod  pastrmskog područja. Za razliku od pastrmke, on voli mirniji, manje bujičav i relativno veći tok. Živi u manjim jatima, u čistim vodama sa kamenitim i krupnošljunkovitim dnom.

Razmnožavanje:

Ima svoju predmresnu i mresnu migraciju. Lipljen je riba prolećnog mresta i njegov početak mnogo zavisi od temperature vode. Uglavnom traje od aprila do sredine maja. Za mrest bira plićake sa peščanim ili šljunkovitim dnom. U hladnim planinskim rekama mrest počinje kasnije. U našim rekama mresti se pri optimalnoj temperaturi od 9 do 10 stepeni C, a nekada se mresti i pri +6 stepeni C. Ako područje nema pogodnih plodišta ili je temperatura izuzetno niska, lipljen odlazi na mrest u obližnje potoke sa toplijom vodom i pogodnijim dnom. Polnu zrelost stiče u trećoj godini, dok je potpuno polno zreo u četvrtoj  godini. Plodnost lipljena zavisi kako od uzrasta, dužine, težine, tako i od staništa gde živi.

lipljen trofej

Lajkuj nas na Facebook-u