petak, 18 oktobar 2013 22:54

Klen - Chub (Leuciscus cephalus)

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

klen 3Lokalni nazivi: klijen

Maksimalna dužina 60 cm

Maksimalna težina 5 kg

Vreme mresta: april i maj

Navike, stanište, rasprostranjenost:

Naseljava sve vode Dunavskog sliva, do granice pastrmskog područja. Klen je riba čistih voda i srednje brzih tokova, uglavnom je u srednjim i nižim delovima reka, u dubokim virovima, ili na prelazima iz vira u vir. Spada u ciprinidne vrste riba. Naseljava skoro ceo evropski kontinent osim skandinavskog područja. Ipak najradije naseljava tekuće vode sa tvrdom kamenitom podlogom. Mlađe ribe žive u jatima, stariji primerci ili u parovima ili kao samci. Veoma je proždrljiva riba koja ne bira hranu - pravi je svaštojed.

Opis i građa:

Ima izduženo telo skoro valjkastog oblika, prekriveno tvrdim krupnim krljuštima. Leđa su mrkosiva sa zelenkastim sjajem, bokovi su srebrnaste boje, a trbuh beo. Krljušti su oivičene mrkom bojom tako da izgleda kao pod nekom mrežom. Glava je velika, usta duboko urezana i velika. U našim vodama retko naraste preko 4kg. Brz je plivač, najbrži od svih ciprinida, zbog valjkastog oblika tela kao torpedo, i velikog repnog peraja.

Razmnožavanje:

Mresti se u aprilu i maju. Sezona parenja im je u proleće, kada temperatura vode dostigne 15ºC, u plitkim zonama, bogatim kiseonikom. Tada mužjaci dobijaju pege po telu, tj. prekriven je mresnim osipom, a peraje im postaje crveno.

klen trofej 1

Lajkuj nas na Facebook-u