petak, 18 oktobar 2013 22:51

Karaš - Crucian Carp (Carassius carassius)

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

karasLokalni nazivi: karas, zlatni karaš

Maksimalna dužina do 40 cm

Maksimalna težina do 2 kg

Navike, stanište, rasprostranjenost:

Naseljava tihe i tople nizijske vode, mrtvaje, bare, rukavce, ritove, jezera obrasla vodenim biljem, kanale, akumulacije i uopšte vode sa muljevitim i glinovitim dnom. Najviše mu odgovaraju uslovi u kojima živi šaran. Dosta dobro podnosi nedostatak kiseonika u vodi. Sve ga je manje u našim vodama, jer ga potiska došljak - srebrni karaš.

Njegova izuzetna izdržljivost omogućava mu da živi i u onim vodama u kojima druge ribe ne mogu. Na primer, moguće ga je naći i u bazenima koji se u toku zime skoro potpuno lede, a u toku leta zbog male količine vode, postaju izuzetno tople skoro bez imalo kiseonika u vodi. U zavisnosti od uslova života, zlatni karaš ima veliku varijabilnost građe. Prosečno poraste od 15 do 30 cm, a dostiže i do 40 cm i težinu od 2 kg. U vodama sa dosta hrane, a posebno u onima u kojim ima dosta grabljivica, mogu se naći i već primerci zlatnog karaša, ali su oni izuzetno retki.
Zlatni karaš živi na dnu gde se i hrani sitnim životinjama i delovima biljaka. U toku leta se hrani intenzivnije, dok zimi potpuno prestaje sa uzimanjem hrane. U vodama koje se zimi potpuno lede, preživljava zahvaljujući svojoj telesnoj izlučevini koja se ne ledi, a obezbeđuje vlažnost kože.

Opis i građa:

Telo mu je zbijeno, kratko a visoko. Bokovi nisu spljošteni nego zaobljeni, s oblim trbuhom.  Leđa su zlatnožuta, a bokovi iste boje samo svetlije nijanse, koja prelazi u žutozlatnu. Peraja su mrkosiva sa crvenkastim tonom pri korenu. Karakteristika mu je veliko leđno peraje i repno koje nije zasečeno. Usta mala bez brčića. Oči male.

Razmnožavanje:

Mresti se u maju i junu, a ženka položi oko 300.000 komada jajašaca na podvodnom bilju.

karas trofej

Lajkuj nas na Facebook-u