subota, 19 oktobar 2013 13:43

Amur - Grass Carp (Ctenopharyngodon idella)

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

amur-beliLokalni naziv: beli amur, kinez

Maksimalna dužina preko 1 m

Maksimalna težina i do 40 kg

Navike, stanište, rasprostranjenost:

Amur potiče iz istoimene reke, odakle mu i potiče ime, ali nastanjuje i druge velike reke u Kini i Sibiru. U naše vode prenet je iz mađarskih ribnjaka, a odatle se proširio u Dunav i njegove pritoke. Kod nas brzo narasta, jer se za relativno kratko vreme aklimatizovao. Ekonomski je vrlo važna riba, posebno u ribnjacima. Nije konkurent u ishrani šaranu ni ostalim šaranskim vrstama. Hrani se vodenim biljem i to u velikim količinama, pa je namerno unet u neke vode da bi smanjivao preveliku vodenu vegetaciju. Već od par centimetara dužine počinje da pase. Brzo raste, jer mnogo jede. U nedostatku vodenog bilja jede i lišće vrba i drugog drveća koje dospe u vodu. Izraziti je biljojed, i koristi se kao meliorator štetne podvodne i nadvodne flore.

Opis i građa

Telo mu je izduženo, valjkasto. Odnos dužine prema visini tela je u razmeri 5:1. Bokovi su srebrnastobeli, leđa sivozelena, a trbuh prljavobeo. krljušti izuzetno velike, jake, rožnate, čvrsto zarasle u kožne nabore. Crevni kanal mu je izvanredno dug, oko 15 puta duži od dužine tela. Veliki je borac pa ga ribolovci cene mnogo više zbog žestine kojom pokušava da se oslobodi udice, nego zbog ukusa mesa.

Razmnožavanje:

U prirodi se mresti samo u svojoj postojbini. Za razvoj ikre i mrest potrebna je temperatura vode preko 30 stepeni Celzijusa, stoga je u našim uslovima njegovo razmnožavanje za sada moguće samo veštačkim putem.

amur trofej

Lajkuj nas na Facebook-u