utorak, 17 februar 2015 11:06

Mepps Lusox – univerzalni leptir za štuku

Ocenite ovaj članak
(15 glasova)

Poznato je da je sve ono što je univerzalno dobro za svašta, ali nije najbolje nizašta. U ribolovu to isto važi, nema univerzalnog štapa, univerzalne mašinice, nema ni univerzalne varalice, ali kada bi vam neko zahtevao da smete samo jedan tip varalice, jedan model, da ponesete za lov štuke na različitim vodama šta biste poneli? Neki džerk, ili kašiku? Možda Mepps Agliu? Sve su to varalice koje mogu da prevare, ali ne uvek, i na svim vodama. Smem da se zakunem da jedino Lusox to sve može. Nema nijedne tako univerzalne i lovne varalice ni za jednog predatora kao što je to Mepps Lusox za štuku.

Ono što je intrigantno je da nikad nisam ulovuo neku drugu grabljivicu, osim štuke, na Lusox. Nikada smuđa, soma, čak ni bandara, bucova. Nikad - samo štuku! I to različite veličine, od malih polukilašica do štuka od 5-6kg, a većinom sam bacao No 2. I velike i male štuke su napadale “dvojku”, ređe “trojku” i “jedinicu”. Malenu “nulu” nisam bacao. Da li je to “dokaz” univerzalnosti, da li je Lusox jedino za štuku konstruisan, ne usuđujem se da tvrdim, uprkos činjenici da izuzetno efikasno lovi samo štuku, samo i  jedino nju.

Lusox-stuka

Ja grabljivu agresivnu štuku ima na desetine tipova lovnih varalica: to su, pre svega, razni leptiri i kašike, pa brojni vobleri svih mogućih tipova, pa spinerbejti, zatim ogromna paleta silikonskih varalica i, čak i, mušice, tj. veći strimeri. U raznim situacijama je svaka od pominjanih varalica uzrazito lovna, ali nijedna nije ubojita u svakom trenutku, na različitim vodama, i u različitim periodima godine.

Zahvaljujći različitim otežanjima, Lusox može prolaziti različitim dubinama vode, a na izutno plitkim može se koristiti i bez otežanja. Ako tragate za trofejnom štukom po velikim i dubokim jezerima i za to postoji lek, to je model Meppsa Giant Killer, to jest Lusox 4. Krilce mu je veličine 3, ali je varalica robustnija.

Univerzalnost Lusoxa se ogleda i u tome što možete, ako ste ostali bez sajlica, da ga i bez nje bacate, jer ima žicu koja donekle nadoknađuje sajlicu ali nemojte preterivati - za veliku štuku tolika dužina žice ipak nije dovoljna. Može da posluži za “ne daj Bože”, ali nije joj to prvenstvena namena.

Kad uporedite oblik krilca Lusoxa  sa drugim modelima Mepps, i ostalim leptirima (tj. spinerima) drugih firmi, odmah zapazite njegov specifičan oblik. Krilce nije izdubljeno (ispupčeno) kao ostala krilca, nisu zaobljena nego  su površine ravne! Kod ostalih su krilca kriva, kod Lusoxa su prava. I to sve tri površine: sredina je jedna ravan, a dve ravne površine su levi i desni kraj krilca. Verovatno je takav oblik krivac za specifičnu vibraciju Lusoxa (klikni na link pa vidi vibracije Mepps leptira) kojom toliko neodoljivo privlači štuku.

Univerzalni su i dekori Lusoxa, čista klasika, samo dva je dovoljno: srebrni i zlatni. Postoje i dva “moderna” dekora u fluo bojama, ali nemojte se zavaravati: ako ne ulovite sa zlatnim i srebrnim, nećete ni njima. Ja sam više puta njih probao, ništa specijalno, dva standarna su sasvim dovoljna.

Štuka je dnevni lovac, što znači da lovi oslanjajući se i na vid, a ne samo na bočnu liniju. Zbog toga je od same boje varalice skoro važniji odbljesak koje daju leptiri, kašike, vobleri.... I to je verovatno razlog lovnosti Lusoxa, odbijanje svetla sa tri ravni krilca, dok se vrti. Tu je i crvena kićanka, nezaobilani detalj svake varalice za štuku, koji nikako nije samo “modni”, nego sušta potreba, štuku provocira crveno.      Sila otpora koju stvara Lusox nije zanemarljiva. Imajte to na umu kad se odlučujete za štap i mašinicu. Krilca su veća nego klasične Aglie ili Comet, Long, pa je potrebna i veća vučna sila. Zato su broj 2 i 3 više nego dovoljni.

Lusox-kopca

Lusox se može daleko lansirati jer mu to daje specifična žica sa, takođe, specifičnom olovnom glavom. Ona je do same alkice Lusoxa tako da svojim oblikom ne daje Lusoxu da se u zabačaju krilce ili trokraka prebace ili zakače za strunu, odnosno sajlicu, tako da kako god zamahnete Lusox se neće u letu umrsiti. Znači: za sajlicu alkica žice, a na kopču glave zakačite Lusox. Malo se teže kopča zatvara, ali se teže i otvara. Tako namontiran Lusox ne uvrće strunu (olovna kopča je asimetrična!).

Lusoxa ima u veličinama: 0 (3 g), 1 (4,5 g), 2 (6 g) i 3 (7,5 g), a olovna otežanja od 4, 7, 10 i 13 g. 

Odaberete odgovarajuću težinu glave pa za nju okačite adekvatnu veličinu Lusoxa, u srebrnom, odnosno zlatnom dekoru. Pročitao sam mnogo teorija u bojama, ali priznajem da još ne znam kad srebrnu a kada zlatnu, pa imam dovoljno i dvojki i trojki u oba dekora, menjam ih, probam...

lusox-dekori

I to je sve, nikakva nauka: veličine dve, dekora dva, i više različitih otežanja. Svako može bez muke da peca štuke Lusoxom, nema tu neke velike zavrzlame. I stoga Lusox smatram za univerzalnu varalicu, što ni početniku ova varalica neće zadavati problema, samo se zabaci i vrti - štuka će udariti bez obzira ako je varaličar početnik.

Jedino što početniku može stvoriti glavobolju je gde kupiti original. Jer, verujte, čak i širom Evrope sam nailazio na različita pakovanja Lusoxa, a koji je original a šta falsifikat nije baš lako razlučiti. Toliko popularnu varalicu mnogi kopiraju, ali i vešto falsifikuju.

Lusox je jednostavna varalica, vrlo inteligentno osmišljena, ali nažalost nije baš jeftina. Ponegde je cena kao i cena nekog manjeg voblera, a uvek je viša od ostalih leptira, ali ako je dosta dve veličine u dve boje ni to nije neki ozbiljan i nerešiv problem.

Uspešno sam lovio Lusoxom štuku na više različitih voda, u nekoliko zemalja. Pecao sam i na dubokim jezerima i na plitkim barama, pecao na bržim i sporijim rekama i kanalima, u proleće, leto, jesen... Svuda je Lusox bio aktivno lovan. Ne uvek i najbolji, ali je uvek ulovio. Zato bih ga poneo na pusto ostrvo - ako tamo ima štuke, zato ga smatram praktičnom jedinom univerzalnom varalicom na svetu.

Jedini mu je nedostatak što nije ni malo selektivan, na Lusox nasrću kao lude i male i velike štuke. Čak će i na “trojku” udarati male, stoga nikako ne preporučujem veličinu 0, pa čak ni 1, broj 2 i 3 su prava mera.

Zoran Popov

Lajkuj nas na Facebook-u