ponedeljak, 12 januar 2015 11:30

Ribolov zimi – varaličarenje soma

Ocenite ovaj članak
(15 glasova)

Gde je snimljena ova fotografija? Kada je snimljena? Ko je na njoj, to vidite. Eto još jednog dokaza, ali… To “ali” devojci sreću kvari.

Jer “ali” kod ribolovaca obično predstavlja nepriznavanje očiglednog, neuvažavanje argumenata, što mene bukvalno izluđuje. Dao sam link za film, napisao hrpu tekstova, ali nije vredelo: “som zimi radi”, pa radi… sve dok se “somdžija” ne pre’ladi?! Stoga eto slike zimovnika – somovi spavaju tvrd zimski san u krtogu, a pored njih usnuli šaran. Ne boji se šaran, jer će se probuditi pre njih i otići, na vreme uteći. Znači, snimljeno je u krtogu, zimi! Zato se i nisu razbežali od ronioca-snimatelja ni somovi ni šaran. I nije važno što je u Italiji, isto je i kod nas. Ma, isto je i u Rusiji:

Som-krtog

Sabanjejev: “Som, kao riba umerenog pa i toplog pojasa (svi srodnici našeg soma žive u tropskim krajevima), vrlo je osetljiv prema hladnoći, i prvi prestaje da jede i povlači se u krtog. U nekim rekama to se dešava već u septembru (u Rusiji je hladnije pa se krtoži ranije i spava duže – op. ur.). Ranije su somovi, u stotinama primeraka, prosto u masi zalegali u krtog u dnjeprovskim virovima, donskim vrtlozim i volškim jamama, ali danas je i u donjem toku Volge teško naći zimi više od pedeset somova na jednom mestu. Som radi zimovanja izrije sebi zasebnu jamu, nekada duboku i preko metar, zatim zarije u mulj glavu “do ušiju” i tako leži. Na taj način poređaju se somovi jedan do drugoga, a kada se potpuno umire, druge vrste riba, naročito šarani i bela riba, krtože se nad njima, čak i u nekoliko slojeva. Zimi je som potpuno bezopasan za svaku ribu, jer leži potpuno nepokretno, ništa ne jede, i spava tako dubokim snom da ne uspeva da dođe sebi čak ni kada ga potkače ostvama i izvlače ispod leda.”

Pod pojmom “zima” ne mislim striktno na kalendar, nego na hladnu vodu! Prema tome, okanite se teorija da ga je “pokrenuo” nadolazak vode i skok temperature! Jer kada posle ledenih dana i mrazeva, zasija sunce i temperatura vazduha skoči znatno iznad nule, a led sa vode počne da se povlači, to još ne znači da som kreće. Neće, jer je voda još uvek hladna, ne ledena ali hladna. A som je grabljivica toplih voda, ne hladnih.

Uostalom, probajte da ovako upecate soma. Kako to da ga nikad ne pecaju na odušku kao štuku ili smuđa? Evo prekrasne zimske fotografije pravog sportskog ribolovca, koji sigurno ne ganja soma kroz rupu u ledu.

Led-oduska

Štuka, smuđ, mladica, pastrmka… grabljivice su hladnih voda, i te ribe se ne krtože! Ali som je grabljivica druge fele. I tačka. Uostalom, zašto ga alasi nikada zimi ne love, pa ni mrežama, pa čak ni pred Svetog Nikolu kada riba ide ko alva? Zato što je krtog nedostupan za njihove alate. Somovi su nepokretni na dnu, u jamama, rupama, ispod trave, u mulju… Inače, da je drugačije, mislite da bi ga alasi poštedeli? Ajde?!

Ali avaj, ako mu alasi ne mogu ništa, doakaju mu neki “varaličari”. Takvi “sportski ribolovci” su zaslužni što kod nas u ex-YU republikama som i zimi “radi”. Istina, sve više je i Italijana, Mađara… koji ga uspešno “pecaju” zimi, nismo mi jedini “sportisti”. No, to nas ne opravdava.

Ovde ne mislim na grabuljaše, oni su klasični krivolovci i nisu sportski ribolovci. Iako i oni, uglavnom imaju uredne važeće dozvole za sportski ribolov. Stoga je teško razlikovati jedne od drugih: svi imaju dozvole a i pokreti štampom su im slični – kose li, kose. Oni “hrabriji” klanfama, oni “suptilniji” ili “lukaviji” – džigovima. Prvi većinom noću, drugi uglavnom danju, mada ima odstupanja u terminu “pecanja” i kod jednih i kod drugih.

Neviđeno licemerje je kada osvanu fotografije zimskih ulova somova na Fejsbuku, ili po internet forumima. No, hvala bogu, sve je više hrabrih sportskih ribolovaca koji im bez uvijanja u komentarima odbruse: LOPOVE! Ukoliko admini ne obrišu “uvredljive” komentare. E, da ne bi morali da brišu, savetujem da u startu banuju “zimske somolovce” – bolje je sprečiti nego lečiti.

Eto, i ovaj tekst je još jedan (uzaludni) pokušaj da se spreči, ja drugo ne mogu. Jer da se leči postoje ustanove specijalnog tipa – sa rešetkama, ili specijalnim košuljama.

Istina je da Bog ne računa dane provedene u ribolovu u ukupni skor, ali da li znate da je svakome odredio koliko mu riba sleduje u životu! Stoga ne žurite da ispucate svoju kvotu pre vremena, jer se računaju sve ribe, bilo kako da su uhvaćene, sportski ili nesportski!

A sad lajkujte i šerujte prijatelji, ili udrite i vređajte neprijatelji – marim baš!

Dragan Jovanov Glod

P.S. Molim vas, da mi svaki put kad napišete datum (recimo tog i tog februara) vašeg ulova soma, kad ga je nadolazak vode pokrenuo, navedete i kolika je toga dana bila temperatura vode, vode - ne vazduha. Jer i ako je zima, manja je, recimo, kod TE “Obrenovac”. Stoga je jedino validno merilo temperatura vode. Ni zimi nije svuda podjednako zima.

Lajkuj nas na Facebook-u